Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Soolasisaldust lihatoodetes on mõistlik vähendada järk-järgult

Nädalalood

Soolasisaldust lihatoodetes on mõistlik vähendada järk-järgult

PrindiSoovita sõbrale Facebook
Rakvere Lihakombinaat toodab aastas 440 erinevat lihatoote artiklit ning igapäevaselt opereeritakse …
Rakvere Lihakombinaat toodab aastas 440 erinevat lihatoote artiklit ning igapäevaselt opereeritakse ca 150 retsepti järgi. Keskmine soolasisaldus Rakvere lihatoodetes on 1,8%. Täiskasvanud inimese keskmine ööpäevane soola vajadus on kuni 6g ja see näitaja on sõltuvuses inimese kehakaalust, kehalisest aktiivsusest, füsioloogilisest seisundist jne. Sool on lihatoodetes vajalik nii säilivuse tagamiseks, kuid ka erinevate maitsenüansside esiletoomiseks ja eristamiseks. Soola vähendamine toodetes ja seda mitte ainult lihatoodetes vaid ka juustus, leivas ja valmistoitudes on oluline inimeste eluea pikendamise ja tervema ühiskonna arengu nimel.
Kogu HKScan toidutööstuse kontsern, sealhulgas ka Rakvere Lihakombinaat on käivitanud soolasisalduse vähendamise programmi. Kolme järgneva aasta jooksul vähendatakse samm-sammult lihatoodete soolasisaldust, et jõuda aastaks 2014 toodete keskmise 1,6%-lise soolasisalduseni.  Igal aastal vähendatakse toodete retseptipõhist soolasisaldust 3% võrra ja kokkuvõttes väheneb keskmine soolasisaldus toodetes kuni 15%. Selline pikaajaline üleminekuprogramm on vajalik seetõttu, et tarbija harjuks aegamisi vähemsoolaste toodetega. Liiga järsk soola vähendamine võib tekitada tunde, et lihatoode on kaotanud oma maitseomadused ja tarbija võib hakata ise soola juurde lisama. See aga ei vii meid eesmärgile lähemale - vähendada soolatarbimist üleüldiselt. Rakvere Lihakombinaat alustas kolmeaastatst soolavähendamise programmi grillhooaja toodetega vähendades soolasisaldust suvehooajal nii populaarsetes toodetes nagu grillvorstidest näiteks nagu Lõkkevorst ja Grillvorst kanafileega, samuti vähendati soolasisaldust grill-lihades ning sinkides.
Juba vähendatud soolasisaldusega tooted

Soolasisalduse vähendamiseks on ka teisi võimalusi.
Näiteks kasutab Rakvere Lihakombinaat oma Kerge sarja toodetes juba pikemat aega Pan-soola. Vähendatud naatriumisisaldusega sool ehk Pan-soola on lisatud umbes 25–40%  kaaliumkloriidi ja 10% magneesiumsulfaati. Pan-soola põhiliseks eesmärgiks on vähendada naatriumi tarbimist. Pan-soola kasutades väheneb oluliselt naatriumi tarbimine, teiseks mõjuvad pansoolaga saadavad kaalium, magneesium ja lüsiin soodsalt südamele ja veresoonkonnale ning alandavad vererõhku. Pan-sool on tavalisest keedusoolast märksa kergem. Kahes teelusikatäies Pan-soolas sisaldub sama kogus naatriumi, mis ühes teelusikatäies keedusoolas.

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes