Läätsed toovad rikkuse

Autor: Raili Mikk
Eestimaal on läätsede söömise traditsioon sajandeid vana ja viimastel aastatel taas toidulaual vaheldust pakkuv.
 Värvikirevad läätsed on peale fusion-köögi võidukäiku laialt taaskasutusel ka Vahemere maades ja Indias. Vanasti peeti läätsesid vaese mehe teiseks leivaks ja nüüdki need endiselt üsna hinnas kaup. Arvestades kui palju mineraalaineid (sealhulgas rauda) ja vitamiine läätsed sisaldavad, peaksime neid aeg-ajalt kappi varuma. Samas ei maksa raskesti seeditava läätseroaga ka liiale minna. Et kehale läätsed kergemini omastatavad oleksid, soovitatakse läätsesid leotada. Kunagi teati vaid läätseleent, putru ja tampi. Tänapäeval on erinevate toitude valik hoopis mitmekülgsem: rikkalikud salatid, supid, vormiroad ja hautised valmivad kõik suhteliselt kiiresti, kuna nende keetmine ei võta kaua aega. Ruskikareegel on, et nende pehmeks keemise aeg sõltub sordist ja sellestki, kas läätsed on kooritud või mitte. Keskmiselt võtab see aega pool tundi. Lisaks saab läätseseemneid ka idandada ja värskeid mahlaseid võrseid toiduks pruukida.
Ja mõnus on end ära rääkida ka sedapidi, et itaallastel kuuluvad läätseroad vana aasta ärasaatmise piduroogade hulka, koos sooviga, et mida rohkem läätsi siis süüa jõuad, seda suurem rahaõnn sind järgmisel aastal ees ootab.

Punane riis läätsedega: täiuslik lisand  
Läätse ja Kreeka pähkli salat: sobita kokku kitsejuustuga
Läätsesalat fetajuustuga: rohkem värve  
Soe läätse-brokolisalat: neile, kes lihata hakkama ei saa  
Läätsesupp kalkuniga: kalorivaene  
Punane läätsesupp: Lähis-Ida aktsendiga  
Läätsesupp: lihtne ja kerge  
Lambaliha Pärsia moodi: tavamaitsetest rikkalikum
Pajaroog beluuga läätsedest ja portabella seentest: eksootikutele
Küüliku-läätsehautis: tunniga valmis  
Rutakas raguu: turgutab ja kosutab    
Kanapajaroog läätsede ja kookospiimaga: Indiapäraselt kreemine
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa