Kebab: Kuldse Sarve lemmikamps

Autor: Martin Hanson
Ma usun, et kõik kujutavad ette, mida tähendab nii Kuldne Sarv kui kebab, kuid ilma kohale minemata „tegelikult” ei tea te ikkagi kummastki mitte midagi. Tõsiselt.
Tõele au andes on see liharoog, mida enamus meist kebabi nime all teab, sama kaugel algsest roast kui kettaheitja kikilipsust. Mingi seos vahetevahel on, kuid tegelikult ikka kokku ei sobi. Traditsioonilisest Araabiamaade lihatoidust on ”kuldsete kaarte” globaalse ülemvalitsuse mõjul saanud saia vahele väänatud lihavõileib, mida siis majoneesiga vedeldatakse.
Näiteks kaasavõetavad kebabid on nii Saksamaal, Poolas, kui ka Rumeenias ja UKs kõige söödavamad toidud üldse. Tavaliselt tarbitakse meeletutes kogustes seda nö. uue aja kebabi peale joomapidustustelt tulekut kella pool viie ja kuue vahel öösel, kui joodiku nälg hulluks ajama hakkab.
UK klubikultuuri ühe olulise osana on kebabi söömine öösiti. See on avanud mööda Londoni kenasid tänavaid hunniku ratastel kebabiurkaid, kust kiirelt ja maitsvalt söögi kätte saab. Nende putkade ustel saab lugeda: LAHTIOLEKU AEG 03:00 – 06:00.
Tõsi on aga see, et esimene asi, mis Türgist või Istanbulist meenub, on ikkagi kebab, tüütud müügimehed ning võltsnahast meeste kingad. Tõde on ka selles, et kebab on peamine müügiartikkel, millega seda Euroopa piiririiki müüakse.
Olen endalegi arusaamatutel põhjustel liiga tihti sellesse vürstiriiki sattunud ning ma ütlen ausalt välja: see koht mulle ei meeldi. Kohe üldse mitte!
Tänavad on räpased ning haisevad, inimesed liigselt reserveeritud ning ikkagi sedavõrd teist karva, et iga kutt, kes vastu tuleb, näib järgmise pätina, kes sul saapa tallad kõndimise pealt ära virutab. Naised on koledad, samuti on Türgi tüütuseni täis müügimehi, kes sulle 10x6 meetrit Pärsia vaipa maha tahab parseldada.
Üks asi mulle aga seal meeldib ja see on söögikultuur. See on nii ehedalt minu moodi. Kiirustamata, pikalt ning toretsevalt sööb kohalik inimene. Päeval, kui kuumus tapab ning viib viimase higipiisa ning elusoovi, istub türklane restos või kodus ning pidutseb, ohtra kuuma tee ja lihaga.
Ma tean Istanbulis kohe sadama ning kesklinna silla lähedal ühel mõnusal umbtänaval imelist kõrtsi, kus lihaga ei koonerdata, kohalik vend saab inglisest ja venest aru ning keerutab kõige vingemat lihavarrast, mida ma näinud oled. Võtad ikka lihavaliku ning sööd söömaaega, mis oleks ka Ottomanidele liiguhke olnud.

Vardalihad
Kebab, mida teinekord tõlgitakse ka kui kabab, kebap, kabob, kibob, kebhav, tähistab algselt traditsioonilisi liharoogasid Araabiamaade, Kesk-Aasia, Aafrika ning Vahemeremaade kulinaarias. Kebab tähistab erinevaid grillitud või keedetud lihasid, mis on eelnevalt toigaste või varraste otsa mähitud.
Kõige tavalisem kebab tehakse lambast või loomalihast, kuid samahästi ajab türklane vardasse ka kana, kala, erinevaid molluskeid ning kitse. Moslemid ja juudid sealihakebabi ei tarbi, seda usulistel põhjustel, kuid Indias, peaasjalikult liberaalsuse kantsis Goas on sealihast kebabid väga levinud.
Sõna kabab on tegelikkuses tulnud araabia või Pärsia keelest, kui tähistas algselt praetud, mitte grillitud liha. Kebabi on ka väga mitut sorti. Kõige tavalisem on döner kebab, kuid lihtsam versioon on šiš kebab, kathi kebab ning chelow kebab. Šis kebab on kõige lihtsam kebabi tüüp ehk tegemist on lihtsalt vardasse aetud ning grillitud lihaga. Igapäevaselt ja lihtsalt ükskõik millises Eesti kodus teostatav. Šis kebab tähendab otse tõlkes „vardas (šiš!) grilitud liha”. Tavaliselt tehakse seda kebabi loomalihast, kuid kõiki erinevaid lihasid võib kasutada. Mahlasuse lisamiseks pannakse lihaga vaheliti vardasse ka tomateid, paprikat, sibulaid, seeni ning pommut. Vahel lükatakse liha vahele ka mõnusasse suurusesse lõigatud saiaviile. Kreekas ja Küprosel kutsutakse sarnast rooga souvlaki ning Serbias vesalica „raznjici”.
Koduses majapidamises on see väga lihtne teha. Osta kogu kaup kokku, grillivanni kohal mõnusatel sütel keerutada kõik vardad ühtlaselt kuumaks, siis süüa noa ja kahvliga nagu valge mees kunagi. Ma ise teeksin juurde kergelt hautatud kuskussi, millele lisaks maitseks pisut laimi ning mandlilaaste.

Keeruliha
Döner kebab, mis tähendab otsetõlkes „roteeruv liha”, on see tõeline kebab, mida igaüks meist kebabiks peab, kus lamba või kanafilee lõigud on üksteise külge suureks vardaks koostatud ning seda siis ringi liikuvana igast servast grillitakse. Döner kebabi serveeritakse tavaliselt kõrvalahjus valminud suure saia vahel, koos salati ning kastmete ja mõnikord praekartulitega.
Olgugi, et ma olen veetnud tunde, jälgides, kuidas lihameister suure väitsaga, verine põll ees suurest lihakäntsakast kirurgi täpsusega identse paksusega viile lõikab ning need siis imeliseks kebabi saiaks vormib, on minu isiklik lemmik ikkagi kalakebab.
Õhtusel ajal, mil kalamehed jõuavad kaugematest lahesoppidest koos kaubaga kohale, lüüakse paatides, otse sadamakai veerel grillid kuumama. Otse laevalt müütatakse ka just fileeritud kalast kebabi. Hind soodne - 20 krontsi kebab, maitse ning nauding imelised. Põhiline on see värskus ning nauding - otse sadamakail, vänderdavate jalgadega plastikust lastetoolidel istudes mahlast kala hammustada. Imeline.

Iraani ja India kebabid
Pärsia keeles chelow kebab on Iraani rahvustoit. Lihtne roog, mis koosneb aurutatud basmati riisist ja korralikust lihaportsust ehk kebabist. Täna on roog igapäevaseks ampsuks terves Iraanis, kuigi varasemalt seostati toitu pigem jõukama Põhja-Iraaniga.
Muuseas, grillitud lihale antakse kaasa riisi, millele on löödud otsa toores muna, mis peaks riisi ja liha kuumuse käes tahenema ning moodustama sidus aine. Mõnus.
Tandoori stiilis India kebab ehk kathi kebab on üks kuulsamaid tandoori kulinaarialeide, lisaks loomulikult igikuulsale tandoori kanale. Vardas lihad hautatakse tandooris vürtside ja ürtidega ning kuna tandooris puudub lihale otsene kuumus, tuleb liha pehme ning äärmiselt mahlakas.
Istanbuli tasub minna ainult kohaliku kebabi pärast. See on minu tagasihoidlik soovitus, kuid kuna seda head ja paremat leidub ka kõikjal mujal maailmas, siis uskuge - pigem tasuks minna Araabiamaadesse ning saada lisaks võimsale lihanautlemisele ka muid ajaloolisi mälestusi.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa