Isetehtud pastale pole võrdset

Autor: Raili Mikk
Itaallastel on pasta õige nautimise jaoks oluline ütlemine - sööja ootab pastat, mitte pasta sööjat. Nii et kastmed valmis ja seejärel alles pasta keeduvette!
Värske pasta valmistamine tundub paljudele raketiteadusena. Kui järgid samm-sammulist õpetust meie esimeses retseptis, ei tundugi see enam nii ületamatuna. Ja kes kord pastatainast ise kokku sõtkunud, see tunneb pehme ja värske pasta maitse tõelist väärtust.
Pastafriigid teevad vahet kuivpastal (pasta secca) ja värskel pastal (pasta fresca), viimane koosneb lisaks jahule ka munast ja õlist.
Pastasorte teame me palju, Itaalias on neid lausa ligi 300. Meil on tuntumad munanuudlid (nisujahust, veest ja munast), aga sama rolli maailma toidukultuuris mängivad lisaks traditsioonilisele pastale ka riisinuudlid (veest ja riisijahust), klaasnuudlid (mungaoa tärklisest), soba nuudlid (tatrajahust) ja someni-nuudlid (nisujahust ja veest). Pastat tehakse ka kõvateralisest durum-nisujahust, mis on valgurikas ja sisaldab suhteliselt vähe tärklist. Populaarsust kogub  täisterapasta, mis on küll veidi kallim, aga rikkalikuma maitsega ja tervisesõbralikum.
Pasta leiutaja tiitlit igatsevad endale nii mitmedki maad. Üks on kindel, pasta tööstuslikku valmistamist alustati Napolis 15. sajandil. Kuivatamiseks töödeldakse pastatooteid kuuma niiske õhuvooluga, kuni nende niisukesesisaldus väheneb 12 %ni.
Hea pasta kõrvale ei peagi ilmtingimata mingit keerulist kastet kokku keetma. Piisab lihtsalt pestost, milleks vaja värskeid ürte, head Parmesani ja oliiviõli. Ja naudi ka siinseid juustu- ja tomatikastmeid.

PASTATAINA A JA B
Lihtne munapasta ja selle valmistamine

VALIK RETSEPTE
* Lihavaba: Soe pastasalat fetakastmega
* Igati idamaine: Särtsuv kalasupp pastariisiga
* Suure isuga: Kodune kana-nuudlisupp köögiviljadega
* Otse Itaaliast: Tortellini-pastaga kalkunisupp
* Tulise tšilliga: Seene-arrabiata   
* Laimi hullutav hõng: Maapähklitega vokiroog veiselihast
* Kerge ja lahe: Lõhelasanje rohke fenkoliga
* Hästi koorene: Kolme juustu pasta  
* Korraga ja palju: Hakklihatäidisega cannellonid
* Ehe ja hea: Bologna kaste spagettidega
* Milline värv!: Peedipestospagetid
* Väga mahe: Tuunikalapasta
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa