Mees köögis - õudus või õndsus?

Autor: Kaire Kenk
“Mees saab köögis suurepäraselt hakkama, kui tal on pliit, pann, kolm head nuga ja ta oskab liha praadida,” ütleb hobikokast Eesti Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv.
"Üks nuga võiks tal olla selline pisike, juurviljade koorimiseks mõeldud. Teine võiks olla suur kokanuga ja kolmas sakilise teraga, millega on hea näiteks leiba lõigata. Minu kogemus ütleb küll, et nende kolme noaga saab köögis suurepäraselt hakkama, kõik muu on juba pigem eputamine," muigab Karl Martin.
"Kõige esimene asi, mille mees võiks köögis ära õppida, on õppida korralikult praadima. Tühja kõhuga on see üks elementaarsemaid oskusi. Aga lihtne - kõigest paari minutiga saad endale ise isuäratava roa valmis teha. Ehkki isegi munapraadimisel on omad nipid, pole selle köögikunsti omandamine sugugi keeruline. Liha praadimisel tuleks vaid meeles pidada, et mitte kunagi ei tohi sügavkülmast võetud külmunud lihatükki kuumale pannile lajatada. Lihatükk peab olema alati toatemperatuurini soojendatud. Ahjupraega on sama lugu - kui ma tahan liha ahju panna, võtan lihatüki juba eelmisel õhtul külmikust välja ja sulatan üles," õpetab Karl Martin.
"Kui lihapraadimine on käpas, saab lihakõrvase salati meisterdamisega juba igaüks hakkama. Hea toorsalati saab näiteks tomatist ja sibulast. Praeliha kõrvale on hea ka kõige tavalisem eestimaine kurgi-tomati-hapukoore-majoneesisalat. Ja kindlasti ei tohiks unustada värskeid ürte juurde ostmast - pott tilli, peterselli, kimbuke koriandrit. Kodus pese ja puhasta oma saak ära, lõika katki, sega kokku. Isegi hapukoort või majoneesi pole vaja. Piisab, kui sul on koju ostetud pudel basiiliku-oliiviõli, maitsvaks salatikastmeks piisab kõigest ühest teelusikatäiest õlist."
Lihtsa, kuid samas maitsva lõuna- või õhtusöögi valmistamine on väga lihtne ega võta Sinijärve sõnul üldse aega. Tasub vaid meeles pidada kahte reeglit - valida väheste komponentidega retseptid ning mitte liialdada maitseainetega.
"Söömine tuleb endale rõõmuks teha. Eriti praegusel pimedal ajal. "Maitseainetest on elementaarsed sool ja küüslauk - kui need kodus on, saab isegi leivast nii mõndagi suupärast meisterdada," kinnitab Karl Martin
Peale köögivilja võiks meeskoka ostukorvi kindlasti käia paar pakki head juustu. "Kindlasti mozzarella't. Mozzarella'st ja tomatist saab kiiresti ja lihtsalt valmistada hõrgu salati, mis on väga sobilik näiteks hiliseks õhtueineks."
Mees võiks osta varuks ka mõne vaakumpakendis singi või vorsti ja paar karpi kilufileed - siis ollakse igaks ootamatuks söömaajaks varustatud.

Mida teha, kui ...
1. Peoõhtule sai alkoholi liiga vähe varutud? Sega kiiresti valmis punš mingist puuviljamahlast, millestki gaseeritust ja viskist, rummist, brändist ja/või viinast. Paranda maitset suhkru, sidruni, rosmariini, muskaatpähkli ja/või kardemoniga. Peaasi, ära küsi oma külalistelt, mida nad juua sooviksid. Jaga lihtsalt valmispandud joogid laiali, nii pole napsisõpradel mingit võimalust keelduda.
2. Hautis on kõrbenud? Tõsta see osa hautist, mis poti külge kõrbenud pole, kohe teise potti, ilma et kõrbenud osa lahti kraabiksid. Kõige parem on seda teha puulusikaga. Vajadusel lisa vett. Lisa veel mõned sibulad, need võtavad kõrbemaitse ära.
3. Liha on vintske? Võta lihatükid potist välja, lõigu väiksemateks tükkideks ja keeda (hauta) edasi. Samuti võid lisada teelusikatäie suhkrut, see aitab vintskel lihal palju kiiremini pehmeks keeda. Ka võid liharoale lisada mõned värsked või konservtomatid - tomatites leiduv hape annab sama tulemuse. Kui kanapraad on ahjus vintskeks muutunud, viiluta see ja lao kuumakindlale taldrikule. Valmista võrdsest osast võist ja kanapuljongist kaste, kalla lihaviiludele ja lase ahjus kümme minutit 120 kraadi juures seista, et liha mahlakamaks muutuks.
4. Liha omandab pruunistamisel halli värvuse? Pannil on liiga palju aurustuvat niiskust, mis ongi halli värvi põhjus. Vähenda kas pannil oleva liha kogust või võta suurem pann. Järgmine kord veendu enne pruunistamist, et liha oleks võimalikult kuiv.
5. Makaronid kleepuvad keetes kokku? Tõsta need kiiresti keeva vette tagasi. Lisa vette oliiviõli või võid.
6. Pelmeenid kipuvad potis lagunema? Päästa õnnetukesed potist ja tõsta majapidamispaberiga vooderdatud sõela sisse. Kuivata pelmeenid õrnalt surudes, lao võiga määritud vormi, kata fooliumiga ja küpseta 170kraadises ahjus 20 minutit.
7. Piim või kohvikoor kipub halvaks minema? Lisa liitrile piimale 2 tl söögisoodat ja piim seisab veel vähemalt päeva värskena.
8. Pitsa kõrbeb põhja? Enamasti läheb kõrbema ikka põhi ja mitte kate. Tõsta kate uuele pitsale või röstsaiale, kui sul juhtub kiire olema, või sega see makaroniroa hulka.
9. Toores kala on liiga soolane? Leota kala kümme minutit värskelt vahetatud vees. Ka keeduveele lisatud äädikas (üks klaas liitri vee kohta) aitab keeva kala soolasust vähendada.
10. Eilsed keedukartulid vajavad värskenduskuuri? Kasta kartulid korraks külma vette ja seejärel kuumuta neid ahjus kümme minutit 170 kraadi juures.


Meeste retseptid
Mehine suutäis
Võta karp Alma kodujuustu, mõned keedukartulid, üks keedupeet, sõltuvalt pakendist pool karpi kuni karp kilufileed. Riivi peet, sega kodujuustu sisse. Lisaks sega kodujuustu sisse omal valikul punast peasibulat, rohelist sibulat, tilli. Maitsesta soola ja pipraga, vala kartulitele. Kõige peale lao kilufileed.
Mozzarella-tomatisalat
6-8 tomatit, pakk mozzarella't, veidi palsamiveiniäädikat ja oliiviõli, kimbuke värsket basiilikut. Sega veiniäädikas õli ja veega, lisa sool. Viiluta ja aseta vaagnale tomat ja mozzarella, puista pipra ja hakitud basiilikuga üle, lõpuks lisa kaste.
Köögiviljasupp
Võta üks pakk külmutatud köögiviljasegu (sibulaga). Vala segu pannile, tükelda juurde pisut suitsukalkunifileed või suitsuviinereid. Prae kõik kiiresti veidikese võiga läbi. Vala keeva vett peale, keeda väiksel tulel, kuni köögiviljad on pehmed. Soovi korral lisa veidi kohvikoort. Maitsesta soola ja pipraga, lisa värskeid ürte - peterselli, tilli.
Tudengi panniroog
Võta suur ports kartuleid, koori ja tükelda. Vala pannile. Prae õlis või koos mõne riba peekoniga korralikult läbi. Löö kartulitele peale paar muna, lisa hapukoore-majoneesisegu nii, et muna hüübiks hapukoore sees. Kui peekonit pole käepärast, võid kartuleid praadida keedusingiga. Maitsesta soola ja pipraga.
Taluniku vormiroog
Kogused sõltuvad sellest, kui palju inimesi selle vähese kapsaga ära toita kavatsed.Vajad kapsast (keedetud ja tükkideks lõigatud), sibulaid (värsked, hakitud), võid, ketšupit, tšillipulbrit. Pruunista sibulad võis. Haki tomatid, lisa sibulatele. Hauta umbes kümme minutit vahetevahel segades. Lisa keedetud kapsad, paar supilusikatäit ketšupit, väike teelusikatäis tšillipulbrit.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Rejane 17.veeb 2014 04:33
Way to go on this esasy, helped a ton.
;) 24.nov 2011 21:38
:Y Maitsev
1