Kohvik kodus

Mõnusa vahumütsiga cappuccino ja nägusas klaasis caffè latte ei pea sugugi kuuluma vaid kohvikurepertuaari, seda enam, et neid espressopõhiseid jooke saab teha ka espressomasinat omamata. Kui klassikalise espresso, cappuccino ja caffè latte reeglid juba käpas, avaneb sootuks uus maailm, sest neist kohvidest on inspireeritud veel kümneid kohvijooke, millest sa ehk kuulnudki pole.

Kõik saab alguse espressost
Espresso on tassitäis (30 ml) intensiivse maitse ja aroomiga kohvi, mille õnnestumiseks on oluline järgida kindlaid reegleid. Espressomasinaga tehes tuleb võtta 7–9 g spetsiaalselt espresso jaoks mõeldud röstiga peene jahvatusega kohvi, millest uhutakse 20–30 sekundi jooksul läbi vesi rõhu all alates 9 baari. Selle tulemusena tekib joogi pinnale tihe punakaspruun vahukiht crema. Oluline on ka kõik see, mis eelneb ja järgneb espresso valmistamisele, ehk siis masina puhtus, rätiku või paberiga puhastatud käpa sõel, korraga vaid ühe portsu jaoks jahvatatud ja korralikult kokku pressitud kohv jne. Espressot serveerides lisatakse alati ka väike klaasitäis vett, et jooja saaks enne suu kõrvalmaitsetest puhastada.
Heast joogist ei pea aga sugugi suud puhtaks pühkima ka siis, kui kallist masinat pole. Kvaliteetset espressot saab valmistada ka nii Cupsolo kapselmasinaga kui ka sootuks mokakannuga. Mokakannuga valmistatud kange ja aromaatse joogi ning espressoaparaadis tehtu vahe silmaga vaadates ongi vaid crema olemasolu või puudumine.
Kuuekandilises metallist mokakannus saab espressot nii, kui täidad kannu alumise osa veetaseme piirini külma veega ja filtrikambri jahvatatud espressokohviga. Kui filtrikamber on tihedalt alumise mahuti külge kinnitatud, võib kannu keskmise kuumusega tulele tõsta. Sobib nii elektri-, gaasi- kui ka puuküttega pliit. Sõltuvalt kannu suurusest surutakse 5–8 minuti jooksul kuum vesi rõhu abil läbi kohvipulbri kannu ülemisse ossa. Nüüd on mokakannuespresso joomiseks valmis ning see tuleb nagu espressomasinas valmistatugi hiljemalt 30 sekundi jooksul serveerida.

Kuidas espressost saab piimakohv?
Nii cappuccino kui ka caffè latte “põhjaks” on espresso, jookide erisus tuleb aga lisatava kuuma piima ja piimavahu kogusest. Ja valemid on täitsa paigas.
CAPPUCCINO ehk poolkange Itaalia piimakohv
Koostisained: 30 ml espressot, 100–130 ml kuuma piima, 1–1,5 cm kiht vahustatud piima. Cappuccino-tassi suurus on tavaliselt 150–180 ml. Piima ja vahukihi peab barista enne kohvile valamist õrnalt, kuid korralikult kannus läbi segama, sest muidu vajub raskem piim alla ja vaht jääb peale ning joogil puudub ühtlane tekstuur. Kvaliteetset cappuccino’t iseloomustab ka katkematu pruun ring kohvitassi ääres. Algselt käisid cappuccino pinnale ka šokolaadilaastud või kakaopulber, kuid enam mitte.

CAFFÈ LATTE ehk kerge Itaalia piimakohv
Koostisained: 30 ml espressot, 270–330 ml kuuma piima, 0,5–1 cm kiht vahustatud piima. Caffè latte joogiklaasi suurus on 300–350 ml. Algselt caffè latte’l üldse vahustatud piima kihti polnudki, seega oleks õigem nimetada ka Eesti kohvikutes pakuvatavat vahumütsiga caffè latte´t latteccino´ks.

Koheva siidja piimavahu saavutamiseks pole baristade sõnul piima rasvaprotsendil tähtsust, sest vahuvõrku ei moodusta mitte rasvad, vaid piimavalgud. Määrab hoopis see, mis temperatuurini piima kuumutada. Optimaalne on 65–68 kraadi. Kui piim on üle kuumutatud, tekib talle keedupiima maitse, mis kandub kogu joogile. Lisaks saab jook joomiseks liiga tuline. Kindlasti ei tohi juba vahustatud piimale värsket piima juurde kallata ega teist korda soojendada. Kuna piimavalkude struktuur kuumtöötlemisel muutub, siis oleks värske piima lisamine sama, kui keedu- ja toore muna kokkusegamine. Piimavaht peab jääma sile, siidjas ja väikeste mullidega. Ilma espressomasinata saab piima vahtu lüüa ka väikese patareidega töötava piimavahustajaga, mis näeb välja nagu pisike vispel, ja isegi täiesti tavalise presskannuga. Viimasel juhul ei tule vaht küll nii õhuline, kuid püsib hästi. Piima vahustamiseks kuumuta piim 65 kraadini, vala presskannu ning pumpa kolbi energiliselt mõne minuti vältel üles-alla.
Piimavahustajat kasutades kuumuta soovitud kogus piima 65 kraadini, tõsta tulelt ning hakka vahustama. Ekslikult on jäänud mulje, nagu peaks anumat piimaga või piimavahustajat üles-alla loksutama, nagu tehakse kahjuks ka paljudes kohvikutes. Õige on hoida piimavahustajat anuma põhja kohal piima sees ning ringjate liigutustega suristada seni, kuni piim on sobivalt õhuline. Kui soovid oma lemmikkohvile natuke särtsu lisada, proovi lisanditena erinevaid maitseained, magustajaid ja piimatooteid. Mõned katsetused on lausa nii kuulsaks saanud, et on talletanud oma koha kohviterminite reas.
* Espresso macchiato – vahustatud piimaga märgistatud
espresso.
* Espresso au miele – meega espresso.
* Espresso romano – espresso sidruniviilu või -kooreribaga.
* Espresso con panna – espresso vahukoorega.
* Espresso corretto – espresso grappa või konjakiga.
* Espresso doppio – topeltespresso. Valmistamiseks võetakse topelt-kogus nii vett kui ka jahvatatud kohvi.
* Espresso ristretto – väga kange espresso, mis valmistatakse vähesest veest (15–20 ml) ja ühest kogusest (7–9 g) peene jahvatusega kohvist.
* Espresso lungo – “pikk” espresso ehk vähem kange espresso, kuna valmistatakse topeltkogusest veest.
* Latteccino – rohke piimavahuga caffè latte.
* Mochaccino – magus kohv šokolaadikontsentraadi ja piimavahuga.
*Caffè mocha – magus kohv šokolaadikontsentraadi ja vahukoorega.
* Cappuccino breve – cappuccino, kus kuuma piima asemel on kasutatud kohvikoort.

Söödav kunst
Barack Obama, Che Guevara, olümpiamängude maskott, Facebooki ikoon, emake Maa, Pegasus – see on vaid väike valik piltidest, mis kohvile joonistatud. Taolist “kunstistiili” nimetatakse latte art’iks. Tegu on erilise tehnikaga, kuidas vahustatud piima espressole valamisel saab joonistada joogi pinnale erinevaid kujundeid. Sealt, kuhu vahtu ei satu, hakkab espresso pinnale tõusma ning kohvi ja piimavahu segunemisest sünnibki barista käe all kunst. Iseäranis YouTube’is on latte art’i märksõna alla kümneid õpetusvideoid.

Rukki-kakaorull pohladega
Porgandiküpsised
Konjakine ploomitort
Vahvlitort pohladega
Pähklitort II
Õunataskud

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa