Tuline ja tõstab tuju

Vale on arvata, et tšilli tapab toidu maitsed. Vastupidi, ta laseb just kõigel muul veel erksamates toonides särada. Võtke kasvõi Mehhiko toidud - kui palju erinevaid värvi-, lõhna- ja maitsekombinatsioone! Olgu, veidikeseks ajaks mattub suu kuuma ja tulise tundega, ent peagi tajud ära kõik soolased, hapud ja magusad nüansid. Kuumas kliimas hoiab toitude tuliseks maitsestamine ära nende riknemise ja süües aitab kerge naha leemendamine keha jahutada. Külmas aga aitab tšilliste toitude nautimine vereringe õige hooga käima panna ja haigusi välja higistada.
Tšillid erinevad üksteisest kuju, värvi, lõhna ja teravuse poolest.  Ameerikas tuntakse lausa 150 sorti tšillisid, neist kõige põletavam on habanero. Tšillit kasutatakse nii värskelt kui kuivatatult, helveste või pulbri näol. Tšillikauntest saab kodustes tingimustes teha pastat ehk moosi. Hoia kaunu kolmveerand tundi väheses keevas vees ja püreeri koos vedelikuga. Kaane all säilib see külmkapis mitu nädalat. Kui tšillit puhastad, ära silmi või limaskesti puudu. Veelgi parem, kui hoiad õhukesed kindad käes. Kindlasti eemalda seemned ja valged vaheseinad. Veinidest sobib tuliste toitude kõrvale pigem kuiv punane Rioja, Zinfandel, Shiraz, Cabernet Sauvignon kui valge vein.
Kui oled oma tulisuse taluvust üle hinnanud, söö riisi, leiba või joo piima. Ka jäätis, jogurt ja hapukoor aitavad hästi. Ühesõnaga rasvased piimatooted lähevad nüüd loosi. Seevastu vesi valab vaid õli tulle. Pisut vürtsi lisab päevale sära!

Vastu tuult: Roheline chimichurri 
Kiire ja tuline:  Chili con carne
Tubli suutäis: Kalapihvid tšillistel salatiampsudel 
Klassik: Tuline tšilli ja õrn liha 
Papist poisid ei puutu: Tekiilast joobunud kanad
Õhetavalt hea: Tai stiilis praetud riisinuudlid 
Iga ilmaga: Krevetid kollases karris 
Tuhat ja tuline: Friteeritud täidetud pepperonid ja täidetud jalopenod
Gurmaanidele: Kuum šokolaadijook tšilliga
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa