Ladyboy'd & päikserannad: Taimaa karmid karrid

Autor: Martin Hanson
Taid peetakse tänavatoitude ristiisaks, paigaks, kus mitte ühelgi ajahetkel ega kuupäeval ei ole mingit tarvidust söömiseks maha istuda või näha vaeva söömiskoha valikuga.
Tai toit üleüldiselt ning eriti veel Tai tänavatoit on kultuuripärandust tulevalt tugevalt vürtsikas, kuum nii maitsestamise kui üldises mõttes, mis tähendab, et esimese ampsu puhul võiks austada toidu olemust ning endale mitte liiga teha. Kangelased surevad tavaliselt esimesena. 

Ladyboy’d ja karmid karrid
Sama tavaline nähtus, nagu on Bangkokis poisid, kes ennast kenadeks daamideks üritavad moonutada, on Tai kodudes kõikvõimalikud karrid – kana-, veise-, juurvilja-, nuudli- ja kurat-teab-veel-mille-karrid. Tõeliselt kummastava lihtsusega valmivad sinu enese silme alla rohelise karripastaga, kanafileelisandiga nuudliroad või seakamarasupid kuldse karriga.
Väga lihtne retsept. Võta kuum wok-pann, keera sinna hunnik õli ning viska sekka hakitud sibul ja küüslauk, sega juurde karripasta (just selline, mis sulle meeldib), lisa kanafileed, eelkeedetud nuudlid, sega hulka üks muna, maitsesta ning tõsta taldrikule. Maitsesta kõiksuguse tšilli ja piprasega ning naudi. Imelihtne, imehea ning idamaine.
Karripasta ise on tegelikult erinevate ürtide ja vürtside pastasegu, mis ongi peamiselt Tai kokakunsti alustala, kuid levinud ka kõikjale mujale selles piirkonnas. Kambodžas süüakse näiteks koeri tugevas punases karrikastmes!
Karripastad jagunevad üldiselt nelja kategooriasse:
  • punane karripasta (sisaldab tšillipipraid, šalottsibulaid, küüslauke, sidrunirohtu, koriandri juurt, pipart, soola, krevetikastet, laimi ja ingverit)
  • roheline karripasta, mis on sisuliselt täpselt sama sisuainega, kuid punaste tšillide asemel kasutatakse rohelisi.
  • Kollane karripasta, kus kasutatakse kurkumi, mis annab pastale kollase värvus (mõnikord kasutatakse ka kollaseid tšillipipraid)
  • massamani karripasta, mis on India pärand karripastadele ning sisaldab sealseid kuivatatud vürtse nagu kaneel, köömned, kardemon ja nelk.
Arvestada tuleb asjaoluga, et karripasta sai tegelikuks ju alles peale Kolumbuse rännakuid mandrile, kust saadi Aasias sedavõrd oluliseks kujunenud vürts tšilli. Kui muu kraam, kallimad vürtsid on kõik pärit Indiast ja sealt kandist, siis tšilli levimist ning olulisust peetakse just tema odavusest sõltuvaks.

Tänavakaubitsejad
Tais kutsutakse neid liikuvaid toidutaresid kaubitsejateks. Sisuliselt on Tai keeles selleks täiesti erinev derivaat selle sõna originaalsest tähendusest, mis ainult neid ratastel kööke ühendab.
Kaubitsejate suur toiduvalik ning nende liikumise trajektoor on suhteliselt mõistmatud ka kohalikele, kuid fakt on see, et enamus kööke on samas piirkonnas tegutsenud aastaid, kui mitte kümneid aastaid.
Kui teha väikene ringvaade inglise keeles hawkersiteks kutsutavate ratastel köökide erivariatsioonide hulgas, saame kokku lugeda umbes 10 erinevat. Mitte keegi tegelikult ei tee neil mingit vahet, kuna toit on toit ning nende eesmärk inimeste kõhtusid teenindada on kõigil sama. Olgu siis tegemist tänavanurkadel statsionaarsete köökidega, mis paiksed olnud juba aastaid ning rahvale samas paigas igapäevaselt tõelisi koduseid meistriteoseid pakkunud või ratastega metallist kastid, millel kas gaasil või sütel kuumavad pajad ja pannid. Veel on terve eriliik kaubitsejaid, kes oma kuumavat vaagnat nööriga õlal kannavad või lausa peaga toetades läbi rahvasumma libisevad.  
Söömapaigad tänavaampsudel on sama omapärased ja üllatavad kui söögid ise, olles näiteks pisikene võbelev lauake kahtlaste toolidega surutud kõige tihedama liiklusega kõrvaltänava seinaveerde või nõjatud vastu mõnda seina, kõnnid paigast paika, vedeled pargis või mõne suurhoone trepil. Ühesõnaga - kogu maailm on sinu restoran ehk nagu kohalikud armastavad öelda mai pen rai, tunne ennast vabalt, tunne ennast kui kodus, naudi elu ja naudi tänavatoite.

Phi-set sai tung (tähendab tai keeles otsetõlkena Erilist Kiirtoitu või inglise keeles Special Fast-Food). Esmakordsele Bangkoki külastajale ning tänavatoidusüütukesele on ehk kõige keerulisem esimese hooga taibata, mida kõike tänavaköökides valmistatakse. Tähele tuleb panna, et iga kaubitseja pakub vaid ühte kindlat tüüpi toite, ta on neid valmistanud aastaid, tegemist on kaubitseja firmaroaga ning ta on sellele just sellise maitse saamiseks, nagu nende mekkimisel selgub, pannud äärmiselt palju aega ning vaeva. Mis tähendab et 90% roogadest, mida tänaval leida, on tõeliselt maitsvad. 
Niisiis jagatakse tänavakulinaariad suurematesse kategooriatesse sedasi, et esimene sisaldab pearoogi, mis tähendab siis kaussi riisi mille kukile on asetatud siis erinev lihakarri koos kõige muuga.
Edasi leiame kategooria Eritüüpi nuudlid, mis nagu ka nimi indikeerib ütleb, on nuudlid kõikvõimalikus vormis. Tutvustatud tailastele hiinlaste invasiooni aegu ning kohalikud rebivad neid nii lõunaks kui õhtuks, nii pearoakski lihtsamask näksimiseks. 
Oluline osa igasuguse Tai söögi juures on selle maitsestamine. Kuna tai on iseloomult viisakas ning kõigist hooliv uskumatult sõbralik inimene, ei taha ta tekitada sulle ebamugavust ning oma maitse-eelistuste järgi sinu toidumoona vürtsitada.
Selleks on iga käru küljes terve plejaad erinevaid segusid, vedelikke ja „kompotte”. Enamus kastmeid on pistetud kohalikesse 0,6 liitristesse õlleputlitesse. Magushapudest ja tšillikastmetest alustades kuni tšillihelveste, äädika-tšillisegude ja eriti vängete karripastadeni välja. Lisaks veel erinevad hakitud pähklid, kuivatatud mereannitükid (peamiselt krevetid) ning hunnik tundmatuid segusid ja juurikapulbreid.
Tšilli on aga Aasia põhiline maitseaine. Nagu ütleb kohalik - tšilli annab elu toidule ning ilma marjata oleksid nad poole vaesemad. Tšillit pannakse igale poole, kõikidele toitudele, suppidele ning korra nägin kuidas mees pani tšillit tšillile. Vot nii.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa