Nädalalood
Eesti esimene ravimtaimedel põhinev eliksiir nüüd valmis

Metsamoori Eliksiir on esimene tööstuslikult toodetud rahvameditsiini järgiv jook. Tootjaks on joogitootja Koch koostöös tuntud taimetarga Irje Karjuse ehk Metsamooriga. Eliksiiris kasutatud ravimtaimed on korjatud Lõuna- ja Lääne-Eesti metsadest nin…

Nädalalood
Piparkoogimajakesest edasi

Tänu PiparkoogiMaaniale on tuhanded näitusekülastajad imetlenud Buddha kuju ja üleelusuuruses inglitiibu, kiikhobu ja president Ilvese mosaiikportreed, toruga grammofoni ja rulluiske ... Ikka piparkoogist.

Nädalalood
Pühalikult kõrvitsast

Enda kasvatatud või turult ostetud kõrvitsad ootavad, et neist valmistada hoidiseid, mida jõululauale panna või kuuse alla kingituseks sokutada.

Nädalalood
Aastalõpu miljon mulli

Šampanjat peetakse pidujoogiks. Kellele ei meeldiks mullide tekitatud kerge eufooria tihemini kui mõned korrad aastas?

Nädalalood
Suupisted sõpradele

Pühadeaeg teeb seltskondliku läbikäimise õige tihedaks. Mida aga külalistele pakkuda, kui suurejooneline seapraad tundub liig mis liig? Põnevaid suupisteid leiab õnneks igast ilmakaarest.

Nädalalood
Nädalamenüü 5. - 11. detsember

Jõulude ajal muutuvad populaarseks need maitseained, mida lisaks piparkookidele saab kasutada ka teistes magustoitudes, salatites ja prae lisandina. Kaneel, nelk, kardemon, ingver ja vanilje võiksid kuuluda sel ajal iga perenaise lemmikvürtside hulka. 

Nädalalood
Tummised šokolaadikoogid

Sügisõhtud on kui loodud hõrkude šokolaadimaiuste küpsetamiseks. Üllata nendega oma armsaid pereliikmeid ja häid sõpru-kolleege!

Nädalalood
Ihaldusväärne šampanja

Temperamentsele šampanjale on võimalik üles ehitada kogu pidulik õhtusöök.

Uudised
Oma Maitse kokakool: küpsetiste eri!

16.novembril toimus Toiduakadeemias sügisene küpsetiste eri, kus sel korral küpsetati Tartu Mill jahudest ja Dansukkeri siirupitest ja suhkrutest maitsvaid kringleid ja krõmpsuvaid energiabatoone. 

Nädalalood
Nädalamenüü 28. - 4. detsember

Pimedal ajal on väsimus, meeleoluhäired ja masendus kerged tulema. Sageli on see tingitud organismi mineraalainete- ja vitamiinipuudusest. Värviküllane ning rikkalik puu- ja köögiviljavalik toidulaual aitab defitsiiti vältida. Ära ei tohi unustada küüslauku, ingverit ning tšillit, mis lisaks võimsat…

Uus number
Detsember

Tõmbame korraks sügavalt hinge: nüüd on see jälle käes. Me otsustasime, et me ikka tõepoolest armastame jõule. Siiralt ja südamest. Ning katame lauad peadpööritavalt hästi.

Nädalalood
Suur tordiralli

Pidude aeg on peatselt ukse ees – advendiaeg, jõulud, uue aasta algus ... Pühadeks on igati asjakohane üks soolane või magus tort valmistada. Magus tort on alati peolaua ehe olnud, võileivatordid aga väärivad taasavastamist ja kaotatud positsiooni taastamist.

Nädalalood
Vererõhu rahustajad

Kõrge vererõhk võib olla paljude elukeskkonna olude kokkusattumus. On mitmeid taimi, mis aitavad olukorda parandada.

Nädalalood
UUS RAAMAT: Kingi maitseid

Kinkimine on tähelepanuavaldus, mis teeb rõõmu nii kinkijale kui ka kingi saajale. Tihtipeale on aga kingituse leidmine keeruline tegevus, eriti siis, kui tahaksite kinkida midagi enamat kui lihtsalt asja. 

Nädalalood
UUS RAAMAT: Tervisele pai

Kaks aastat tagasi läks Lia Virkus õppima toitumisnõustajaks, et saada teada, mida selleks vaja, et elada kaua, rõõmsalt ja teha oma tervisele pai.  Lia armastab värsket ja puhast kohalikku toitu, kuulab oma keha ja sööb kõike, mis maitseb.

Nädalalood
Kikerherned – väärtuslik valguallikas

Kikerherned on tervislikud ja maitsvad, andes pika täiskõhutunde, ning mõnus lisand köögiviljaja teraviljaroogade kõrvale, salatitesse, hautistesse, suppidesse. Pole ime, et nad taimetoitlaste seas nii armastatud on!

Nädalalood
Toome lõhe headuse taas esile

Norra sugulased lõhe ja forell on jõudnud juba igasse Eesti nurka. Alati oodatud, aga pikapeale veidi tüütud. Selle vastu aitavad retseptid, mis lõhe headuse jälle välja toovad.

Nädalalood
Õhuke tera – tuntud kui helves

Kaerahelbed, odrahelbed, rukkihelbed, riisihelbed, tatrahelbed ... Mida kõike me lettidelt ei leia! Helbeid on lihtne kasutada, sest enamasti muutuvad need pehmeks ainuüksi vedeliku sees paisumisel. Kes soovib, valmistab neist toorputrusid, kes tahab, keedab helbed läbi. Ahjus küpsevad need samuti…

Nädalalood
UUS RAAMAT: Tujutõstvad toidud

Juba lapsepõlvest mäletame, et lauale tõstetud toit võib tekitada nii rõõmu kui ka kurbust. 

Nädalalood
Kuidas keeta head puljongit?

Pikalt keedetud puljong oma nüansirohke maitse ja hõrgu aroomiga mekib kui parim gurmeesupp. Puljong ei ole mitte ainult supi- või kastmepõhi, vaid iseseisev roog, mille maitsega saab mängida, lisades keetmisel maitseaineid ja maitserohelist. Puljongi kõrvale sobib imehästi soe sai või pirukas, leen…

Nädalalood
Nädalamenüü 21.- 27. november

Kalatoidud on tervisele kasulikud, sest sisaldavad tervise heaks kõike vajalikku: valke, vitamiine, mineraalaineid ja asendamatuid  oomega-3 rasvhappeid, mille tarbimine on talveperioodil eriti tähtis. Oomega-3 rasvhapped tugevdavad ja aktiveerivad naharakkusid ning suurendavad vastupanuvõimet haigu…

Nädalalood
Eesti Parim Õllesommeljee 2016 on Els-Maria Uibo

Eile, 17. novembril valiti Estonia talveaias juba neljandat korda Eesti parim õllesommeljee. Tiitli pälvis Els-Maria Uibo Umami Restost. Teise koha saavutas Helen Aasmann ja kolmandaks tuli Martin Vahtra pruulikojast Tanker. 

Nädalalood
UUS RAAMAT: Targa kokkaja retseptiraamat. Ülimaitsvalt ülejääkidest

Igaüks, kes kodus toitu valmistab, teab, et ükskõik kui täpselt ka toidukoguseid ei planeeri, ikka jääb söögikordadest sageli üht-teist üle. 

Nädalalood
UUS RAAMAT: Merekalad Merriti moodi

Kõik, kes me elame planeedil nimega Maa, oleme osakesed ürgookeanist, mis meid toidab. Sestap pole kunagi ülearune kirjutada veel üks raamat kalatoitudest. Nii palju kui on kokkasid, nii palju on ka eri nägemusi kalatoitudest. Ühes asjas on aga pea kõik köögikunstnikud ühel nõul – parim maitseaine…

Nädalalood
SEE ON SINU VÕIMALUS: Täida ankeet ja saa ülekilodest lahti!

Tahad lõpuks ometi saavutada ideaalkaalu? Tervis Pluss ja Arigato Spordiklubi ulatavad sulle abikäe. 

Nädalalood
Bakterid kehakaalu kergitamas

Ühed inimesed lähevad kergesti paksuks, teised mitte. Elustiil ja geenid pole siin ainus põhjus. Väga tähtsad tegelased on ka soolestikus tegutsevad bakterid.

Nädalalood
Nädalamenüü 14. - 20. november

Peagi on käes traditsiooniliste jõulutoitude aeg. Enne seda on põnev proovida teiste rahvuste meelisroogasid. Võõramaised road pakuvad meeldivat vaheldust ja toovad meieni huvitavaid maitseid erinevatest köökidest.

Nädalalood
Pikad hommikusöögid

Kui lapsed on maal vanaema juures ja juhtub olema vihmane suvi – nii et ladistab päevade kaupa –, külitavad mu pojad mõnusasti, jalg üle põlve, suveköögis ja “tellivad” endale süüa. Mulle vedel muna! A mina tahan omletti basiilikuga. Mina võtaks vaesed rüütlid… Mõtlen sellele ja tunnen, et see ongi…

Nädalalood
Restoranide suurvõistluse võitjad teada

Eile hilisõhtul kuulutas sõltumatu audiitorfirma PricewaterhouseCoopers gastronoomiakonkursi Silverspoon pidulikul auhinnagalal välja selle hooaja võitjad. Kõige enam tunnustusi noppis restoran Horisont võites nii fine dining, parima teeninduse ja parima taimetoidu pakkuja kategoorias.

Nädalalood
UUS RAAMAT: Soodsad kodused toidud

Kodus kokkamine on rõõm! 

Nädalalood
Taimetoidumessi külastas 4000 inimest

Eile ehk 5. novembril kell 11 - 17 toimus Tallinna Kultuurikatlas juba kuuendat aastat järjest Baltimaade vanim veganfestival. Seekordne mess kujunes läbi aegade suurimaks: messi külastas 4000 inimest Eestist ja välismaalt, oma tegemisi tutvustas üle 100 osaleja.

Nädalalood
Nädalamenüü 07. - 13. november

Hommikusöök on päeva tähtsaim toidukord. Enamlevinud toiduks hommikul on võileib, kuid alati ei pruugi see olla tervise seisukohast parim. Kui valida aga võileiva valmistamiseks erinevaid ja mitmekülgseid tervislikke koostisosasid, saab lisaks kiirele valmistamisviisile ja käepärasusele ka võileivas…

Nädalalood
Rukkijahused hõrgutised

Tõstame au sisse koduse rukkijahu!

Nädalalood
Valik meie perede lemmikuid

Ajakiri Pere ja Kodu korraldab aeg-ajalt oma lugejatele retseptivõistlusi, kus palutakse toimetusse saata oma pere lemmikmaitseid. Kõige toredamad on ikka ja alati olnud just lihtsad peretoidud, mida Eesti inimesed kodus teevad. Lia Virkusel, kes selle kogumiku mõne aasta eest kokku pani, oli samuti…

Nädalalood
Baltimaade parim sommeljee on Martynas Pravilonis Leedust

Riias toimunud Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix’l pärjati Baltimaade parima sommeljee tiitliga Martynas Pravilonis Leedust. Vaatemängulises finaalis saavutas teise koha Narimantas Miežys Leedust ja kolmandaks tuli Agnese Meiersone Lätist. Noo…

Nädalalood
Kausitäis kiudaineid toob tegusa päeva!

Hommikusöök on kõige tähtsam söögikord, varustades meid alanud päevaks vajaliku kütusega. Kiirematel hetkedel on hea haarata hommikusöögihelveste järele, mida leidub poelettidel nüüd ka varasemast tervislikumas kuues, rohke kiudaine- ja vähese suhkrusisaldusega.  

Nädalalood
Kuidas leida toitumisviis, mis aitab kaalust alla võtta?

Kuidas ikka on nii, et mõni võib endale kõike lubada, aga Sulle tundub, et võtad juurde juba ainuüksi magusa vaatamisest? 

Nädalalood
November

Jahe november paneb köögis tegutsema ja tulemus soojendab meeli.

Nädalalood
Nädalamenüü 31. - 06. november

Meeldiv on valmistada toite, mis on aromaatsed, värvikirevad ja lihtsalt valmistatavad. Olgu nendeks püreesupid, soojad salatid või muud road. Värvikirevad toidud annavad suurepärase võimaluse olla eemal hallidest sügispäevadest ja nautida jätkuvalt rõõmsaid ning suviseid värve.

Nädalalood
Orgaaniline, biodünaamiline, naturaalne vein

Orgaanilise toidu põhimõtted on selged nagu sulavõi. Veinide puhul on asi mitmetahulisem. Uurime, mis vahet on orgaanilisel, biodünaamilisel ja naturaalsel veinil.

Nädalalood
Töökas mangaan

Mangaani leidub inimkehas imevähe, kuid ta mängib olulist rolli rasva ja süsivesikute ainevahetuses, aga ka kaltsiumi imendumisel ja veresuhkrutaseme reguleerimisel.

Nädalalood
Tohuvabohu tofuga

Tofu ehk sojaoast valmistatud kohupiima- või juustulaadne toode on toidutegijates üsna vastakaid arvamusi tekitanud. Meil räägitakse tofust valdavalt ülivõrdes kui parimast valguallikast taimetoitlastele, kuid ükski toiduaine, isegi mitte maailma kõige tervislikum, kui selline üldse olemas on, pole…

Nädalalood
Kiites kodulähedast

Teleperekond Kahar – ETV saatejuht Kaidor (36) ning ETV2 toimetaja ja ehtedisainer Alice (38) – väärtustab kohalikku toorainet. Nad toetavad rõõmuga väiketootjaid ning sõpru-tuttavaid, kes varustavad neid värske kitseliha, koriandripuhmaste ja käsitöökaljaga.

Nädalalood
Soojendavad sügisroad

Kui külm juba krae vahele pugeda püüab, tasub pott pliidile podisema tõsta. Aurav sügisene pajaroog või šokolaadine koogilõik maitseb praegusel ajal paremini kui muidu.

Nädalalood
Veinikuningas Pinot

Pinot Noir ei ole igapäevavein. Kes tunneb rõõmu vibreerivalt mitmekihilisest veini maitsest, on juba väljakujunenud eelistustega. Vana Maailma siidjatele bukettidele annab viimasel ajal tublisti elevust juurde Uue Maailma marjane veinistiil.

Nädalalood
Selgusid "Aasta Kokaraamat 2016" võitjad!

Aasta kokaraamat 2016 võitjaks kuulutati raamat “Suhkruingli magusad lauad”. Raamatu autorid on Kertu Lukas, Kristi Jalakas, Katrin Press ning kirjastaja AS Ajakirjade Kirjastus. Teisena leidis tunnustust “Köögiviljarikkad road ehk kuidas küpsetada trooja hobust”. Autor Margit Härma, Varrak Kirjastu…

Nädalalood
Eesti kokteilisegajad kuuluvad maailma tippu

Eesti baaridaam Hirja Niit saavutas International Bartennders Association maailmameistrivõistlustel suurepärase 2. koha! Hirjat edestas tema kategoorias vaid korraldajamaa Jaapani esindaja.

Nädalalood
Rahvusvaheline pastapäev: Tallinnas jagatakse kõigile tasuta värsket pastat

Teisipäeval, 25. oktoobril tähistatakse ülemaailmset pastapäeva, mille puhul püstitatakse Eesti ajaloo pikima pasta rekord – eesmärgiks on ära mõõta ligi 200 meetrit pikk ja 120 kilo kaaluv pastakett.

Nädalalood
Nädalamenüü 24. - 30. oktoober

Hakkliha on alati olnud perenaiste lemmik, sest hakklihal on mitmekülgsed valmistamisvõimalused ning maitsev hakkliharoog valmib kiiresti. Hakkliha sobib suurepäraselt hautistesse ja kastmetesse,  voki- ja vormiroogadesse, pasta,-riisi- ja tatratoitudesse, pirukatesse, kuid ka näiteks kotlettide ja…

Nädalalood
Argised õhtusöögid

Kui keegi õhkab: “Oh, ei tea, mida jälle süüa teha!”, tahaksin vastata nagu ühes sügiseti käiatavas reklaamis: “Ma tean, mida sa tunned!” Tõsi, minu jaoks on igapäevasest vaaritamisest palju keerulisem välja mõelda, kuidas teha nii, et toit oleks ühtaegu maitsev, mitmekesine ja tervislik.