Midagi eestimaist, midagi eksootilist

Treppoja Sahver on üks tore hoidiste sari, mis sai alguse 2005. aasta suvel. Tegijad ise küll…
Treppoja Sahver on üks tore hoidiste sari, mis sai alguse 2005. aasta suvel. Tegijad ise küll meenutavad, et esimesed purgid sisaldasid põhiliselt omas mahlas kuuseriisikaid ja erinevaid marjamoose, ent järgmisest aastast läks tõeliseks toimetamiseks, kui lisaks seentele ja moosidele lisandus sügisel hunnitult suur kogus õunamahla ja ka esimene õunavein. Kombest, oma aia saaki mitte raisku lasta minna, on saanud traditsioon, mis on kestnud nüüd juba 6 aastat, kogused on vaid suurenenud ja maitsevalik täienenud. Proovida tasuks ka erinevaid hoidiseid köögiviljadest. Edaspidi jääb loota, et fantaasialennud liiga laiali ei valgu, kuna ka sahvril on seinad ja need pole mitte kummist. Selle aasta talvel sai purki proovitud hoopis teistlaadi moose ja segusid. Loe ja proovi!

TERAV TŠILLIMAIUS!
Talve algul sattusime mitmest erinevast allikast nn tšillimoosi maitsma, maitses ülihea ja tekitas kohese soovi ka ise selle valmistamist proovida. Omatoodangu kujundasime enda maitse järgi, lisades erinevaid komponente erinevatest retseptidest. Igatahes tuli välja selline tulemus, mis on meie pere muutnud täielikuks sõltlaseks. Kasutame oma "Tšillimaiust" kõikvõimalike erinevate roogade peal, vahel ja kõrval.
Hommikusele omletile määri maiust kerge kihina, tulemus on fantastiline ja avastad täiesti uue roa.
Kui naudid õhtul klaasikest veini, ära unusta ostmast üks pikk sai ja tükike head kitsejuustu. Lõika õhukesed saiaviilud, võimalusel rösti, määri peale maius ja kõige otsa juustuviil. Järjekordne ahhetamapanev suutäis! Kui viitsid küpsetada, rulli lehttaigen lahti, määri maiusega, keera rulli, lõika väikesed viilakad ja küpseta. Keele viib alla!
Oleme kasutanud ka erinevate liharoogade kõrval, ehk pole väga kohtagi kuhu tšillimaius ei sobi!
PROOVI SEDA!
LÕHE TŠILLIMAIUSEGA
4-le inimesele
* üks lõhefilee
*pool purki apelsini-tšillimaiust
* värskelt jahvatatud musta pipart
* soola

Paks ja pirakas filee on mõtekas terava noaga pealt vähe lahti lõigata, et ta korralikult läbi küpseks ja ka soovitud maitsed saaksid sissepoole imbuda. Kala valmib küllaltki kiiresti ja kui ta pole saanud aega eelnevalt marineeruda võib tekkida oht, et pealt on küll maitsekas, aga seest suhteliselt tuim ja mage.
Kalale jahvatada natuke musta pipart ja soola, siis üle määrida apelsini-tšilli maiusega. Tugevama maitse saamiseks, tuleks maiust hoolega määrida  ka tehtud lõigetesse. Kala jätta paariks tunniks marineeruma, siis kuuma ahju. Olenevalt filee paksusest 15-20 minutit 200 kraadis ja lõpetuseks 10 minutit grilli all, kuni kuldpruuni värvi saavutamiseni. Lisandiks veel sedasama apelsini-tšilli maiust, värsket rukolat ja pisikesi ploomtomateid.


SIBULAMAIUS!
Sibulamaius tuli koos Tšillimaiusega. Kui tšilli on oma kanguse poolest mõnusalt terav,  siis sibulamaius kenasti mahe, karamelline ja magusat maitseelamust pakkuv. Sibulamaius sobib eriti hästi erinevate maitsekamate juustude ja pasteediga. Tasub proovida ka igat sorti linnuliharoogade kõrvale. Naudid ühe purgikese ja hakkad kohe järgmist ihaldama!

KÕRVITSA-MÄDARÕIKAMAIUS!
Kõrvits on meie kõige-kõige kogukam aedvili ja lausa patt oleks see jurakas maitsvaks hoidiseks keetmata ja purki panemata jätta. Kui kõrvits oma olemuselt ehk veidi läilaks jääda võiks, annab lisatud mädarõigas paraja tsuraka teravust ja paneb suuremagi skeptiku üllatusest kulmu kergitama.
Kui tšilli- ja sibulamaiust oleme üldiselt juustule alla pannud, siis kõrvitsa määrisime otse juustuleivale pealmiseks kihiks, sai järjekordne mõnus maitseelamus! Passib hästi ka liha kõrvale, ahjujuurikatele ja vormiroogade kõrvale. Suurepäraselt sobib koduse kotletiga!

MÄDARÕIKA ÄKINE!
Üks vana mälestus ema kuulsast mädarõikast pidupäeva laual pani hakklihamasinat haarama ja juurikaga jõudu katsuma. Päris pisaratest ei pääsenud, aga seda kiiremini käsi liikus. Tomatit ja küüslauku lisades sai maitse vähe inimlikum ning tuli välja järjekordne ahvatlus.
Äkine sobib kõiksuguste liharoogade nagu valatult. Järele on proovitud nii pikapoisi, grillkana, süldi, ahjuliha kui grillvorstiga ning seda nimistut võib igaüks ise edasi täiendada. Talvise perioodi kindel müügihitt!

APELSINI-TŠILLIMAIUS!
Ühel õhtul hakkas tunduma, et on tekkinud seisak ja neljale maiusele oleks riiulil uut sõpra vaja. Magusat apelsini segades tulise tšilli ja mõningate sobivate komponentidega ei tahtnud maitseorganid peale keeduse valmimist üllatusest vaikida! Sündinud oli mõnusalt terav ja samas magushapukas segu.
Sobib hästi alanud grillhooajaks, nii lihade, kalade kui köögiviljade juurde. Samuti võib täiustada salati maitset ja määrida grilitud saialisele. Suvehooaja müügihitt!


Hetkel on Treppoja Sahvri tooted saadaval Tallinnas Sadama turul ja Nopi kohvikus, internetis tellitav Treppoja Sahvri blogi lehelt. Laupäeviti võib leida meid ka Viimsi Taluturult.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa