Vaesed rüütlid

Autor: Maire Suitsu
Mis või kes on vaesed rüütlid? Inglismaal nimetatakse nii munapiimas immutatud ja seejärel praetud saiaviile, mis on väga populaarsed.
Mis või kes on vaesed rüütlid? Selle toreda, kuigi esmapilgul arusaamatuna näiva nimetuse tagant leiame Euroopas juba 15.sajandist alates väga laialdaselt tuntud viisi kuivanud lausaia isuäratavaks serveerimiseks. Inglismaal kannavad munapiimas immutatud ja seejärel praetud saiaviilud nimesid “poor knights pudding” ja “poor knights of Windsor” ehk siis vaeste rüütlite magusroog või Windsori vaesed rüütlid.
Üks 1655.a.ilmunud inglise kokaraamat annab nendele mõistatuslikele nimetustele järgmise selgituse: Vaesed rüütlid oli kuningas Edward III poolt 1349.a. asutatud vennaskond, mille moodustasid Windsori lossi territooriumile elama lubatud pensionipõlve pidavad vaesustunud sõjamehed. Kuigi nende kunagine võim ja rikkus olid jäädavalt kadunud, taheti ka nendes ringkondades au sees pidada endiseid kombeid, mis muuhulgas tähendas kindlasti ka lõuna lõpetuseks pakutavat järelrooga. Selleks aga sobis kuivanud lauasai suurepäraselt kui hea ja odav ning alati kättesaadav aine, millest oli võimalik lihtsate vahenditega teha isuäratavat järelrooga.

Prantsusmaalgi pole see lihtne roog tundmatu, kui seal on selle kohta käibel nimetus “pain perdu” ehk kadunud leib. Kuivanud prantssai lõigatakse paksudeks viiludeks, mida esmalt leotatakse vanilliga maitsestatud piimas, seejärel kaetakse suhkruga ja kastetakse lahtiklopitud munasse. Protseduur lõpeb praadimisega rohkes võis ja serveerimisega keedise, puuviljasalati või paksu magusa kastmega.

Millest aga selline huvitav nimetus – kadunud leib? Täpselt ei oska seda muidugi keegi öelda, sest siingi kaob nimetuse kasutuselevõtmise hetk kaugele ajaloo hämarikku. Ühe vägagi usaldusväärse selgitusena on pakutud kuivanud ja sellega söömise seisukohalt kadunud ehk kasutuskõlbmatuks muutunud saia päästmist. Teised teoreetikud aga väidavad nimetuse tulenevat sellest, et sai kaob täielikult lisandite peitu. On olemas kolmaski selgitus, mis põhineb selle lihtsa magusroa headusel. Nimelt kaob see roog taldrikult väga kiiresti ning raasukestki ei jäeta järele.


 
Brittide nimetus “vaesed rüütlid” on omaks võetud ka taanlaste, sakslaste, soomlaste ja rootslaste juures. Soomlased ja rootslased on läinud isegi kaugemale, jättes algse nimetuse vaid kõige lihtsamale variandile ning nimetades mitmesuguste lisanditega saiaviile humoorikalt rikasteks rüütliteks.


USA-s seevastu on munapiimas praetud saia kohta olnud juba mäletamatutest aegadest kasutusel väljend french toast ehk prantsuse moodi röstitud sai. Ning see kuulus Ameerika toidukultuuri juurde sama kindlalt kui prantslaste kingitud Vabadussammas.

Siis aga juhtus nii, et 2003.a. keeldus Prantsusmaa järsult keeldus osalemas Iraagi sõjas koos USA-ga. Ning uskuge või ärge, kuid Valges Majas, USA Kongressis ja ka mõnes valitsusemeelses restoranis hakati seda populaarset rooga kutsuma uue nimega “freedom (vabaduse) toast”. Iroonilised kolumnistid soovitasid kohe ka ameeriklaste teisele lemmikroale friikartulitele (french fries) panna nimeks “freedom fries”. Ning eramute aiapoolsed, põrandani ulatuvad klaasist uksed ehk french windows soovitati ümber nimetada vabaduse akendeks; naljakas-iroonilisi ettepanekuid olid teisigi.

Jättes kõrvale veidruseni laskuva poliitilise ülipüüdlikkuse näitab eelnev seda, et ameeriklased ei tunne isegi oma lemmiktoitude algupära ega ka tea nende nimetuste tegelikku tähendust. Eespool juba mainitud “prantsuse kartulid” pärinevad õigupoolest hoopiski Belgiast ning selle riigi elanikud ei suuda ebaõiglust siiani andestada.

Prantsuse moodi röstitud sai aga oma nime juba aastal 1724 oma esmakordse valmistaja, New Yorgi osariigis asuva Albany linna kõrtsipidaja Joseph Frenchi järgi. Inglise keele grammatika reeglite järgi oleks mister French (tõlkes: prantslane või prantsuse-) oma uue eineroa nimetuse kirjapanemisel menüüd tutvustavale tahvlile kasutama perekonnanime omastavas käändes: “French’s toast” ehk Frenchi stiilis röstitud sai. Kuna mehe kirjaoskus polnud just kiita, siis kirjutas ta selle asemel “French toast”, mis hääldub küll samamoodi, aga tähendab tõlkes hoopiski prantsuse röstisaia. Prantsuse kokakunstiga pole sellel eht-ameerikapärasel eineroal niisiis kõige vähematki pistmist, mis teeb tema ümbernimetamise poliitilistel põhjustel eriti mõttetuks ja naljakaks.

Meilgi on vaeseid rüütleid ju alati tehtud ja meelsasti söödud, mingit tabavat nime pole neile aga seni leitud. Ehk aga läheb vaeste või rikaste rüütlite nimi meilgi pisitasa käiku. Vähemalt võiks igaüks järgnevate näidete põhjal leida endale oma lemmikrüütlid.
Vaesed rüütlid
  • 8 viilu saia
  • 1 muna
  • 2 dl piima
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • kristallsuhkrut
Mikserda muna piima ja vanillsuhkruga kokku. Kasta saiaviilude mõlemad pooled korraks munapiimasse ja prae õliga pintseldatud pannil pruuniks. Riputa pinnale kristallsuhkrut või paku lisandiks vedelat mett.
 
Rikkad rüütlid
  • 8 viilu saia
  • 4 dl piima
  • 2 muna
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • mõrkjat apelsinimarmelaadi
  • vahukoort
Need rüütlid saavad oma rikkuse mitte ainult magusatest lisanditest, vaid ka kaks korda suuremast kogusest munapiimast, mis lastakse saiasse imenduda. Praadimisel saiaviilud kerkivad munasegu mõjul ning ka nende pinnale jääb meeldiv munakiht. Serveeri kuumalt koos apelsinimarmelaadi või värskete marjadega ning pehme vahukoorega.
 
Ahjurüütlid rosinakastmega
  • 8 suurt viilu saia
  • 2 muna
  • 2 dl piima
  • 1 tl kaneeli
Rosinakaste:
  • 1 dl väikesi tumedaid rosinaid
  • 1 dl heledat siirupit
  • 4 sl vedelat mett
Mõõda pisikesesse keedunõusse kastmeained ja kuumuta neid segades mõned minutid; jäta jahtuma.

Immuta saiad munapiimaga, millele on lisatud kaneeli. Lao viilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225°juures umbes 10 minutit ehk kuni alumised pooled on pruunistunud. Serveeri koos rosinakastmega.
 
Eelmise päeva ahjurüütlid
  • 1 veidi kuivanud batoon (250 g)
  • 2 muna
  • 1 munavalge
  • 0,5 dl suhkrut
  • poole sidruni riivitud koor
  • näputäis soola
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 4 dl piima
Lõika sai 2 cm paksusteks viiludeks ja jäta paariks tunniks kandikule kuivama. Mikserda ained kokku, viimasena lisa piim. Kasta saiatükid segusse ja lao tihedalt vaagnale või kandikule. Nirista kaussi jäänud segu saiatükkide peale, kata toidukilega ja aseta külmkappi. Järgmisel hommikul prae saiaviile kergelt õliga pintseldatud pannil keskmisel kuumusel 3 minutit, teiselt poolt 2 minutit. Tõsta ahjuplaadile ja kuumuta 200° juures 10 minutit ehk kuni saiad on täiesti läbiküpsed ja kõrgeks kerkinud. Paku juurde kompotipuuvilju või mõrkjat apelsinimarmelaadi ja kohvi või külma piima.
 
Täidetud rüütlid
  • 8 viilu tihkemat röstisaia
  • 100 g maitsestamata toorjuustu
  • 1 dl mõrkjat apelsinimarmelaadi
  • 3 muna
  • 1 dl piima
Määri pooletele saiaviiludele marmelaadi, ülejäänutele aga külma toorjuustu. Jäta mõlemal juhul servad 1 cm laiuselt katmata. Tõsta juustuga kaetud poolikud teiste peale ja vajuta tasakesi kokku. Klopi munad kergelt lahti ja lisa piim. Lao saiapaarid üksteise kõrvale suurele servaga kandikule ning kalla munapiimaga üle. Umbes 45 sekundi pärast pööra saiadel teine külg ja lase munapiimal saiasse imenduda. Küpseta õliga määritud pannil keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 3-4 minutit.

NB! Eriti usinad võivad saiapaarid suure piparkoogivormiga vormi lõigata ning ka serveerimisega veid vaeva näha ning fantaasiat rakendada.
 
Täidetud rüütlid Itaalia moodi
  • 8 suurt viilu tihkema struktuuriga röstsaia
  • 150 g mozzarellat
  • 2 muna
  • 2 sl piima
  • 2 sl jahu
  • soola ja pipart
Lõika suure kokanoaga saiaviiludelt koorikud; jaga juust 4 viiluks. Kata pooled saiaviilud juustuga ja tõsta teised pooled peale. Kasta topeltsaiade servad kordamööda kiiresti külma vette ja näpi seejärel sõrmedega kinni. Valmista munapiim ja maitsesta. Riputa topeltsaiade mõlemad pooled jahuga üle ja lao suurele kandikule. Kalla munapiimaga üle ja jäta imenduma; keera paari minuti pärast teine külg. Kui kogu vedelik on kadunud, prae saiad mõlemalt poolt rohkes väga kuumas õlis kenasti kuldpruuniks. Tõsta korraks köögipaberile, et liigne õli imenduks; serveeri kuumalt.

Kes aga oma kuivanud saiaviilud siiski meelsamini ahju pistab kui pliidil praeb, leiab siit kaks retsepti ka saiavormi jaoks.
 
Ameerika saiavorm Bread pudding
  • 4 suurt muna
  • 1 munarebu
  • 2 dl suhkrut
  • 6 dl täispiima
  • 6 dl 10% rõõska koort
  • 1 sl vanillsuhkrut
  • näputäis jahvatatud muskaati
  • 0,25 tl soola
  • 450 g eelmise päeva prantssaia
  • 2 sl sulatatud magedat võid
Üleriputamiseks:
  • 2 sl suhkrut
  • 0,5 tl jahvatatud kaneeli
Selle retsepti järgi küpsetatud saiavormi alumine pool on kreemitaoliselt pehme, maitse on kergelt vürtsikas ja mitte liiga magus; pindmine kiht on krõbe, pruun ja kaneelimaitseline.

Määri umbes 33 x 22 cm ahjuvorm pehme margariiniga. Lõika sai koos koorikutega umbes sentimeetri paksusteks viiludeks ja poolita need. Sega munad, üksik rebu ja suhkur põhjalikult läbi, kuid ära vahusta. Mikserda juurde piim, koor ja maitseained. Eralda saiatükkidest umbes veerand, ülejäänu puista vormi, kalla munapiimaga üle ja lase 20 minutit seista. Lao ülejäänud saiatükid lapiti vormiroa pinnale ja suru õrnalt munapiimasse. Pintselda saiaviile sulatatud võiga ja riputa üle kaneelisuhkruga ning küpseta ahju allosasse pandud restil 150° juures 45-50 minutit. Võta vorm ahjust, kui pind on toredasti pruun, kuid roog vormi raputamisel alles võdiseb kergelt. Arvesta, et küpsemine jätkub veel ka pärast ahjust võtmist, üleküpsenud puding aga pole enam mahlane ja kreemitaoline, vaid kuiv. Lase enne serveerimist 45 minutit restil jahtuda.
 
Saiavorm kookose ja aprikoosidega
  • 400 g saia
  • peotäis pehmeid kuivatatud aprikoose
  • 4 dl kookospiima
  • 6 dl 3,5% rõõska piima
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 sl vanillsuhkrut
  • 6 suurt muna
Lisaks:
  • tolmsuhkrut
Eemalda saialt koorikud, lõika sisu paari cm suurusteks tükkideks ja pane nendest pool margariiniga määritud 32x22 cm ahjuvormi põhjale. Puista peale pisikesteks tükikesteks lõigatud aprikoosid ja nende peale ülejäänud saiatükid. Mõõda piim, kookospiim ja mõlemad suhkrud keedunõusse ja kuumuta segades aeglasel tulel, kuni segu soojeneb ja suhkur sulab. Klopi kausis munad lahti, lisa piimasegu. Kalla munapiim aeglaselt saiakuubikute peale ja lase 30 minutit seista. Küpseta 175° juures 50 minutit ja tõsta restile jahtuma. Serveeri leigelt, sõelu pinnale tolmsuhkrut.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa