Tapas: hispaanlaste joogikatja

Autor: Martin Hanson
Tapas tähendab tegelikkuses a priori igat suvalist suupistet. Sain just sellise vastuse Barcelona Gracia linnajao kõrtsis peetud vestluse käigus kohaliku pooljommis arhitektiga.
Vanasti oli mugav astuda mööda õhtust Suur-Karja tänavat kuni terendama hakkas mõnusalt rustikaalne Tapas&Vino silt. Astusid läbi klaasitud ukse kõlinasse, mis andis teada, et järgmine üksik söömaline ootab audientsi. Võtsid istet, tõstsid sigaretid lauale ning astusid rahuliku Raadio Havanna saatel tapaseleti manu.
Lasid omale valada toobi hea vino tintoga, tõstsid ette hunniku täidetud oliive, kuumas veinikastmes chorizoviile, rebid pihutäie saia ning mõningased segusalatid.  
Tihti avastasin end selle kõrtsi hubaste seinte vahele astumast, et võtta kerge eine ning klaas veini, pesta päeva pläga ning selgistada mõtteid. Elu on kurv kurvi järel, millede vahel mõned sirged. Veini taga kahvliga lihapalli mööda valget Villeroy&Boch’i taldrikut taga ajada ning kõrvale kuulata mõnusat tangorütmi kvalifitseerub raudselt sirgena.
Kuna aga kõrts läks pankrotti ja vaateaknalt. mille all istudes sai korduvalt sihituid kondajaid jälgitud, päevategu veini uputatud ning sigarit pahvitud, vaatab mulle vastu  hoopis midagi muud, siis jäid regulaarsed tapased harvemaks, kuni hakkasid asenduma muu lihtsa ja suupärasega.  
Tapas tähendab tegelikkuses a priori igat suvalist suupistet. Sain just sellise vastuse Barcelona Gracia linnajao kõrtsis peetud vestluse käigus kohaliku pooljommis arhitektiga. Tapas sai alguse kõrtsis veiniklaasile kärbeste kaitseks pandud juustu või singiviil, mis loomulikult halastamatult napsujärgselt pintslisse pandi.
Tapaseid on sama erinev hulk kui taevas tähti, maitseid samas mahus kui põllul rohtu ning vorme ja valmistusviise samapalju kui inimesi, kes kunagi köögis toimetanud. Iga kõrts Baskimaast Kataloonia ja Andaluusiani pakub tervet virna eri suupistet, kõikvõimaliku koostisosistega tortilladest (hispaania omlett) kuni aurava chorizo (Hispaania toorvorst) ja mereannitartalettideni. Rääkimata igasugustest salatitest, marineeritud köögiviljadest, oliividest, puhastatud sardiinidest, karpidest kuni tunnustatud kartuliteni välja aka. patatas.  
Tapase loogika ja ajalugu on lihtne. Mõnisada aastat tagasi, kui tekkis Hispaanias baarikultuur, kultuur, mida kohalikud ise peavad maailma kõige vingemaks, arenenumaks, klassikalisemaks ja samas uudseimaks, tekkis ka tapas. Tapas tähendab tegelikult „katma“ ning tuli sellest, et baaripidajad tõstsid kas õlle või veini toobi otsa viilu juustu, leiba või liha. Kõik selleks, et jook ei liisuks ning kärbes kalli märjukese sisse ei roniks. Peale joomist või selle vahele, ampsati aga juust või liha ära. Kõigile meeldis. Mängu tuli evolutsioon ning tänaseks on tapaseid tuhandeid.
Barcelonas või Madridis ringi kolades möödub igal sammul mõnest tapasebaarist, mis on täiesti erinev toode, kuna pakub peamiselt tapaseid ja siis jooki. Enamustes kõrtsides on aga ilma küsimata kogu nomenklatuur olemas – tortillad, chorizod, oliivid ja kõiksugune salatine ja mereline. Ühesõnaga on kultuurid, mis ei aegu, mis ei kao ja mis kunagi ei väsi üllatamast.
Neid ridu kirjutades vaatan Gibraltari väinalt Aafrikat, libistan veini ning mõtisklen kolimisest Lõuna-Hispaaniasse. Paradiis, raisk … Igal juhul oli tarvis kolistada just Vahemere kallastele, et saada aimu, mida see tapas ja hispaaniapärane köögikunst tegelikult ikka on.
4 tundi lennukit ja juba kolletub rohi, päike toonib keha ning mereannid ei kujuta endast midagi maarjamaarääbise lähedast.
Muu peate ise järgi kontrollima. Panen kaasa pisikese nimekirja, mis mulle valusalt maitseelamusena meelde sööbinud. Iga tegu on lihtne, kuid maitse imeline, kõhutäide tervislik ja mis peamine mõnuga dieetiline. Niisiis:
-------------------------------------------------------------------------------------------
Tapas
  • Serrano singis seened
  • Parma singis küpsetatud küüslauk
  • Peekonis küpsetatud oliiviga lõheamps
  • Peekonis grillitud kuivad ploomid
  • Juustu-singi kattega sirmikud
  • Langustid
  • Kaheksajalad
  • Merekarbid
  • Rannakarbid
  • Teod
  • Makrell
  • Sardiinid
  • Mere idud
  • Tomatikastmes lihapallid
  • Oliiviõlis marineeritud küüslaugud
  • Äädikamarinaadis šalottsibulad
  • Oliiviõlis marineeritud päikesekuivad tomatid
  • 100 erinevat juustu (brie, kitsejuustud maitsetega, kõvajuust, pehme juust)
  • Lõheleivad
  • Singileivad
  • Erinevad saiad (chiabattad, pulksaiad, kuivikud)
  • Võid (maitsevõid, oliivivõid, taluvõid)
  • Tortillad (kartuli, peekoni, rohelise herne, küüslaugu, seente ja teab millega veel)
  • Tartaletid (al dente spargli või sardiinide, tigude, lihaga)
  • Veinikastmes chorizod
  • Värsked ürdisalatid
  • Kastmed (peterselline oliiviõlikaste küüslauguga; kodune ürdimajonees jne.)
  • * Tegemist on äärmiselt väikese valikuga kõigist võimalikust, mida nimetada tapase koondprofiiliga. Mõnes Hispaania raamatupoes ringi tuuritades võis minutiga silmata umbes kümmet konda tapaseraamatut. Identsed pole ükski.

    MINU HINNE
    KOMMENTAARID
    Lisa kommentaar
    Nimi:
    Sisu:
    Lisa
    Toomas 17.sept 2015 11:11
    Väga lahe lugu....ja edu rändamisel ning päikest, mida siin sel suvel eriti ei olnudki.
    1