Hiina
Pillerkaar Aasia moodi

Aasihõngulised road on kiired, lihtsad ja maitsetest pungil. Igaüks ju teab, et kui suu vesine, aitab hästi mõni tšillituline või ingverist kuum taldrikutäis.

Itaalia
Pehmed pilvelaevad Itaaliast ehk gnocchi valmistamine

Nagu Itaalia köögis kombeks, valmistab iga regioon klassikuid isemoodi ja veidi erinevalt. Meie pakume välja kolm kõige põhilisemat ja nii kartuliga kui jahuga.

Kokakool
Paella Hispaania vanaemade moodi

Igal riisi kasvataval rahval on oma versioon roast, mis kombineerib riisi köögiviljade ja lihaga. Olgu see siis biryani Indias, pad thai Tais, risoto Itaalias või kõnealune paella Hispaanias. Igal kohalikul vanaemal on põlletaskus just see „õige“ retsept, millest mööda minna oleks patt. Kuna isiklik…

USA
Hamburger - algusest lõpuni

Üle maailma ebatervislikkuse etaloniks tunnistatud hamburger on suur laste lemmik ja täiskasvanute salapatt.

Kokakool
Salat Aasia moodi

Kalakaste annab taipärastele salatitele iseloomuliku maitse ja aroomi. Sellest valmistatud salatikastet kasuta aga lisaks värskest rohelisest salatite valmistamisele ka suviste grilllitud lihade ja kalade marineerimiseks.

India
Vürtsidesse rüütatud karrid

Karri on lihtsalt öeldes üks hiiglama hästi maitsestatud hautis, mis peab lugu väga paljudest erinevatest vürtsidest, ürtidest ja nende koosmõjust. Lai valik karrisid on pärit Indiast, Pakistanist, Sri Lankalt, Taist ja teistest Aasia köökidest. Miks just ühed või teised maitsesegud ühe toidu sees…

Kokakool
Klassikaline Viini õunastruudel

Klassikaline Viini õunastruudel valmib õhukesest läbipaistvast struudlitainast, mille valmistamine ei pruugi esimesel korral õnnestuda. Selline algus ei kõla algajale küpsetajale just kõige motiveerivamalt, kuid struudlitainas valmib lihtsatest koostiainetest ja selle tegemine õnnestub, kui järgida…

India
India köögi müüdimurdja

Vana India toitumistüüpide teooria on tagasi. Kui oled kaalumas oma toitumispõhimõtete ülevaatamist, siis tasub seda hoolega uurida uuest raamatust "Toitu õigesti vastavalt oma kehatüübile".

Muu
Keenia maitsemeelitusi

Keenia paikneb kulinaarselt kummalises kohas. Ühelt poolt suruvad peale kohalikud elemendid nagu maguskartul, riis, kõiksugused juur- ja puuviljad, mis vaid Mustal Mandril paiknevad. Teiselt poolt tõukab rattale hoogu araablaste ja idamaade mõjutused.

Muu
Aasia ahvatlused

Aasia toiduvalmistamise tervislikkuse saladus on: kõike töödeldakse nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vajalik. Tänaseks päevaks on kevadrullid, kookosesupp, nuudliwok ka paljude eestlase toidulaual oma koha leidnud.

Vene
Suure naabri söögilaualt

Kui eestlased tänapäeval pelmeene keedavad või kapsasuppi söövad, ei juurdle nad selle üle, milliselt maalt see toit pärit on ja kui kauge aja tagant ta oma alguse on saanud. Vene köök on meile ajaloolistel põhjustel lähedaseks ja omaseks saanud.

Hiina
Hongkong: Aasia kulinaaria keeristorm

Hongkong, maailma üks suurimaid sadamaid, konglomeraatlinnu ning finantspealinnu, ei ole vaene ka kultuurilt, kulinaarialt, kunstilt või inimeste vabalt mõttelt.

Muu
Eesti kuulsamad toidud - sült ja mulgipuder

Enamus Maarjamaal lauale tõstetud „rahvustoitudest" pärinevad enamasti paigast, mille võib kokku võtta iseloomustava sõnatrioga „kurat teab kust" - sakslaste kaukast, Rootsi sahvrist, taanlaste maitsesalvest või venelaste laualt.

Korea
Kimchi: teravad elamused hapendatud kapsast

Koreamaa kulinaarias on kolm olulist alustala. Üks neist on kõiksuguse maast kasvava, metsas jooksva, õhus lendava ning puudel/põõsastel võrsuva võimalikult laialdane kasutamine. Teine on söömiskultuuri reegel, et söömine on traditsiooniline sotsialiseerimisakt ning kunagi ei sööda Koreas üksi. Sell…

Muu
Ilmakuulus roog ratatouille

Tänu ülipopulaarsele animafilmile “Ratatouille” on samanimeline Lõuna-Prantsusmaalt pärit maitsev köögiviljahautis viimase aastaga kogu maailmas ilmselt rohkem populaarsust võitnud kui kõigil varasematel sajanditel kokku. Võiksime temaga pisut tutvust teha.

Norra
Akvaviit ja hülgeliha: Norra kulinaarne meistriklass

Norra köögikultuur seisab kolmel väga olulisel vaalal: kartulil, tohututel mereväljadel ning suurepärastel metsaloomadel. Kartulist destilleeritakse maagilise maitsega akvaviiti, merest tuleb hüljes (tõsi ta on. Norra on hülgetapjariik!) ning metsade…

Hispaania
Tapas: hispaanlaste joogikatja

Tapas tähendab tegelikkuses a priori igat suvalist suupistet. Sain just sellise vastuse Barcelona Gracia linnajao kõrtsis peetud vestluse käigus kohaliku pooljommis arhitektiga.

India
Ingveritee India moodi

Ingveriteed peab tegema armastusega, muidu tuleb sealt välja vaid kibe lurr, kirjutab "Pere ja Kodu".

Kreeka
Kreeka naiste armastus: moussaka

Peloponnesose poolsaare piirjoon, mis meenutab kiiruga rebitud ajalehenurka, sümboliseerib väga erinevaid asju, olgu selleks siis olümpiamängud, maratoni 42 kilomeetrit, jumalad, filosoofia või teadus, ühes on aga kõik samasugusel arusaamal – Kreeka on tükike paradiisi maal.

Gruusia
Gruusia pärlid: hinkali, hatšapuri ja šašlõkk

Legend räägib, et kui Jumal rahvastele maid jagas panid grusiinid pidu ning jõid veini ja lasid rasvasel šašlõkil hea maitsta ning kogu selle pummelungi ja hedonismi tulemusel jäid ilma maast. Sama võib juhtuda ka nüüd, grusiinid jäävad tänu halbadele otsustele kogu euro-rongist maha ning on sellega…

Jaapan
Sushi: unist unagini

Itaallastel on antipasti, hispaanlastel tapas, prantslastel crudités variées, türklastel meze, venelastel zakuskad, argentiinlastel picaditas, mehhiklastel botanas ja jaapanlastel SUSHI. Erinevates vormingutes, sisu ja maitsega.

Muu
Seto mönu: küümne tsäi ja verrev suulliim

Toidunaudingute saamiseks ning uute mekkide kogemiseks ei ole tarvis lennata tuhandeid kilomeetreid, mitmeid tunde, ületada ajavööndeid ning kõikvõimalikke keelebarjääre. Tuleb võtta jalgratas, teipida raami külge pudel gaasiga vett ning sõita Värskasse või mujale Setumaale ning seal ringi hulkuda.

Mehhiko
Pipramaagia Mehhikost: habanerost jalapenoni

Tšillipipra äärmiselt kiire ja laialdane levik on järjekordne pikantne peatükk kurikuulsast globaliseerumise muinasjutust. Praktiliselt puuduvad kõrvalvariandid toiduainetest, mis oleks nii kiiresti nii paljude inimeste poolt omaks võetud.

Tai
Ladyboy'd & päikserannad: Taimaa karmid karrid

Taid peetakse tänavatoitude ristiisaks, paigaks, kus mitte ühelgi ajahetkel ega kuupäeval ei ole mingit tarvidust söömiseks maha istuda või näha vaeva söömiskoha valikuga.

Argentina
Asado - argentiinlaste pühapäevamõnu

Seltskondlik grillipidu Argentinas, kus oluline on vein, sõbrad ja määratult palju liha!

Šoti
Šotlase pohmelliravim - haggis. Tõsiselt.

Haggisest mõeldes tuleb esimesena mulle meelde külm tuuleiil, mis jookseb paljaste jalgade vahelt ning toob näole naeratuse teadmisest, et sa kannad seelikut ning jalutad, kepp käes, mööda kõige naljakamat Highlandi marjamaad.

Indoneesia
Indoneesia kuivad supid

Kuidas mõtestada sellist kahemõttelist lausekonstruktsiooni? Kuivad supid. See on umbes nagu rääkida pehmest rauast või lollist professorist. Ei lähe kuidagi kokku. Java ja Kalimantani saatel on tegemist aga igapäevanähtusega. Kuivad supid prevaleerivad päevasöögi ning vaheampsudena, kiire ja lihtne…

Türgi
Kebab: Kuldse Sarve lemmikamps

Ma usun, et kõik kujutavad ette, mida tähendab nii Kuldne Sarv kui kebab, kuid ilma kohale minemata „tegelikult” ei tea te ikkagi kummastki mitte midagi. Tõsiselt.

India
Masala: India hautiste maitse- ja lõhnalaegas

Aasia kulinaaria särab pärlina üle kõikide teistest maailma nurkadest keskpõrandale kokku aetud toidukultuuride seas. Mõnusaid kehatäiteid leiab muidugi igalt poolt, kuid üldise taseme järgi ei saa asiaatide näpukunsti lähedale ükski teine.

Itaalia
Minu imelised avastused Itaalia köögis

Itaalias elav eestlanna räägib, mis mulje on talle jätnud sealne toidukultuur.

Mehhiko
Cocina mexicana - välk ja pauk Mehhiko köögist

Kui toiduilma suurrahva, prantslaste deviisiks on “Vabadus, võrdsus, vendlus!”, siis mehhiklased vastaksid sellele rõõmsalt karjudes: “Elagu salsa!”

Mehhiko
Tex-Mexi pärleid

Tex-Mex on köök, mis on maailmas väga levinud ning tihti samastatakse seda Mehhiko köögiga.

Mehhiko
Lisa toidule vürtsi

Mehhiko köök on tuntud oma vürtsika maitse poolest. Selleks, et toit saaks piisavalt mehhikopärane, ära tšilliga koonerda.

Mehhiko
Maitsemeele kasvamine Mehhiko külge

10 aastat Mehhiko restoranis on muutnud paljude töötajate maitsemeeli.

Ungari
Supiklassik: guljašš

Ungari suur toiduklassik guljašš ehk gulyasleves on Eesti köökides muutunud tundmatuseni.

Jaapan
Supiklassik: miso-supp

Miso-supp ehk misoshiru on Jaapani köögi lahutamatu osa.

Mehhiko
Mehhiko köögikunst

Kogu läänemaailmas jätkuvalt populaarsena püsiva Mehhiko köök on saanud alguse maajade, asteekide ja teiste iidsete indiaanihõimude toidukultuuridest. Mis on Tex-Mex ja mis on mehhiko köögi tuntud ja tundmatud road?

Vene
Sõber slaavlane sööb täna meie lauas

Septembri algus on aeg, kui suvi peab sügiseks hakkama. On ju alati olnud nõnda, et jäägu hiljaks kevad või suvi, aga sügis algab 1. septembril. No sel aastal, andke andeks, tiu-tiu, tuli sügis teisiti. Hea, et oktoobriks kohale jõudis.

Itaalia
Pasta kastmega ja salatis

Pärast seda, kui tulid müügile kõvanisust valmistatud Itaalia pastavormid, ei ole katkikeemist vaja karta ning üleloputamiseks, samuti uuesti panni peal ülepraadimiseks pole enam mingit vajadust.

Mehhiko
Tex-Mex menüü

Huvitav Mehhiko- või Tex-Mex stiilis menüü, mis sobib nii noortele kui vanadele.

Itaalia
Tomatimaa Itaalia?

Itaalia köök võidab üha rohkem sõpru nii Euroopas kui ka ookeani taga, ja seda sugugi mitte põhjusetult. Itaalia keedukunsti soosing on ülipopulaarseks tõstnud ka mitmed Itaalia toiduained, millest esikohal pole siiski ei pasta, virgiinõli ega oliivid.

Muu
Leivategu Kihnu moodi

Kihnus on iganädalane leivategu sama enesestmõistetav kui triibulise kördi kandmine ja heina niitmine käsivikatiga.

Hispaania
Hispaania - toreadooride ja söögirõõmude maa

Hispaania kööki iseloomustavad jõulised, selgejoonelised ning heas mõttes pretensioonitud road. Hispaanlased tunnevad söögist suurt mõnu ega hoia kokku aega ei toidu valmistamisel ega selle nautimisel. Kaks kolmandikku keskmise hispaanlase sissetulekutest

Jaapan
Trendiroog sushi

Pole võimalik rääkida trendiroogadest ja mitte mainida sushit. Veelgi enam – paljude meelest on just see Jaapani suupiste praegu USA-s kui Lääne-Euroopas trendiroog number üks.

Itaalia
Itaalia köögi võlu

Itaaliast on 21. sajandiks saanud kogu läänemaailma armastatuim ja hinnatuim söögi- ja veinimaa. Kõige "kuumemaks" regiooniks on muutunud pärast Frances Mayesi’i autobiograafiliste raamatute ilmumist Aadria mere ääres, Itaalia saapa põlvekohal paiknev Toskaana (skeemil heledana) , kuhu korraldatavad…

Iiri
Rohelise saare söögid ja joogid

Iirimaa kokakunsti iseloomustab lihtsus, traditsioonidest kinnipidamine ning kohalikele toiduainetele ülesehitatud toidusedel. Keldikeelne head isu soovimine kõlab nii: Bain taitneamh as do bhéile!

India
India köögi imepärased maitsed

3000 km pikkuselt põhjast lõunasse sirutuv India on koduks enam kui miljardile eri rahvusrühmadesse ja kuuluvatele ning erinevais keeltes kõnelevale inimesele, kelle igapäevase elu ja söögiharjumuste üle valitsevad väga mitmed usundid.

Malaisia
Malaisia ja Singapuri köök

Malaisia köögi on kujundanud troopiline kliima ja riigi soodne asend Kagu-Aasia merekoridoriks oleva Malaka väina ääres, lähinaabriteks Vietnam ja Indoneesia. 

Itaalia
Lasanje lauale

Näpunäiteid, nõuandeid lasanje kasutamisel.

Tai
Tai köök

Kin khao ehk söö riisi!