Suhkrutükk ja pipratera

Ei kasva meil seedreid ega palme, kohvi- ega kaneelipuid, sestap vajab arutust, kuidas seda hästi kodustatud, kuid siiski eksootilist jooki maitseainetega kokku kõlama panna.

Aina kõledamad-krõbedamad ilmad ning lähenevad jõulud muudavad ka suhtumist kohvisse. Just praegusel hooajal on kõigi
ootused sellel, et tassitäis kohvi tõesti soojendaks, virgutaks ning pakuks meelelist naudingut vürtside või magusamate siirupite-lisandite näol. Kuigi tundub, et tumeda röstiga kohv sobib hästi kokku tummiste maitsete ja sarnase vürtsigaleriiga, mida oleme harjunud kasutama hõõgveinis, piparkoogitainas ja puuviljakeeksis, siis päris nii lihtne see siiski pole. Maitseainetootja Santa Maria menüüinseneri Ilmar Räni sõnul on kohviga kokku loodud n-ö magusad maitseained ehk siis kaneel, kardemon, vanill, muskaat ja münt. Mõrkjamad, näiteks nelk, ingver või piparkoogimaitseaine, ei haaku sedavõrd hästi. Ilmar sätib tavaliselt just külmal ajal kohvilauale maitseainesegu, mida igaüks soovitavas koguses joogi sisse saab puistata. Kardemon on ta enda lemmik nii praegu kui ka vastlakuklite juures. Aastavahetuse ja pidudehooaja lähenedes on hea teada, et lisaks suurepärasele maitsenaudingule aitab kardemonilisandiga kohv ka peojärgsel hommikul ennast paremini töövormi saada.
Piimal on kohvis maitseaineid mahendav toime, kuid kaneelist-kardemonist-vanillist tulevat magusust see siiski peita ei suuda. Nii ütleb ka Ilmar Räni, et kui presskannukohvi joob ta suhkruga, siis maitseainepuistega fi ltrikohvi ilma, sest vürtsid annavad ise magususe. Kui siiski suhkrust loobuda ei suuda, siis on tark valik eelistada naturaalsemat pruuni suhkrut. Maitseainefirma menüüinsenerina on aga Ilmar rohkem kui keegi teine katsetanud kohvi hoopis toekamate toitude maitsestajana. N-ö soolastest vürtsidest-ürtidest sobivad kohviga tšilli, pune, küüslauk, vürtsköömen ja piprad. Maitsesegusid kokku keerutades arvestab mees, et kohvipuru osakaal oleks koguhulgast 5–10%. Eriti palju kasutatakse selliseid variante kohvitootjamaal Brasiilias, iseäranis koos tšilliga, ning Mehhikos vürtsköömnetega. Kui maitset on vaja lihale või kalale saada kohe, sobib peenema jahvatusega kohv, kui pikkamisi, siis jämedam röst.
Kohvi ja maitseainete kombinatsiooni kasutab Ilmar Räni veiseliha, grilltoodete ja kastmete puhul, ent üllatab ka kalaretseptiga,
mille tarbeks on kokku seganud massi tubakase maitsenüansiga kohvist, mündist, rohelisest ja roseepiprast. Ühtlasi tõdeb ta, et lisaks meeldivale harmooniale, mida kohv õigesti valitud kaaslastega loob, on sel ka läbi toidu ergastav ja seedimist soodustav toime. Seda iseäranis espressot kasutades.


Ilmar Räni soovitused
* Päritolumaade kohvi ja maitseainete passitamisel on reegleid raskem luua, sest iga kohv on endale omase maitsega ning lisandeid ja kaaslasi tuleb ükshaaval ja individuaalselt proovida.
* Nii kohvi ja toidu kui ka kohvi ja maitseainete sobitamisel võib katsetada kahte viisi: vastandamine või harmoonia. Näiteks mõru kohv koos magusa juustukoogiga jätab võimaluse, et saad tunda mõlema maitset. Sama edukalt kõlavad kokku iirise või vanilliga kohv ning pähklikook.
* Kõige lihtsam on kohvi maitsestada spetsiaalse siirupiga, näiteks pähkli omaga.
* Klassikaline variant on kohv alkoholiga. Töötavad just tuntud kooslused: tume rumm, konjak, liköörid, sealhulgas Vana Tallinn.
* Pidulikumaks puhuks võiks proovida apelsinipipraga kohvikooki, kus maitseainet on kasutatud põhja vürtsitamiseks ning täidiseks on kohvimaitseline toorjuustukreem. Juurde sobib hapukam heledama röstiga kohv, nt Presidentti Gold Label.
* Kõige parem näide kohvi ja desserdi kooslusest on tiramisu, mis saabki oma maitse kohvist läbi tõmmatud küpsistest. Alkoholisisaldusega kookide-dessertide juurde sobib Paulig Papua New Guinea.

Cafe Speciale

VAATA LISAKS KOHVI JA MAGUSA SOBITAMISE IDEID
Leiva-õunakook

Viini saiad
Kakaobiskviit pohladega
Šokolaadi-kohvimuffinid
Kodujuustupannkoogid kuivatatud kirssidega
Croissant ehk sarvesai
 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa