Nädalamenüü
Nädalamenüü 21. - 27. august

Eesti looduses on aeg, kus kodumaised ja värsked köögiviljad, puuviljad, marjad ning seened on kõigile kättesaadavad. Nüüd on hea kasutada neid kõikide toitude valmistamiseks nii tavapärasel kui ka tavapäratul viisil. Miks mitte lisada tikreid kastmesse või köögivilja tordi sisse.

Nädalamenüü
Nädalamenüü 14.- 20. august

Suvisel toidulaual on suvikõrvitsa- ja baklažaanitoidud väga mõnusad, valmivad ruttu ja täidavad kenasti kõhtu. Hoolimata sellest, et tegu on täiesti erinevate köögiviljadega, sobib neid vastavalt maitse-eelistustele roogades omavahel asendada või kasutada ühes toidus korraga hoopiski mõlemat. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 7. - 13. august

Suvikõrvits on väga tervislik ja mitmekülgsete kasutusvõimalustega köögivili. Spetsiifilise maitse puudumise tõttu sobib peaaegu igasse rooga. Lisaks kuumtöötlemisele võib suvikõrvitsat süüa ka toorelt, näiteks erinevates salatites või smuutides. Tuleb vaid fantaasial lennata lasta ja maitsev suvine…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 31. - 6. august

Suvi on suurepärane aeg tervislike smuutide valmistamiseks. Tavaliselt valmistatakse smuutisid hommikusöögiks. Samas saad valmistada sel viisil ka kergema õhtueine. Tulemuseks on parem uni, ning hommikul ärgates kergem ja reipam enesetunne.  

Nädalamenüü
Nädalamenüü 24. - 30. juuli

See suvi jääb oma soojuse poolest alla eelnevatele. Seepärast ei saa panustada ainult jahedatele suvetoitudele. Jahedavõitu suveõhtusse saab soojust juurde ka erinevate soojade salatitega ja põnevate vürtsidega. Marjad on aga kindlasti suvise menüü tervislik ja kohustuslik osa. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 17. - 23. juuni

Eestimaa suvi on lühike ja seetõttu värske köögi- ning puuviljahooaeg kestab vaid mõne kuu. Praegu tasuks poetada taldrikule nii palju värsket kodumaist kraami kui võimalik ja tunda seeläbi mõnu tervislikumast einest. Lisaks on värskete aiasaaduste kuud parim aeg vabaneda üleliigsetest kilodest. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 10. - 16. juuli

Esimesed selleaastased seened on metsa all juba päris suureks kasvanud ja seega hakkab seente hooaeg kätte jõudma. Värsketest seentest valmistatud toidud rikastavad söögilauda ja pakuvad maitsvat vaheldust. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 3. - 9. juuni

Pärast suuri grillipidusid peaks rohkem tähelepanu pöörama suvistele ja maitsvatele taimsetele toitudele, sest jaanipäeva paiku on oht lihatooteid süüa rohkem kui organismile valguallikana tarvis. Et tervislikumalt toituda, võib suvistel grilliõhtutel  proovida liha asemel hoopiski köögi- ja puuvilj…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 26. - 2. juuli

Esimesed eestimaised köögiviljad nagu värske kartul ja kurk on jõudnud juba turu- ja poelettidele. Seega tasub nüüd värsket kodumaist köögivilja rohkem oma menüüsse lisada. Hoolimata jahedavõitu kevadest leidub kindlasti ka aiaomanike salatipeenral värsket salatimaterjali küllaga.

Nädalamenüü
Nädalamenüü 19 - 25. juuni

Selle nädala menüü pakub rohkelt võimalusi väljas grillil toidu valmistamiseks. Soovi korral võib alati lisada menüüsse värsket rohelist köögivilja, mis suurepäraselt grilltoitude juurde sobib ning aitab jaaninädala valgurikast menüüd tasakaalustada.

Nädalamenüü
Nädalamenüü 12. - 18. juuni

Enne kui toidulauale taas värske kodumaine köögivili jõuab, sealhulgas ka kartul, saab menüüs olevate toitude valikut rikastada pastatoitude, riis või tatraga, mis koos aina suureneva kevadrohelise valikuga menüü mitmekülgseks ja rikkalikuks muudab.

Nädalamenüü
Nädalamenüü 5. - 11. juuni

Loomulikult on mugav valmistada salateid poodides pakutavast salatimaterjalist, kuid hoopis väärtuslikuma salati saab lisades koostisosadena juurde looduses leiduvaid hooajalisi taimi. Suurepärased vitamiiniallikad on kuuse- ning männikasvaud, samuti sobivad turgutuseks erinevad pungad ja noored leh…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 29. - 4. juuni

Hommikusöök on päeva kõige tähtsam toidukord, mis paneb aluse kogu päevale. Üks variant tervislikuks hommikusöögiks on erinevad pudrud. Hästi sobivad täisteraviljadest ,kuid ka köögiviljadest ja munast valmistatud pudrud. Juurde võib tarbida soovi korral meelepäraseid köögiviljasalateid. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 23. - 29. mai

Kevad on organismi puhastamise aeg. Parimateks jääkainete väljutajateks peetakse naati, nõgest ja võilille, mida saab lisada kevadel kõikidesse toitudesse. Kevadel tärkavad lehed on vitamiinirikkad ja asendavad edukalt rohelisi köögivilju.

Nädalamenüü
Nädalamenüü 15. - 21. mai

Põhja-Euroopa elanike jaoks on kalaroad peaaegu igapäevased. Kala on väärtuslik toiduaine ja sellest saab valmistada erinevaid valmistamisviise kasutades paljude maitsevariatsioonidega roogasid. Kalatoidud on kergesti seeditavad ja sisaldavad kasulikke ning organismile vajalikke rasvhappeid. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 1. - 7. mai

Just kevadel on hea meelde tuletada, et vajalik kogus puu- ja köögivilju peaksid toidulaual olema iga päev. Erinevad viljad aitavad toiduvaliku hoida kevadiselt värske, kerge ja figuurisõbraliku. Esimesed saadused peenralt, metsast ja aasalt nagu karulauk, murulauk, salat, hapuoblikas, naat, nõges…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 24. - 30. aprill

Riis on üks vanemaid teravilju, milleta on oma menüüd raske ettegi kujutada. Poelettidel on riisisorte palju ja raske on ostes valikut teha. Siiski tasub proovida aeg-ajalt erinevaid sorte, sest need pakuvad erinevaid maitsenaudinguid.  Mõelda tuleb vaid sellele, milline sort millise valmistamisviis…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 17. - 23. märts

Esimesed maitsetaimed on oma nina juba maapõuest välja pistnud, et organismile turgutust ja värskust pakkuda. Aianurgas on kasvuhoo sisse saanud karulauk, mille häid omadusi ei jõua üleski lugeda. Ideaalset sobib värske karulauk salatitesse, suppidesse, maitsevõi valmistamiseks või pirukatesse. Iga…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 10.-16. aprill

Lihavõttenädal eeldab, et menüüs oleksid aukohal muna- ja kohupiimatoidud. Sellise valgurikka menüü tasakaalustamiseks on hea tarbida lisaks erinevaid köögiviljaroogasid või lisada aed- ja puuvilju erinevatesse toitudesse.

Nädalamenüü
Nädalamenüü 3. - 9. aprill

Levinud on arusaam, et toitude valmistamisel kasutatav rasv on kurjajuur, mis ülekaalu ja südamehaiguseid põhjustab. Tegelikult on vastupidi, kui valida oma menüüsse õiged ja kvaliteetsed rasvad.  Tarbimisel peab paigas olema ka erinevate rasvhapete tasakaal. Eriti hoolega tuleb tähelepanu pöörata…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 27. - 2. aprill

Kevadväsimuse vastu aitab hästi tasakaalustatud ja mitmekülgne toitumine. Toidulauda aitavad rikastada salatid, kõrvitsad, pastinaak, erinevad kapsalised, idandid. Lisaks köögi- ja puuviljale ei tohi tasakaalustatud toitumiseks unustada ka erinevaid teravilja-, piima- ja lihatooteid ning kvaliteetse…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 20. - 26. märts

Käes on kevad!  Kevade saabudes tahaks süüa kergemaid ja värvilisemaid toite. Kuigi looduses veel alles kõik hakkab tärkama, on poe- ja turulettidel rohkelt erinevaid aed- ja puuvilju, millest saab valmistada maitsvaid ning toitvaid roogasid. Virgemad saavad aga juba ka koduaknalt maitserohelist nop…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 13. - 19. märts

Kevad on paastuaeg ehk keha puhastamise aeg. Sellepärast on selle nädala menüüs kergemad road. Kuigi traditsioonilised paastureeglid on karmid, saab oma menüü kergemaks muuta ka sel viisil, kui jätta retseptidest välja ainult lihatooted ja kombineerida erinevaid köögivilju piimatoodete, muna või kal…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 6. - 12. märts

Naistepäeva ajal on menüüs toidud, mille valmistamisel  on kasutatud ohtralt aedvilju ning mida on lihtne valmistada. Menüü sisaldab vajalikul hulga kiudaineid, mis aitavad kaasa soolestiku tööle ning hoiavad seedimise korras. Sellised toidud on abiks ka figuuri hoidmisel. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 27. - 5. märts

Vastlapäeva puhul kuluks ära mõni huvitav retsept, millega saaks üllatada nii koduseid kui sõpru. Selleks sobib hernesupp seajalgadega, mis rituaalse toiduna kuulub ikka vastlapäeva lauale. Käesoleval nädalal on lisaks hernestele rohkem tähelepanu pööratud ka teistele kaunviljadele, sest need sisald…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 20. - 26. veebruar

Vabariigi aastapäeval tahaks ikka pidulikuma laua katta. Lisaks traditsioonilistele eestlaste poolt armastatud lihatoitudele on selle nädala menüü rikas ka kalatoitude poolest. Miks mitte pakkuda peolaual kala, kui see sisaldab suurel hulgal väärtuslikke vitamiine ja mineraalaineid ning lisaks on ka…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 13. - 19. veebruar

Vana-Kreekas peeti granaatõuna armastuse, abielu ja viljakuse sümboliks. Vana-Roomas tähistas see vili aga kevadet, noorust ja taassündi. Seega sobib granaatõun suurepäraselt just selle nädala menüüsse. Granaatõun sisaldab palju kiudaineid, kaaliumi, C-vitamiini ja antioksüdante. Peale sellele, et…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 6. - 12. veebruar

Erinevate rahvusköökide road on populaarsed ja pakuvad suurepärast maitsenaudingut. Uued ja eksootilised maitsed aitavad tuua meie pikka ja pimedavõitu talve pisut särtsu ja sära mõjudes hästi  nii kehakaalule kui ka seedesüsteemile. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 30. - 5. veebruar

Tsitruselisi kasutatakse toidu valmistamisel üsna sageli, eriti Vahemeremaades.  Need eksootilised viljad sobivad peaaegu kõikidesse roogadesse. Praegu, ajal, mil kodumaised puuviljad hakkavad otsa saama, aitavad C-vitamiinirohked mandariinid, apelsinid ja sidrunid organismi C-vitamiiniga varustada…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 23. - 29. jaanuar

Pool talve on seljataga ja vajadus erinevate vitamiinide ning mineraalide järele aina kasvab. Selleks, et säilitada tervist ja rõõmsat meelt, tuleb üle vaadata, kas menüüs on  kõike olulist ikka piisavalt.  Pimedal ajal on eriti tähtis, et iga pala, mille suhu pistad, annaks organismile vajaliku hul…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 16. - 22. jaanuar

Kes suvel sügavkülma värskeid marju täis pani, saab nüüd osakest suvest maitsvate marjade näol nautida. Enim vitamiine säilitavad vaarikad, maasikad, mustikad, jõhvikad ja pohlad ning õigesti külmutatud marjad on toitainesisalduse poolest värsketega võrreldavad. Nende tarbimine aitab immuunsüsteemi…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 9. - 15. jaanuar

Erinevad supid on olnud eestlaste toidulaual igal aastaajal, kuid eriti just talvel. Sest millal siis veel, kui mitte külmal ajal, nende kergete ja maitsvate roogadega end soojendada. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 2. - 8. jaanaur

Suurte pidustuste ja lookas laudade aeg on möödas ning taas aeg oma menüü tervislikumaks muuta. Sellel nädala menüüs on kerged ja kiiresti valmivad road ning üsna suur osa on maitsvatel köögi- ja puuviljadel. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 26. - 1. jaanuar

Tänapäeva aastavahetuse toidulaud pole enam nii traditsiooniline kui varem. See annab võimaluse pidulauaroogi valmistada tervislikumalt ja kergemalt. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 19. - 25. detsember

Jõulunädala menüü koosneb tavaliselt rammusatest roogadest. Seega on sel ajal eriti tähtis silmas pidada vaheldusrikkust ja hoolitseda selle eest, et laualt ei puuduks ka tervislikud ja kergemad vahepalad.

Nädalamenüü
Nädalamenüü 12.-18. detsember

Kõrvits on alati kuulunud eestlaste jõululauale. Seepärast on jõulukuul sobilik valmistada just kõrvitsaroogasid. Seda enam, et sellest maheda maitsega köögiviljast  võib valmistada lõpmatu hulga eripäraseid roogasid. Lisades neile toitudele erinevaid vürtse, täitub köök imelise jõululõhnaga. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 5. - 11. detsember

Jõulude ajal muutuvad populaarseks need maitseained, mida lisaks piparkookidele saab kasutada ka teistes magustoitudes, salatites ja prae lisandina. Kaneel, nelk, kardemon, ingver ja vanilje võiksid kuuluda sel ajal iga perenaise lemmikvürtside hulka. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 28. - 4. detsember

Pimedal ajal on väsimus, meeleoluhäired ja masendus kerged tulema. Sageli on see tingitud organismi mineraalainete- ja vitamiinipuudusest. Värviküllane ning rikkalik puu- ja köögiviljavalik toidulaual aitab defitsiiti vältida. Ära ei tohi unustada küüslauku, ingverit ning tšillit, mis lisaks võimsat…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 21.- 27. november

Kalatoidud on tervisele kasulikud, sest sisaldavad tervise heaks kõike vajalikku: valke, vitamiine, mineraalaineid ja asendamatuid  oomega-3 rasvhappeid, mille tarbimine on talveperioodil eriti tähtis. Oomega-3 rasvhapped tugevdavad ja aktiveerivad naharakkusid ning suurendavad vastupanuvõimet haigu…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 14. - 20. november

Peagi on käes traditsiooniliste jõulutoitude aeg. Enne seda on põnev proovida teiste rahvuste meelisroogasid. Võõramaised road pakuvad meeldivat vaheldust ja toovad meieni huvitavaid maitseid erinevatest köökidest.

Nädalamenüü
Nädalamenüü 07. - 13. november

Hommikusöök on päeva tähtsaim toidukord. Enamlevinud toiduks hommikul on võileib, kuid alati ei pruugi see olla tervise seisukohast parim. Kui valida aga võileiva valmistamiseks erinevaid ja mitmekülgseid tervislikke koostisosasid, saab lisaks kiirele valmistamisviisile ja käepärasusele ka võileivas…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 31. - 06. november

Meeldiv on valmistada toite, mis on aromaatsed, värvikirevad ja lihtsalt valmistatavad. Olgu nendeks püreesupid, soojad salatid või muud road. Värvikirevad toidud annavad suurepärase võimaluse olla eemal hallidest sügispäevadest ja nautida jätkuvalt rõõmsaid ning suviseid värve.

Nädalamenüü
Nädalamenüü 24. - 30. oktoober

Hakkliha on alati olnud perenaiste lemmik, sest hakklihal on mitmekülgsed valmistamisvõimalused ning maitsev hakkliharoog valmib kiiresti. Hakkliha sobib suurepäraselt hautistesse ja kastmetesse,  voki- ja vormiroogadesse, pasta,-riisi- ja tatratoitudesse, pirukatesse, kuid ka näiteks kotlettide ja…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 17. - 23. oktoober

Nüüd, kui ilmad järjest külmemaks muutuvad, muutub ka toiduvalik. Värsked aiasaadused, mis suvel menüüst päris suure osa moodustasid, jõuavad söögilauale sügise edenedes järjest vähem. Siiski ei tasu kodumaised puu- ja köögivilju juba unustada, sest neid jagub keldritesse ja poelettidele veel päris…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 10. - 16. oktoober

Sügisõhtutel on mõnus koos loodusega aeg maha võtta ja end laisemalt tunda. Paja- ja vormiroad annavad selleks hea võimaluse. Lisaks võib nendes kasutada erinevaid vürtse, mis ei anna särtsu ainult toidule, vaid ka tervisele.

Nädalamenüü
Nädalamenüü 3. - 9. oktoober

Erivärvilised puu- ja köögiviljad lisavad menüüle hindamatut väärtust, seepärast ei tasu piirduda vaid ühe värviga. Erinevat värvi puu- ja köögiviljade tarbimisel saab organism kätte kõik vajalikud toitained. Kui ühel päeval on keeruline süüa kõiki neid erinevat värvi vilju, siis võiks võtta eesmärg…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 26. - 2.oktoober

Külmal ja pimedal sügisajal vajame midagi, mis soojendaks keha, turgutaks hinge, tugevdaks immuunsüsteemi ja aitaks viirushaigusi ennetada. Seepärast on oluline jälgida, et toidulaual oleks piisavalt C-vitamiini rikkaid toiduaineid. 

Nädalamenüü
Nädalamenüü 19. - 25. september

Pärast suvikõrvitsahooaega on alati vaja mõelda, mida nendega peale hakata, sest paar taime aianurgas võivad tekitada tõelise suvikõrvitsauputuse.  Selleks leidub aga palju erinevaid võimalusi, sest suvikõrvits sobib peaaegu igasse rooga, nii küpsetamist vajavasse kui ka tooresse, nii soolasesse kui…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 12. - 18. september

Kartulil on eestlaste toidulaual nii tähtis osa, et raske on ilma selleta menüüd ette kujutada. Kartuli koore all on rohkelt vitamiine ja mineraale. Seepärast on kasulik sügisel värsket põllult võetud kartulit võimalusel keeta või ahjus küpsetada koos koorega. Kombineerides kartuliroogasid aga teist…

Nädalamenüü
Nädalamenüü 5. - 11. september

Erinevad soojad salatid ja pirukad pakuvad meeldivat vaheldust meie igapäevamenüüsse. Toidukordadele annavad värskust juurde kodumaised köögiviljad ja nendest valmistatud värsked salatid, mille valik on eriti lai just praegusel aastaajal.