Kartul - meie teine leib

Autor: Raili Mikk
Kui talvel köögivilja valik on üpris piiratud, siis korralik kartul on talviti alati saadaval.
Euroopasse jõudis kartul 16. sajandil, üldrahvalikuks toiduaineks kujunes aga alles eelmisel sajandil. Tänaseks on kartul vallutanud kogu maailma. Praeguseks on aretatud üle 1000 kartulisordi.
Eestis süüakse aastas 60 kg kartulit inimese kohta! Kartulitärklis koos kartuli vitamiinide, mineraalainete ja mikroelementidega on just see, mida vajame. Rahvameditsiinis on raviks kasutatud kartuliõisi ja mugulaid. Loe lähemalt
Kartulit keetes tuleb teada, et puhastatult ei tohiks neid hoida rohkes vees, sest C-vitamiin, mis peidus koore all, lahustub külmas vees. Seega, keetmisel tuleb kartul asetada keevasse soolaga maitsestatud vette. Kevadine kartul aga tuleks panna keema külma veega ja kindlasti koorituna.
Kartulist valmistatakse tänapäeval mitusada toodet, kartulitoite - tuhandeid!

Kartuli ja heeringa minikotletid
Hakklihavorm kartulipudruga
Singikiusatus
Kartuliomletipirukas
Suitsulõhepirukas kartulimuretainal
Prantsuse kartuli-juustupüree
Fooliumikartulid suitsukanatäidisega
Kartulivorm anšooviste ja kapparitega
Kartuli-mozzarellavorm küüslauguga
Kuldne kartulisupp
Ahjukartulid küpsetuskotis
Herne-kartulipuder praetud suitsuribiga
Kartulikotletid
Kartuli-kõrvitsapüree
Sibula-kartuli-kitsejuustupirukas
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa