Kreeka naiste armastus: moussaka

Autor: Martin Hanson
Peloponnesose poolsaare piirjoon, mis meenutab kiiruga rebitud ajalehenurka, sümboliseerib väga erinevaid asju, olgu selleks siis olümpiamängud, maratoni 42 kilomeetrit, jumalad, filosoofia või teadus, ühes on aga kõik samasugusel arusaamal – Kreeka on tükike paradiisi maal.
Kui Gruusia kohta on öeldud et tegemist on maalapiga, mida Jumal endale tahtis, kuid andis selle pidumeeleolus grusiinidele, siis Kreeka on see koht, kuhu Jumal siis tegelikkuses oma pesa tegi.  
Olümpia, Sparta, Maraton, Akropolis - vaid mõned nimed, mis on maailmale pakkunud midagi uut, kohad, mis on seotud tegudega, mis defineerivad maailma ja inimest siiani. Kreeka on ja jääb jumalate ja jumaluste riigiks.

Väike Kreeka tavern
Kuna kreeklane defineerib ennast toiduga, siis on kreeklasega nagu iga mehega - tee tema südamesse käib läbi kõhu. Kreeka naine on selle tabanud ning saavutanud filigraansed oskused, loomaks võlukunsti toidust ning hoidmaks mehed kinni kindlama lõo otsas kui Saatan omi sõjakoeri.
Kreeka kokaraamatutes rõhutatakse korduvalt kodu tähtsust kreeklase elus, kodu on aga perekond, armastav naine ning toit. Igapäevased tegemised, mured ja rõõmud saavad lahenduse ja väljaelamiskoha söögilauas, seal avaldatakse armastust, lahendatakse probleeme ning tehakse otsuseid.
Enamus traditsioon on paratamatult uuenenud maailmakorraldusega kadunud, muutunud tühjemaks ning mõju vähenenud. Kommunikatsioonivahendite rohkus tõrjub kohalt perenõukogud või koosolekud. Mis tähendab, et tuleb lihtsalt rohkem tööd teha ning rohkem näha vaeva vanade traditsioonide elus hoidmiseks.
Rääkides kõhu kaudu armastamisest - Kreeka naised ja kulinaaria on kindlasti Kreeka külastamise põhjuste nimekirjas kaks esimest. Kreeka naiste ilu ja sarm on sama meeletud, kui kulinaaria võrratu maitsebukett. Sinistesse ookeanisügavatesse silmadesse korra uppununa avastad ennast hetk hiljem abiellununa ning veel hetk ning juba raputad hälli ning ehitad kodu.
Welcome Back!
Kreeka on Euroopa, selle kõige paremas mõttes. Inimesed on pikad, sihvakad ning alati naeratusega näol. Viisakusest siin riigis tere ei öelda, seda mõeldakse täiesti siiralt. Sõites riiki Lähis-Idast või Türgist vaatab sulle piiril vastu naeratav kaunitar ning kiiruga passi läbi lehitsenud, ulatab selle tagasi ning lausub emalikult – „Tere tulemast tagasi!” Ehk tere tulemast Euroopa Liitu, tere tulemast koju! Seda on kuratlikult meeldiv kuulda, peale pikka radarialustes riikides veedetud aega. Kreeklaste külalislahkus on kummastavalt mitmekihiline. Tegemist on vägagi külalislahke rahvaga, kuid kindlatel tingimustel. Nad on uhked ning seda ei tohi unustada, samuti ei tohi kunagi unustada külas, kes on peremees, kes on selle kodu liider. Kuid võrreldes igavate ja ükskõiksete idaeurooplastega, kes heal juhul lähevad appi kui neilt seda palutakse, on kreeklane avatud ning abivalmis ilma küsimuseta.
Külalislahkuse ja rõõmsameelsuse segu lisab aga iga ning teeb ilusaks. Maailm on kurb ja hirmus oma olemuses, kuid Kreeka oleks kui puhver kõigele jaburalt mõistmatule ja halvale, mis maailmas sünnib. Kummaline kuid tugev tunne.
Mõelge veel ka sellele, et kõigest 3 tunniga saab Tallinnast Ateenasse, ning sealt kõigest 2 tunniga edasi Kreetale, Korintosele või mõnele muule kaunile saarele, kus oliivipuud on suured kui tammed ja päike soe nagu ema suudlus. Ahvatlev!
Moussaka ja lihapallid
Igaühele seostub Kreeka kulinaariaga ehk esimesena Kreeka salat, see kaunis fetajuustuga läbipõimitud imeline roog, mida pehme saia ning hea veiniga nautida, tihtipeale aga lausa paari sõõmu ouzoga lasta kõhtu valguda.
Feta juust ise on teine asi, mis tõenäoliselt kohe meelde tuleb. Soolane juust, mis ka meil äärmiselt popiks muutunud, mõjub nagu hommikune dušš. Värskendavalt. Soolane juust passib peale salati imeliselt ka lihataskutesse sisuks või lihtsalt leivale määrdeks.
Nüüd jõuame aga kahe roani, mis mulle loovad Kreeka köögi. Moussaka ja lihapallid. Ma vihkan maailmas kasvavast vaid kolme asja: arbuusi, baklažaani ja suvekõrvitsat. Nad tunduvad olevat vennad ja samasugused. Ma ei suuda neist ühtegi teadlikult süüa. Arbuusi maitse mulle meeldib, kui see on mõnes kokteilis või vees, kuid teda süüa … mitte iial.
Samas moussakas on baklažaan ja suvekõrvitsad lausa jumalikud. Täiesti valutult või kilode kaupa kugistada seda imelist vormirooga. Salatiga või ilma. Muuseas, reegel on selles, et juust teeb iga asja paremaks. Niisiis, pange ohtralt juustu oma moussakaõnne parandamiseks.
Kreeka köögi teine primaarkulinaaria on lihapallid, suured ja võimsad riisi ja juustuga lihapallid, kangestatud tomatimarinaadis. Võtad ette kolm lihapalli, sellised mehised rusikasuurused pallid, hammustad nii et kõrva tagant on ka lihane ning naudid karges Eestimaa plägas sellel kuumal ajaloohõngulisel maal veedetud hetki.
Võtke pudel ouzot või Kreeka veini ning keetke üks hea laar moussakat, keerake uksed kodus lukku, plaadimasinasse sisestage mõni hea plaat ning sööge. Ilma süümepiinadeta, jooge ilma kahetsuseta.
----------------------------------------------------------------------------
Retseptid
Moussaka
Materjalid
- sibulat
- paar küüslauguküünt
- oliiviõli
- lambahakkliha
- tomatikastet
- tomatipüreed
- punast veini või puljongit
- soola
- musta pipart
- punet
- baklažaani
- nisujahu
- suvikõrvitsat
- nisujahu
- piima
- soola
- valget pipart
- tugevamaitselist riivjuustu
Kokkupanemine
Koori ja peenesta sibulad ja küüslauk, viska pannile õlisse ning lase kenasti mõnusalt läbipaistvaks. Lisa hakkliha ja sega see katki. Vala juurde tomatikaste, tomatipüree ja vein (või puljong, see on maitse asi!). Keeda umbes 20 minutit. Maitsesta lihakaste soola, musta pipra ja punega.
Lõika baklažaanid sentimeetripaksusteks viiludeks. Raputa peale soola. Tõsta viilud 30 minutiks majapidamispaberile kuivama. Keera baklažaaniviile jahus. Lõika ka suvikõrvits sentimeetri paksusteks viiludeks ning prae õlis. Klopi juustukastmeks vajalik jahu keedupotis vähese piima hulka. Lisa ülejäänud piim, sool ja valge pipar. Keeda kastet umbes 4 minutit. Sega riivjuust kastmesse ja tõsta pott pliidilt.
Aseta aedviljaviilud ning liha- ja juustukastmed kihtide kaupa ahjuvormi. Pealmiseks kihiks aseta baklažaaniviilud ja juustukaste. Kuumuta moussakat restil ahju keskmises osas 200 C kraadi juures umbes 30 minutit. Serveeri koos kreeka salatiga.

NB! Hakkliha võid ise kodus värskest seaküljest või veise abast ajada, seda siis juhul, kui lammast ei ole saada. Lamba puhul tuleks liha ajada kaks korda läbi. Saab parem ja värskem.
Lihapallid
Materjal
- veisehakkliha
- võid või margariini
- riisi
- muna
- hakitud sibul
- soola, pipart
- peterselli
- paar muna
- sidrunit
Kokkupanemine
Hakkliha, riis, sibul, muna ja sool-pipar-petersell mätsida taignaks. Vormida sellest tollise läbimõõduga pallikesed. Potti valada veidi vett ning tõsta sinna ettevaatlikult lihapallid ja võitükid. Hautada paarkümmend minutit.

Munad vahustada ning pidevalt segades lisada tilkhaaval juurde sidrunimahl. Seejärel lisada vähehaaval ka lihapallide hautamisel tekkinud leem. Serveerimisel valada pallid kastmega üle, peale puistata peterselli.
Martin Hanson, ÄRIPÄEV
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa