Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Kartulist saab kõike

Nädalalood

Kartulist saab kõike

Maire Suitsu Eesti Naine
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Maaubin pakub otsatult võimalusi, mis aga igapäevarutus pahatihti ununema kipuvad. Kartulisalatit pole vist vaja meelde tuletada, küll aga ühepajatoitusid ja vormiroogi, mida võiks senisest sagedamini elavdada ja jumestada kasvõi näiteks  spinati ja tomati abil.
Kuigi toreda püreesupi saab ka pelgalt kartulist, sobivad lisaks ka porgand, spinat ja porru ning isegi seened; lisaks muidugi juba mainitud spinat. Koorega küpsekartulist saab vähese vaevaga uhke praelisandi, mõnusa eine või isegi õhtusöögi. Kartulist saab ka toredaid sõrmesuupisteid, trendikaid tortiljataolisi ümbriseid, pirukatainast ning isegi magusat kooki.

Kartulipüreesupp variantidega
  • 600 g muredaid kartuleid
  • 1 l vett
  • (50 g võid
  • 2 dl 35% rõõska koort)
  • 2 dl kohvikoort
  • soola
  • jahvatatud muskaati või valget pipart
  • jahvatatud paprikat
Lõika kooritud kartulid sektoriteks ja prae pannil võis kuldkollaseks. Lahjemat suppi soovides jäta praadimine vahele. Keeda kartulid vees hästi pehmeks ja töötle sauseguriga püreeks. Kohvikoort kasutades lisa see püree hulka, maitsesta supp soola ja muskaadiga, kuumuta uuesti keemistemperatuurini ja serveeri. Rasvasemast koorest lisa supi hulka ainult pool, ülejäänu mikserda pehmeks vahuks. Jaga maitsestatud ja supp taldrikutesse, kausikestesse või puljongitassidesse ja tõsta igale portsjonile kuhjake vahukoort. Viimasele võid omakorda jumestada paprikapulbriga. NB! Ilma võita valmistatud supp maitseb suurepäraselt ka külmalt.

Kartuli-tomati ahjuroog
  • peotäis suvisibulaid koos vartega
  • 2 sl õli + 2 sl vett
  • 1 kg keedetud värskeid kartuleid
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • 5 tomatit
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • 2 muna + 2 sl vett
  • 150 g jämedalt riivitud juustu
Lõika suvisibulate valge osa õhukesteks rõngasteks ja kuumuta õli ja vee segus madalal kuumusel 5 minutit. Lõika kartulid õhukesteks viiludeks, sega kausis pipra ja soolaga läbi ning laota ühtlase kihina pehme küpsetusmargariiniga määritud väiksema ahjuvormi põhjale. Tõsta sibul koos pannile jäänud vedelikuga kartulite peale. Lao sibula peale tomativiilud, riputa peale basiilikut ja õhukesteks rõngasteks lõigatud sibulapealsed. Klopi munad veega lahti ja sega riivjuustuga, laota saadud segu toiduainete peale. Küpseta ahju keskosas 200° juures umbes 25 minutit; viimase 10 jooksul võiks vorm olla kaetud lahtise fooliumiga, et vältida juustu ülepruunistumist. Serveeri liha-, voesri- või kalaroa lisandiks või ka eraldi toidukorrana.

Kartulipannkook ehk rösti
4 keskmist koorega keedetud kartulit

  • (värsketele kartulitele 1 kuhjaga tl kartulijahu)
  • 1 väike sibul
  • soola
  • Spinati-jogurti-fetakaste
  • 3 dl paksu maitsestamata jogurtit
  • 200 g külmutatud spinatit
  • 1 küüslauguküüs
  • 2 sl hakitud värsket tilli
  • 200 g fetajuustu
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • näputäis mustpipart
  • maitse järgi soola
Keeda kartulid peaaegu pehmeks (15 minutit) eelmisel või isegi üleelmisel päeval; hoia jahedas. Riivi kartulid jämeda riiviga, sega kokku noaga hästi peeneks lõigatud sibula ja soolaga. Vesistele kartulitele sega juurde kartulijahu, et segu koos püsiks. Kalla segu väikesele omletipannile, tasanda pind ja suru pannilabidaga kergelt kinni. Tilguta piim rösti peale ja prae keskmisel kuumusel pruuniks. Ümberpööramiseks kasuta sobiva suurusega taldrikut või potikaant. Aseta see panni peale ja pööra koos sellega ringi. Aseta pann pliidile tagasi ja libista kook pannile, küpsemata külg allpool. Pruunista ta teine külg. Lõika kääridega sektoriteks ja serveeri kuumalt.

Kastmeks sulata spinat ja pigista siis täiesti kuivaks. Töötle kõik komponendid köögikombainis või sauseguriga ühtlaseks. Lase külmas maitsestuda. Suurepäraselt maitseb rösti ka kergelt soolatud heeringa, sibula ja hapukoorega või paksuks hautatud seene- või hakklihakastmega.

Sõrmesuupisted kartulist

  • 30 pisikest ühesuurust kartulit (u 1 kg)
Pestotäidis:
  • 100 g küüslaugumaitselist toorjuustu
  • 2 sl purgi-pestokastet
  • seedermänni- või seesamiseemneid
Juustu-paprikatäidis
  • 1 punane paprika
  • 100 g murulaugulisandiga toorjuustu
  • 0,5 tl kuivatatud basiilikut
Heeringatäidis:
  • 1 kergsoolatud heeringafilee
  • 1 dl paksu hapukoort
  • 1 pisike sibul
  • murulauku
  • 1 väike tomat
Keeda hoolikalt harjaga pestud kartulid pehmeks, lase täielikult jahtuda. Poolita pikuti, vajadusel tasanda ebatasast põhja. Pestotäidiseks rösti seemned keskmiselt kuumal pannil, pidevalt segades; lase jahtuda. Mikserda toasoe toorjuust pestoga kohevaks ja pane kuni kasutamiseni külmkappi. Teise täidise jaoks lõika paprika tükikesteks ja mikserda kokku pehme toorjuustu ja basiilikuga. Lõika heeringafilee köögikääridega pisikesteks tükkideks. Haki sibul noaga imepeeneks, sega heeringaga ja seejärel hapukoorega. Kui segu on mage, lisa soola.

Maitsva lastiga kartulipaadid
  • 4 suurt piklikku muredat kartulit
Seenelast:
  • 200 g šampinjone, austerservikuid või
  • kupatamist mittevajavaid metsaseeni
  • 1 sibul
  • 2 sl õli
  • 3 sl vett
  • 1 sl jahu
  • 2 dl rõõska koort
  • purustatud musta pipart
  • soola
  • 1 dl (50 g) riivjuustu
Vürtsikas paprika-vorstilaadung
  • 1 kollane paprika
  • 150 g poolsuitsuvorsti
  • 3 sl taipärast maguspõletavat tshillikastet
  • soovi korral peenestatud värsket basiilikut
  • 1,5 dl jämedalt riivitud juustu
Küüri kartulid kõva harjaga hästi puhtaks, poolita pikuti. Pintselda kartulid ümberringi õliga üle ja lao ahjuplaadile või -vormi. Kõikuvaid laevukesi toesta kägardatud fooliumiga. Küpseta 225° juures 25 minutit. Seenekatte jaoks kuumuta peenestatud sibulat õli ja vee segus madalal kuumusel umbes 5 minutit, seejärel lisa tükeldatud seened ja kuumuta endisest veidi kõrgemal kuumusel pideval segades, kuni seened vee väljakeemise tõttu kokku tõmbuvad. Riputa kuivakskeenud seentele jahu, sega läbi ja lisa korraga kogu koor. Lase segades keema tõusta ja madalal kuumusel paksuks haududa. Maitsesta segu soola ja pipraga ning jaga pehmeksküpsenud kartulitele. Riputa peale riivjuustu ja küpseta ahjus 200 °C juures 15–20 minutit ehk kuni juust sulab ja muutub kuldkollaseks. Hoidu juustu tugevast pruunistumisest, sest siis muutub juust mõruks ja saab ebameeldiva lõhna.

Teise katte jaoks lõika vorst pisikesteks tükkideks. Poolita paprika ja lõika pooled õhukesteks ribadeks. Jäta iga portsjoni jaoks mõned terved ribad, ülejäänu peenesta väikesteks tükikesteks. Õõnesta poolitatud kartulitest sisu välja ning sega kokku ülejäänud ainetega (v.a juust). Täida koorikud saadud seguga, pane peale paprikaribad ja riputa üle riivjuustuga. Küpseta nagu eelmist täidist. Soovi korral võid lisaks pakkuda külma jogurtikastet.

Laevalastiks sobib suurepäraselt ka paks hakklihakaste ja kõik muud kuumutamist taluvad segud, mis on küllaldaselt mahlased, paksud ja hästi maitsestatud. Ja veel. Kartulipaate võib süüa lusikaga, õõnestades kartulisisu koos kattega koorikust välja, kuid tavaliselt süüakse neid kas noa ja kahvliga või ka lausa sõrmede vahelt, sest korralikult pestud ja õliga määritud kartulikoor küpseb üllatavalt maitsvaks.

Sufleekartulid piduprae juurde
  • 4 suurt kartulit
  • 50 g võid
  • 1 dl leiget piima
  • 2 muna
  • 1 tl soola
  • 2 dl (100 g) jämedalt riivitud juustu
  • raasuke paprikat või karrit värvi andmiseks
Küpseta kartulid pehmeks, poolita pikuti, õõnesta sisu lusikaga välja. Mikserda kartulisisu hulka või, seejärel lisa piim, munarebud ja sool. Viimasena kalla segule tugevaks elastseks vahuks mikserdatud munavalged ja tõsta õrnalt segamini. Jaga mass koorikutesse ja küpseta 200 °C juures 20 minutit. Kata seejärel riivjuustuga, riputa peale veidi paprikat või karrit ning pane kohe uuesti ahju. Küpseta veel 5 minutit ehk kuni juust hakkab sulama. Sufleekartul sobib nii liha kui kala lisandiks. Kui aga soovid kartuleid pakkuda omaette einena, maitsesta täidist täiendavalt pipra, küüslaugu- või sibulapulbriga.

Küpsekartulid vürtsika hakklihatäidisega
  • 4 suurt jahust kartulit
Täidis:
  • 0,5 kg lahjat hakkliha
  • 3 sl õli + 3 sl vett
  • 1 suurem sibul
  • 1 suur porgand
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 purk purustatud tomateid
  • 0,5 dl või rohkem taipärast maguspõletavat tshillikastet
  • soola
Lisandiks:
  • 2 dl hapukoort või paksu maitsestamata jogurtit
Kuumuta noaga peenestatud sibulat ja jämedalt riivitud porgandit õli ja vee segus madalal kuumusel umbes 5 minutit ja tõsta pannilt ära. Lisa pliidikuumust, pane pannile sõrmedega lahtinäpitud hakkliha ja kuumuta segades, kuni punakas värvus asendub hallikaga. Lisa otsekohe tomatihoidis, sibula-porgandisegu, noaga peenestatud küüslauguküüned ja tshillikaste. Hauta madalal kuumusel ilma kaaneta 20 minutit ehk kuni kaste muutub paksuks. Viimistle maitse. Serveeri ahjukartulite kõrvale koos hapukoore või paksu jogurtiga, millega saab soovi korral leevendada hakklihakastme põletavust.

Maitsestatud kartulisektorid
  • 1 kg kartuleid
  • 0,5–1 dl õli
  • Vürtsikad
  • 1 tl peent soola
  • 1 tl jahvatatud paprikat
  • 0,5 tl või rohkem Cayenne’i pipart
  • Küüslaugumaitselised
  • 2 tl peent soola
  • 5 küüslauguküünt
Maitsestatud kartulisektorid sobivad ühtviisi hästi liharoa lisandiks kui maitsvaks sõrmesuupisteks. Poolita kooritud kartulid pikisuunas ja lõika poolikud suurusest olenevalt kolmeks või neljaks sektoriks. Vali ahjuvorm, mis mahutaks sektorid võimalikult õhukese kihina, kalla sinna õli ja pane ahjurestile. Lülita ahi 225°-le. Keeda kartulisektoreid soolakas vees 8 minutit, kurna keeduvesi ära ja lase kartulid suurel kandikul või vaagnal ühe kihina täiesti kuivaks aurata. Tõsta ettevaatlikult vahukulbiga kuumenenud õlisse ja sega pannkoogilabidaga hästi läbi. Õli peaks kartuleid katma õhukese kihina, üleliigse õli võid vormist välja nõristada. Küpseta sektoreid 225° juures umbes 15 minutit, alanda siis temperatuur 175°-le ja riputa kartulite peale kas omavahel segatud pulbrilised maitseained või noaga peenestatud ja soolaga segatud küüslauguküüned. Sega hästi läbi ja küpseta veel 5–10 minutit, kuni kartulid on pehmed. NB! Eelkeetmise võid ka ära jätta, kuid siis tuleb küpsemisaega pikendada 15 minuti võrra.

Kartuli-juustuomlett
  • 4 koorega keedetud kartulit
  • 2 suvisibulat koos pealsetega
  • 2 sl õli
  • 200 g fetakit
  • 6 muna
  • 1 dl piima
  • purustatud musta pipart
Lisandiks:
  • pisikesi tomateid
  • murulauku
Peenesta sibulate valge osa noaga, rohelised varred lõika kääridega rõngasteks. Pudenda fetaki sõrmedega või lõika kuubikuteks. Klopi munad koos piimaga kas suure kahvli või baloonvispliga kegelt segamini. Väldi liigset lahtikloppimist, vahustamisest rääkimata, sest lõhutud struktuuriga munast ei saa head omletti. Lõika kooritud kartulid õhemateks sektoriteks ja kuumuta koos sibula valge osaga pannil õlis 5 minutit. Puista pannile fetaki ja seejärel kalla sinna kohe ka munasegu. Riputa pinnale pipart, kuid ära soola lisa, sest fetaki on väga soolane. Küpseta madalal kuumusel, kuni omlett hüübib; vajadusel kata pann vahepeal kaanega. Omlett on kõige maitsvam, kui munasegu on küll hüübinud, kui siiski veel niiskelt läikiv. Tõsta pann otsekohe pliidilt, lõika nobedasti kääridega sektoriteks ja jaga taldrikutele. Paku lisandiks tomatisektoreid, peenestatud murulauku ja leiba.

Kartuli-singi vormiroog
Kartulisegu:
  • 8 kartulit
  • 0,5 dl piima
  • 100 g külmutatud spinatit
  • soola
  • jahvatatud valget pipart
  • jahvatatud muskaatpähklit
  • 4 muna
Täidis:
  • 2 sibulat
  • 2 sl õli
  • 2 sl vett
  • 200 g taist sinki
Lisandiks:
  • külma ürdi-jogurtikastet
Pane spinat mitu tundi varem sõelale sulama; enne kasutamist suru kätega täiesti kuivaks. Täidiseks hauta peenestatud sibul õli ja vee segus madalal kuumusel pehmeks, lisa peenestatud sink; riputa peale veidi pipart ja soola. Keeda kooritud kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks, suru kuumalt läbi püreepressi ning mikserda koos spinati ja piimaga püreeks. Lisa veidi jahtunud segule maitseained ja 4 munarebu. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, kalla teiste ainete peale ja tõsta suure lusikaga alt ülespoole segamini. Määri küpsetusvorm pehme küpsetusmargariiniga ja tõsta pool kartulipüreed ühtlase kihina vormi põhja. Pane selle peale sibula-singisegu ning kata ülejäänud kartuliseguga. Küpseta 200° ahju alumisel siinile asetatud restil 30–40 minutit. Serveeri kuumalt koos külma ürdi-hapukoorekastmega. NB! Kui kasutad pikka kitsast küpsetusvormi, siis sobib jahtunult viiludeks lõigatud ahjuroog bufeelauale efektseks suupisteks.

Lefsed
  • 800 g kartuleid
  • 2 sl võid
  • 4 sl piima
  • 1 tl soola
  • umbes 8 dl jahu
Norra rahvuslik küpsetis lefse on õhuke ja pehme kartulitaignast lamemeib, mida süüakse nagu leiba või riputatakse leiged lefsed üle kaneelisuhkruga, keeratakse rulli ja pakutakse magusroana. Üha sagedamini pruugitakse lefset aga samaks otstarbeks kui mehhiklased kasutavad oma nisutortiljat – toredate suupisterullide ehk maakeeli räppide tegemiseks. Kui aga tortiljasid tuleb kuivamise eest niiske rätikuga kaitsta, siis püsivad lefsed tänu kartulile pehmed ja painduvad ilma mingi lisahoolduseta.

Sega kaks korda läbi pressi surutud kartulite hulka või, piim ja sool ning lase jahedas kinnikaetult seista 12 – 24 tundi. Lisa kätega sõtkudes või masinaga töödeldes portsjonite kaupa nii palju jahu, et tekiks tihke ja elastne taigen, mis enam üldse käte külge ei kleepu. Jaga taigen 12–16 osaks ja rulli iga tükk võimalikult õhukeseks ümmarguseks kettaks. Õigesti valmistatud taigna rullimiseks pole jahu vaja. Kui sa seda siiski tegema pead, pühi liigne jahu koogikese pinnalt enne küpsetamist pintsliga maha. Aja suur pann kuumaks, pintselda vähese õliga. Lefsesid küpsetatakse spetsiaalsel lefse-grillil, kuid selle puudumisel sobib ka teflon- või malmpann. Pane üks taignaketas pannile ja küpseta kas pliidil kõrgel kuumusel või grillelemendi all kumbaltki poolt umbes 2 minutit ehk kuni leiva pinnale tekivad mullid ja pruunid plekid.

Kartuli-muretainas
  • 400 g külmi keedetud kartuleid
  • 2 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 75 g margariini
Tükelda kartulid kõrgesse kaussi ja purusta mikseri taignakonksudega. Lisa jahu, küpsetuspulber ning tükeldatud ja seejärel pehmeneda lastud margariin. Töötle ühtlaseks ning kasuta kohe ära soolase täidisega piruka ümbriseks. Väga niiske täidise puhul eelküpseta ümbrist 200° juures 10 minutit. Servade allavajumise vältimiseks täida vorm kuivade herneste või riisiga või toesta servad mitmekordse alumiiniumfoolimist ribaga.

Kartuli-hakklihaspiraalid

Tainas:
  • 0,5 kg äsjakeedetud jahuseid kartuleid
  • 250 g margariini
  • 8 dl jahu
  • 2 tl soola
Täidis:
  • 250 g hakkliha
  • pool suurt porrut
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 dl maitsestamata jogurtit
  • 2 sl tomatipüreed
  • raasuke Cayenne’i pipart
  • soola
Määrimiseks:
  • 1 muna
Suru kuumad kartulid läbi püreepressi või suru kahvliga püreeks. Lõika külm margariin väikesteks tükikesteks ja töötle mikseri taignakonksudega sõmeraks. Sega juurde kartulipüree ja maitsesta soolaga. Suru tainas lapikuks, mähi toidukilesse ja hoia tund aega külmas. Vahepeal kuumuta lahtinäpitud hakkliha pannil väheses õlis kuni punase värvuse kadumiseni; tõsta pannilt ära. Kuumuta peenestatud porru ta küüslauku madalal kuumusel 7 minutit. Sega juurde ülejäänud ained ning lase jahtuda. Rulli tainas õhukeseks plaadiks ja kata täidisega. Keera rulli nagu rullbiskviit; jäta liitekoht allapoole. Lõika terava noaga 2 cm paksusteks viiludeks, tõsta need pannkoogilabidaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pintselda üle lahtiklopitud munaga. Küpseta 175° juures umbes 25 minutit.

Kartuli-šokolaadikook
  • 700 g jahuseid kartuleid
  • 1 sl kaneeli
  • 1 sl lahustuvat kohvi
  • 5 sl võid
  • 4 muna
  • 3 dl peent suhkrut
  • 100 g šokolaadi Bitter
Glasuuriks:
  • 100 g šokolaadi Bitter
  • 1 sl õli
Pane ahi kuumenema 175°-le. Keeda koorega kartulid pehmeks, koori ja suru seejärel kohe läbi sõela või püreepressi. Lisa tükkideks lõigatud või ja sega lusikaga hästi läbi; lase veidi jahtuda. Eralda munavalged rebudest. Mikserda munarebud koos kohvipulbri, kaneeli ja poole suhkruga heledaks ja kohevaks ning sega lusikaga kartulisegu hulka. Sulata tükeldatud šokolaad veevannis ja lisa taignale. Mikserda munavalged ülejäänud suhkruga läikivaks tugevaks vahuks, kalla see koogitaigna peale ja tõsta suure lusikaga alt ülespoole segamini. Kata taignakauss rätikuga ja lase 5 minutit seista. Määri 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivormi põhi küpsetuspabeiga, jättes paberi ääred serva vahelt välja. Määri vormi servad rasvainega ja riputa riivsaiaga üle. Kalla taigen vormi ja küpseta ahju keskel 45 minutit. Tõsta koos vormiga restile jahtuma. 30 minuti pärast eemalda vormi serv ja tõmba kook paberi abil vaagnale. Eemalda paber, kui kook on leigeks jahtunud, sest soe kook mureneb kergesti. Glasuuriks sulata tükkideks murtud šokolaad koos õliga kuumas veevannis ja määri kohe koogile. 

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes