Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Uusi ja vanu magustoite

Nädalalood

Uusi ja vanu magustoite

Maire Suitsu
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Tavapärase tordi asemel võiks koosviibimise lõpuks pakkuda huvitavaid ja kaunilt presenteeritud järelroogi. Head vastuvõttu leiavad siinsed maiused kindlasti ka oma pere pühapäevalaual.
Sidrunimaitseline panna cotta
  • 3 dl 35% rõõska koort
  • 1 dl piima
  • 3 sl sidrunimahla
  • poole sidruni riivitud koor
  • 1 dl suhkrut
  • 3 tl želatiini
Pinnakiht:
  • 2 dl kanget apelsinimahla
  • 1 dl tarretisesuhkrut
Pese sidrun hoolega ja kuivata; riivi vajalik hulk koort ja pigista mahl välja. Paisuta želatiin 3 sl piimas ja sulata kuumas veevannis. Aja koor ja piim keema, lisa suhkur ja seejärel sidunikoor ja -mahl ning sulanud želatiin. Sega läbi ning jaga serveerimisanumatesse; lase mõned tunnid külmas tarduda. Pinnakihi jaoks aja mahl keema ning lisa segades tarretisesuhkur. Lase veidi jahtuda ja eemalda lusikaga pinnalt sinna tekkinud kile. Tõsta segu lusikaga tarretunud portsjonitele ja lase jahedas tarduda.
Kihiline magusroog 6-le
Paks piimakissell:
  • 5 dl piima
  • 4 sl kartulijahu
  • 2 sl suhkrut
  • raasuke soola
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 1 karp ananassitükke omas mahlas
Paks mahlakissell:
  • 5 dl punast mahla
  • suhkrut maitse järgi
  • 4 sl kartulijahu
  • 200 g vaarikaid
Piimakisselliks sega kartulijahu esmalt osa piimaga, lisa ülejäänud piim, sool ja mõlemad suhkrud. Kuumuta paksupõhjalises keedunõus pidevalt põhjast segades keemiseni, tõsta pliidilt ja lase leigeks jahtuda. Mahlakisselliks sega kartulijahu vähese vedelikuga läbi, lisa ülejäänud vedelik. Kuumuta aeglaselt, põhjast lakkamatult segades, kuni segu pakseneb ning piimjas värvus kaob. Tõsta pliidilt, lase veidi jahtuda. Tõsta portsjonanumatesse piimakisselli, selle peale mahlakisselli ja marju, jätka nõrutatud ananassitükkidega ning lõpeta mahlakisselliga. Hoia enne serveerimist paar tundi külmkapis.
Vana hea küpsisemaius
  • 150 g kaeraküpsiseid
  • 1 dl pohlakeedist
  • 1,5 dl külmutatud pohli
  • 2 dl vahustuvat koort või kooreasendajat
Kaunistuseks:
  • 0,5 dl pohli
Sega terved marjad keedisega; vahusta koor tugevaks vahuks. Lao pooled küpsised vaagnale ja kata poole koguse marjasegu ja koorevahuga. Korda sedasama veelkord. Kaunista marjadega. Lase külmkapis vähemalt tund aega maitsestuda ja pehmeneda.
Marjad kohupiimavahuga
  • 200 g kohupiimapastat
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 pakk vahustuvat vanillikastet või
  • 2,5 dl 35% rõõska koort + 1 tl vanillsuhkrut
  • meelepäraseid marju või puuvilju
Mikserda suhkur kohupiima hulka. Vahusta vanillikaste või rõõsk koor tugevaks vahuks ja tõsta ettevaatlikult kokupiimaga kokku. Pane portsjonanumatesse kihiti vajadusel tükeldatud (kompoti)puuvilju ja marju ning kohupiimavahtu. Külmutatud marjad lase eelnevalt sulada ning patsuta köögipaberiga kuivaks, vältimaks vahu ebasoovitavat vedeldumist.
Toorjuustu-marjaparfee
  • 2,5 dl vahustuvat vanillikastet või rõõska koort
  • koore kasutamisel 1 tl vanillsuhkrut
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 2 sl tuhksuhkrut
  • 400 g külmutatud marju
Mikserda toasoe toorjuust tuhksuhkruga kohevaks, lisa vahustatud kooreasendaja või vanillsuhkruga maitsestatud vahukoor. Töötle külmunud marjad kannmikseris või köögikombainis väiksemateks tükkideks ja lisa juustusegu hulka. Jaga segu jogurti või muu toiduaine alt vabanenud tühjadesse plasttopsidesse, kata kinni ja pane järgmise päevani sügavkülma. Pool tundi enne serveerimist võta vormid külmkapi jahekambrisse pehmenema.
Küpsetatud juust marjade ja iirisekastmega
  • 250 g Kavastu küpsetatud juustu
Iirisekaste pohladega
  • 1 dl kohvikoort
  • 1 dl fariinsuhkrut (pruuni suhkrut)
  • 3 dl külmutatud pohli, jõhvikaid või sõstraid
Lõika küpsetatud juust kolm- või nelinurkadeks; pane need vaagnale. Kastmeks sulata pruun suhkur rõõsas koores madalal kuumusel ja pidevalt segades, seejärel lase keema tõusta ja 5 minutit vaikselt keeda. Tõsta pliidilt ja sega juurde külmunud marjad; lase paar minutit seista ja nirista juustutükkide peale.
Riisi-puuvilja järelroog
  • 1 kotike (125 g) eeltöödeldud riisi
  • 0,5 dl suhkrut
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 apelsini või 4 väikest mandariini
  • 2 pehmet magusat õuna
  • 2 dl vahustuvat rõõska koort või kooreasendajat
Keeda riisi 30 minutit, kalla kotist sõelale ja jahuta rohke külma vee all; lase hästi nõrguda. Kalla kaussi ning maitsesta mõlema suhkru ja sidrunimahlaga. Lõika puhastatud ja kooritud õunad pisikesteks tükkideks ja sega kohe riisi hulka. Eemalda apelsinidelt terava noaga värviline koor koos valge aluskoorega, lõika viljaliha sektorite kaupa kilede vahelt välja, tükelda ja sega riisi hulka. Õhukesekooreliste mandariinide sektorid vajavad vaid tükeldamist. Vahusta koor, kalla riisisegu peale ja tõsta ettevaatlikult segamini. Serveeri kohe.
Šokolaadi-kohupiimamuss
  • 0,5 dl sooja vett
  • 150 g Fazeri tumedaid šokolaadigraanuleid
  • või mõrušokolaadi
  • 200 g kohupiima
  • 2 tl brändit või viskit
  • 2 dl vahustuvat vanillikastet või rõõska koort
Kaunistuseks:
  • šokolaadipuru
Mikserda vanillikaste või koor kõvaks vahuks ja pane külma. Pane šokolaadigraanulid kuuma vette ja sulata segades. Mikserda vähehaaval juurde läbi sõela surutud kohupiim ning alkohol. Kui segu on veidi jahtunud, kalla peale vanillikaste või vahukoor ning tõsta alt ülespoole õrnalt segamini. Jaga segu portsjonanumatesse ja hoia serveerimiseni külmas.
Jäätis ja marjad beseekatte all
  • 5 dl vanillijäätist
Kaste:
  • 2 dl pehmeid hapukaid marju
  • 0,5 dl vett
  • 0,5 dl suhkrut (külmutatud marjadele veidi rohkem)
Besee:
  • 3 munavalget
  • 5 sl tuhksuhkrut
Keeda marju koos vee ja suhkruga, kuni vedelik muutub siirupitaoliseks. Jaga segu kohe nelja kuumuskindla portsjonanuma põhjale ja tõsta külmkappi. NB! Võid kasutada ka paksu punast moosi. Vahusta munavalged tuhksuhkruga väga tihedaks vahuks. Lõika külmutist võetud jäätis tulisesse vette kastetud noaga tükkideks ja jaga need jahtunud marjakastme peale. Kata anumad kiiresti munavahuga nii tihedalt, nii et kuskile ei jääks ühtki pragu. Pane otsekohe ahju kuumaks aetud grillelemendi alla keskmisele restile ja kuumuta paar minutit ehk kuni besee tipud tõmbuvad pruunikaks. Serveeri otsekohe.
Puuvilja-toorjuustuvaht
  • 6 küpset hurmaad
  • sidrunimahla
  • 2 sl suhkrut
  • 1 karp maitsestamata toorjuustu
  • 2,5 dl vahustuvat vanillikastet
  • 2 sl või rohkem suhkrut
Töötle pooled viljad sauseguriga püreeks, ülejäänud lõika tükikesteks; sega kokku ja maitsesta sidrunimahlaga. Mikserda toorjuust suhkru ja vähese vanillikastmega kohevaks; sega seejärel juurde ka ülejäänud vahustatud kaste. Tõsta portsjonanumatesse kihiti kohupiimavahtu ja puuviljasegu ning serveeri kohe. NB! Hästi sobivad selle magusroa valmistamiseks virsikud ja aprikoosid nii värskelt kui kompotina.
Kohvi-šokolaaditarretis toorjuustuga
  • 2 tl želatiini
  • 2 sl vett
  • 1,5 dl väga kanget kohvi
  • 1 napp sl kakaopulbrit
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 50 g mõrušokolaadi
  • 0,5 dl suhkrut
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
Kaunistuseks:
  • vahukoort
  • mõrušokolaadi
Sega kakaopulber mõlema suhkruga, lisa vähehaaval ja pidevalt segades kuum kohv; lase jahtuda. Paisuta želatiin külmas vees, sulata kuumas veevannis ja sega kohvi-kakaosegusse. Mikserda toasoe toorjuust kohevaks, lisa noaga jämedaks hakkeks tükeldatud šokolaad ning mikserda kokku tarduma hakkava kohvi-kakaoseguga. Jaga serveerimisanumatesse ja lase paar tundi jahedas tarduda.
Valge šokolaadi-jogurtimaius
  • 1 dl kohvikoort
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 200 g valget šokolaadi või Fazeri valgeid šokolaadigraanuleid
  • 200 g maitsestamata jogurtit
  • 2 tl želatiini
  • 2 sl piima
Kaunistuseks:
  • tumedat šokolaadi
Kuumuta koor umbes 40°-ni, tõsta pliidilt. Lisa vanillsuhkur ja väikesteks tükkideks murtud šokolaad või graanulid. Sega, kuni šokolaad sulab. Lisa jogurt ning piimaga paisutatud ja kuumas veevannis sulatatud želatiin. Jaga portsjonanumatesse, kata toidukilega ja hoia serveerimiseni külmas.

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Metsaste maitsetega lambakarree

Jõulud ja uusaasta
Metsaste maitsetega lambakarree