Uudiskiri Instagram Facebook
 
Nädalalood

Euroopat pitsitab veiseliha defitsiit

Nädalalood

Euroopat pitsitab veiseliha defitsiit

PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: MTÜ Liivimaa Lihaveis
Enne jõule räägitakse lihast rohkem kui tavaliselt. Sel aastal on uued tuuled võimsamalt puhu…
Enne jõule räägitakse lihast rohkem kui tavaliselt. Sel aastal on uued tuuled võimsamalt puhumas ka Eesti rohumaadel kasvanud veiste kasvatamise tasuvuse kohal. Kuna Euroopa Liidus tarbitakse aastas 8 miljonit tonni veise- ja vasikaliha, kuid toodetakse vaid 7,5 miljonit tonni, valitseb Euroopas veiseliha defitsiit. Puudujäävad sajad tuhanded tonnid imporditakse ja Eestis on lihaveise kasvatamiseks ideaalilähedased tingimused.
„Euroopa lihalettidele on jõudnud Nõukogude defitsiidiajastu,“ räägib Euroopa Parlamendi liige Ivari Padar, kes on veisekasvatuse edendamise Eestis südameasjaks võtnud.
"Eesti ilmaolud ja kliimavööde sobivad lihaveiste kasvatamiseks väga hästi. Üle 90% Euroopas toodetud ja imporditud veiselihast tarbivad vanad liikmesriigid, mis tähendab, et antud sektoris saaks Eesti põllumees oma toodangu eest ka õiglast hinda küsida. Eesti põllumajandus peab enam kohanema Euroopa oludega ning olema piisavalt nutikas, et leida üles need “augud”, kus meil on lihtsam sisse pugeda, kui meie Euroopa konkurentidel. "
Eesti pindalast pea kuuendik ehk 15% on kõrge väärtusega rohumaa.  MTÜ Liivimaa Lihaveise üks eestvedajatest Katrin Noorkõiv on lootusrikas: „Võrreldes teiste Euroopa riikidega on Eestil suur majanduslik eelis arendada tootmisharusid, mis vajavad rohumaid ning seega võimalus suurendada sissetulekuid. Rohumaa on hindamatu ressurss.  Kõrge väärtusega rohumaid on Euroopas vähe ja need on väga kallid. Seetõttu kasvavadki lihaveised valdavalt nuumfarmides. Märksa odavam on loomad koguda nuumafarmidesse, kus neid teravilja ja piirituse tootmisjääkidega rammusaks söödetakse.“
Eestis on veisekasvatamise ajalugu pikk.
„Eesti on juba aastasadu veisekasvatuse poolest tuntud olnud. Liivimaa Kroonikas mainiti eestlasi kui suurte veisekarjade omanikke,“ ütles Katrin Noorkõiv. „19. sajandi lõpust on teada, et nuumasime oma härgi piiritustööstuse jääkidega ja viisime nad siis Petrogradi turule. Mitmetes üle maailma tuntud retseptiraamatutes kirjeldatakse rohumaaveise küpsetamise traditsioonilisi viise ka Eesti moodi.“
MTÜ Liivimaa Lihaveis loodi Eesti suuremate anguse ja herefordi tõugu lihaveisekasvatajate poolt eesmärgiga propageerida ja turustada rohusöötadel kasvatatud veiste liha. Liikmete karjad asuvad ajaloolistel Liivimaa aladel ja on mahetunnustusega – loomadele ei söödeta tavapõllumajandusest pärit söödalisandeid ega teravilja. Lihakasvatajad on eesmärgiks võtnud pakkuda tarbijale kindla kvaliteediga puhast toorainet, meile on oluline loomade heaolu ja nende kasvatamine veisele täiesti loomulikus keskkonnas - rohumaal.

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes