Reis ümber maailma

Hea kohv on sama hinnaline kui kvaliteetne vein ning sarnasusi jätkub ka nende kahe teekonnas meie keelele ja meelele. Kohvimaailma grand cru’d asuvad Colombias, Mehhikos, Sumatras ja Paapua Uus-Guineas, sealt tuleneb ka termin “päritolumaade kohv”.

Kohviube kasvatab ja müüb rohkem kui 60 riiki ja igast neist tulevad täiesti eriilmelise aroomi, maitse, happesusese ja täidlusega kohvioad. Kohvitaime vilja maitsesse ja kvaliteeti talletub selle kasvukoht, mullastik, kliima, väetiste kasutamine või mittekasutamine, koristamine, eeltöötlemine ning hoiustamine. Kohvidegusteerimine sarnaneb veini omaga, ka siin räägitakse maitsete balansist ja tanniinisusest ning kohvi kirjeldamiseks võidakse vabalt kasutada sõnu “soolakas”, “vürtsine”, “maalähedane”, “kuiv” jne. Tunnet, mida kohv suus tekitab, tähistatakse terminiga body. Keel tajub kleepuvust, raskust, paksust või rammusust ning body tunnetamine sõltub kohvi tõmbamise ajal eralduvatest õlidest.
Et sellest paremini aru saada, mõtle näiteks sellele, millise tunde jätab suus rasvane piim. Aga vesi? Teekonda kohvimaitsete maailmas on põnev alustada päritolumaade kohvide abil. Eestis on saadaval Pauligi märgi all müüdavad orgaaniline Colombia, Papua New-Guinea ja orgaaniline Mexico kohv, peagi lisandub Kenya. Kohvigurmaanide seas on hinnatud ka Sumatra, Jaava saare, Jeemeni, Etioopia, Kenya jt kohvid, mida mekkides avaneb kohvihorisont täiesti uuest kandist. Enamasti ei piirduta pakendil üksnes päritoluriigiga, vaid tihti minnakse hoopis täpsemaks – kuni kohvikasvatajani välja. Näiteks Etioopia Yirgacheffe’i kohv pärineb Etioopiast Sidamo piirkonna Yirgacheffe’i linnast, riigi lõunaosast.

GEOGRAAFIATUNNIST TASSI KOHVINI
Mõistmaks Colombia kohvi
, tuleb alustada selle kasvukohast. Mägede piirkonnas kasvavad kohvipuud sirguvad kõrvuti kummi- ja banaanipuudega, mis oma lopsakate lehtedega aitavad vilju kaitsta liigse päikesevalguse eest, kuid jätavad samas ka jälje kohvimarja maitsesse ja aroomi. Colombia kohvi kirjeldatakse kui heas maitsebalansis, kompaktset ja meeldiva happesusega jooki. Aroomis võib tunda lillelisust, tekstuurilt mõjub kohv suus kui rõõsk koor. Colombia kohvi maitsele on iseloomulik karamelline-siirupine, pähkline, kergelt magus ümar maitse. Paulig Colombia kohv on valmistatud käsitsi korjatud kohviubadest, mida on kasvatatud looduslähedasel viisil. Pehme ja õrnalt pähkline maitse klapitab seda hästi kokku pähklit sisaldavate küpsiste, kookide ja pirukatega.

Uus-Guinea asub geograafiliselt Austraaliast põhjas ning on suuruselt maailma teine saar. See on jaotatud kaheks riigiks: Papua Uus-Guineaks ja Indoneesiaks. Kohvi hakati siin kasvatama 1937. aastal ning “seemnetena” kasutati Jamaica kuulsa Blue Mountaini piirkonnast pärit toorainet. Tänu sellele peavadki paljud tippdegusteerijad Papua Uus-Guinea kohvi Jamaica Blue Mountaini kohviga sarnaseks. Kohvipuud kasvavad rammusal vulkaanilisel pinnasel ning klimaatilised tingimused on saagi jaoks suurepärased. Papua Uus-Guinea kohvi iseloomustab pehme täidlane maitse ning mõõdukas happesus. Paulig Papua New-Guinea on valmistatud erilistest ‘Sigri’ kohviubadest. Sel kohvil on magus ja vürtsikas aroom ning rikkalik järelmaitse, millest aimub hõrku mangot ja tumedat röstitud kakaod. See on kohv, mis ei karda kapriisseid maitseid ning mis loob oma kergelt vürtsika aroomi tõttu vapustavaid kombinatsioone nii sibulapiruka, õunakoogi, šokolaaditordi kui ka alkoholiga maitsestatud kookide-saiadega.

Mehhiko kohvipuudele on samuti omane nende kasvukeskkond merepinnast väga kõrgel ning vulkaanilisel pinnasel. Troopiline niiske kliima “küpsetab” kohvioad parima küpsuseni. Mehhiko kohvi iseloomustab vähene happesus ja röstitud pähkleid meenutav maitse. Paulig Mexico kohv on valmistatud
orgaaniliselt kasvatatud kohviubadest ning kannab ka Fair Trade’i märki. Ubadel on lastud kuivada päikese käes, see talletub hiljem magusamas maitses. Mexico maitse on tasakaalustatud ning selle peenes aroomis on tunda õrna magusust ja mandlihõngu. Seetõttu sobib see kohv iseäranis hästi mandlit sisaldavate küpsetistega, näiteks Tosca koogiga.

Kenya on praegu üks maailma tähtsamaid kohvikasvatuspiirkondi, kuigi ajalooliselt joodi seal riigis hoopis teed ning kohvini jõuti suhteliselt hilja. Kõrgplatool happelisel vulkaanilisel pinnal kasvavad kohvipuud saavad nautida parimaid kasvutingimusi. Kenya kohvi märgtöödeldakse ning müüakse siis ubade suuruse järgi – mida suurem, seda kvaliteetsem. Tähistustena kasutatakse tähekombinatsioone AA (parim), A, AB ja B.
Kenya kohv on tohutu body’ga, veinise hapukuse või sidruni särtsakusega, isegi veidi piprane ning tumedate marjade, eriti musta sõstra maitsega. Kohvi järelmaitse on üsna kuiv ja sidrunikoorene.
Pauligi UTZ-sertifi kaadiga Kenya kohv on võimsa aroomi ning meeldiva mustasõstrase mekiga, sobides kokku tugevate šokolaadikookide ning iseäranis Sacheri tordiga.

Tasub teada!
* Kohvipuud kasvavad kõrgel, tavaliselt 600–1900 meetrit üle merepinna, troopilises, soojas ja niiskes piirkonnas. Sademeid tuleb sellises kohas 1200–2000 mm aastas ning temperatuur on 20–30 plusskraadi vahel.
* Pauligi kohv tuleb Colombiast, Brasiiliast, Etioopiast, Kenyast, Tansaaniast, Indiast, Vietnamist ja Papua Uus-Guineast.
* Paulig ostab kokku 900 000 kuuekümnekilost kotti aastas ehk 1% kogu maailma kohvitoodangust.
* 4% Pauligi kohviostudest kannavad vastutustundliku tootmise märki.

VAATA RETSEPTE JA SOBITA KOKKU HÄID MAITSEID
Kaeraküpsised õunamoosiga
Torta di cioccolata
Sõstratort lehmakommi-küpsisepõhjal
Suur kohupiimasai rosinatega
Kõrvitsamuffinid
Kaneelivahvlid

VAATA LISAKS
Tarretatud moka-juustutort

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa