Joogiilma ambroosia

Mõdu olevat üks vanimaid lõbusaks tegevaid jooke inimese ajaloos ja keskajal olla meiegi kandis olnu…
Mõdu olevat üks vanimaid lõbusaks tegevaid jooke inimese ajaloos ja keskajal olla meiegi kandis olnud mõdu seltsielu üks peaosalistest. “Mõdu peeti õllest ja veinist paremaks. Seda nautisid nii Tallinna Raad kui Mustpeade Gild. Mõdule omistati rohkelt ravitoimeid, sealhulgas suguvõimet turgutavaid omadusi. Ent mesi oli kallis ja jook muutus elitaarseks ning mõdust odavamad joogid saavutasid peagi hulga suurema populaarsuse,” viib Jüri Kuuskemaa meid ajas hetkeks tagasi.
Tänapäevane mõdu, Saku Õlletehase uudisjook, valmib vedelast meest, siirupist ja pärmist, aroomilt on jook meekärge ja vaha meentav, maitselt poolmagus ja kergelt mesine. Mõdumeister Enn Kärblane avardab mõdu diapasoone, öeldes, et “mõdu võib olla magus, kuiv või poolkuiv, see võib olla gaseeritud või mitte, filtreeritud või filtreerimata, mujal maailmas võite te saada proovida lausa 18%-list mõdu (meil on lubatud kuni 5%), mõdu mesist olemust ka täiendatakse vahel, näiteks puuviljade, ürtide või vürtsidega. Mõdu võib teha õunte, aga ka viinamarjadega ja selle valmistamisel võib kasutada ka linnaseid. Nii ongi mõdu vahel rohkem veini, vahel õlle moodi. Mõduklaasi tõstmisega käib kaasas alati aga üks tore tervitus: “Wassail! (loe: wahsùl, vanas inglise keeles tähendab see “Ole terve!”)
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa