Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Kalakonksu otsas

Nädalalood

Kalakonksu otsas

Raili Mikk
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: Jaan Heinmaa
Kala rohkem süües panustad nii heasse tervisesse, nooruslikku välimusse kui ka reipasse meeleollu.
Kalu võib liigitada küll suuruse, elupaiga (mageveekalad, ookenikalad) kui rasvasuse järgi. Viimast arvestades on näiteks tursk, meriahven, forell, kammeljas ja ahven väherasvased, kellel kogu rasv on peaasjalikult koondunud maksa ja liha on veidi kuivake. Heeringas, angerjas, makrell, vikerforell, siig, lõhe ja tuunikala on seevastu üsna tugeva maitsega ja nende rasv on jagunenud kehas ühtlaselt.  Lahjemad kalad peaks valmistamisel saama lisaniiskust või -rasva ja kuumutama peaks neid rasvase kalaga võrreldes lühemat aega.

Kala ostes pea alati meeles: värske kala on tihe ja elastne. Paksule kohale vajutades kerkib lohk kiiresti täis. Silmad on selged ja pungis, lõpused erkpunased, soomused tihedalt vastu nahka.

Kala valmistamise eeliseks on lihtsus ja kiirus:
* Kuumtöötle suuri ookeanikalu alati pigem vähem kui rohkem. Liigsed minutid ahjus teevad kala kuivaks ja maitsetuks. Sööme ju sushides pea toorest kala, miks me siis pelgame, kui lõhekala on veel seest õrnalt roosakas. Mageveekalade puhul on ettevaatlikus aga õigustatud.
* Supi või vokitud toidu sisse lisa kalafilee mõned minutid enne paja tulelt võtmist, mitte varem.
* Puljongit keeda alati väga nõrgal kuumusel, nii et vesi ei mulise, siis ei tule vedelik hägune.
* Kala praadimisel on parim kasutada selitatud võid, head õli või siis õli ja või segu ning ära kuumusega liialda.
* Külmutatud kala sulata üles alati külmkapis mitte toatemperatuuril. Võimaluse korral eelista alati värsket või jahutatud kala.

EELROAD
Lihtne luksus: Suitsuangerja ja rukkileiva tiramisu
Kindla peale minek: Forellisalat
Nagu sukk ja saabas: Kilukarask
Heeringast tehtud: Roosa pooljäätis   
Vaid hakkimise vaevaga: Kalatükid laimimarinaadis ehk ceviche 
Lihtne on hea: Lõhe kuumal taldrikul 
Maitsete virr-varr: Soolalõhe granaatõunaseemnete ja tilli-sidrunikastmega

SUPID
Räägivad, et imemaitsev: Suitsulõhesupp   
Magusalt peedine: Heleroosa paradiis
Tummine suutäis: Lihtne kalaseljanka  

PÕHIROAD
Enam kodusemalt ei saa: Kilusoust 
Meie vete kuningas: Täidetud siig
Pisut pidulik: Mädarõikamütsiga lõhe
Proovi seda kindlasti: Tursafilee tüümiani, kirsstomatite ja suitsupeekoniga 
Kõhule kerge: Panniahven spinati ja spargliga 
Tsitrust ja teravust: Koha apelsinikastmes
Tõsine pähkle: Romanesco kastmega tuur

SUSHI
Ainult tundub keeruline: Sushi tegemise algõpetus 
Sushikoka õpetused: Kampoyo`ga makisushi ja lõhega nigiri

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes