Alita uued vahuveinid

Asjatundjate hinnatud Chardonnay

Viinamari: ajalooliste allikate kohaselt tõid Chardonnay viinamarja esimesena Liibanonist Euroopasse roomlased. Just Rooma kirjanikud kirjeldasid esimesena müstilist mullide tekkimist veinis ja väljendasid imestust nende rohkuse üle. Praegu on Chardonnay kõige populaarsem valge viinamarja sort. Seda hindavad kõrgelt nii Euroopa veinitundjad kui ka Uue Maailma veinimeistrid. Oma suure menu saavutas see viinamari tänu võimele kohaneda hästi pinnase ja kliimaga. Muide, Chardonnay viinamari on klassikakalise vahuveini (Chardonnay ja Pinot) tootmiskupaažis üks peamisi koostisosi. Ka Alytusesse jõuab igal aastal Chardonnay viinamarja saak, millest valmistatakse Alita Chardonnay sordiveini uusi partiisid.

Regioon: Alita Chardonnay vahuveini tootmiseks kasutatakse ülikvaliteetseid Chardonnay viinamarju kuulsast Emilia-Romagna piirkonnast. Siinset kliimat peetakse selle viinamarja kasvatamise seisukohalt üheks parimaks. Emilia-Romagnat peetakse Kesk- ja Ida-Itaalia regiooniks. See ala on kuulus kerge vahutava punase veini Lambrusco poolest. Vahuveini tarvis kasvatatakse siin ka Trebbiano viinamarju.

Maitse: Chardonnay viinamarjadest valmistatud vahuveini kasutajad hindavad seda väga maheda maitse poolest, mis meenutab tõelist Prantsuse šampanjat. Selles avanevad küpse õuna, meloni, laimi ja tikri maitse, millel aitavad vallanduda loomuliku kääritamise teel tekkinud mullid.

Toidu kõrvale: Chardonnay vahuvein on igati universaalne. Kerge maitsega mullid tõstavad esile kõige erinevamaid maitsekooslusi. See vahuvein sobib suurepäraselt liha, makaroniroogade, pasteetide, erinevate juustude, aga ka Jaapani toidu, iseäranis sushi kõrvale.

Tootmine: vahuveinile Alita Chardonnay ainuomane valmistamisviis on teisene kääritamine, mida tehakse nn Charmant meetodil – pärmi ja suhkruga viinamarjavein valatakse suurde õhutihedasse mahutisse, milles see seisab teatud temperatuuril vähemalt 30 päeva. Veini jälgitakse pidevalt. Viimaks villitakse see spetsiaalsete seadmete abil pudelitesse, ilma et jook puutuks kokku õhuga. Loomulikul viisil valmistatud vahuvein loob kauakestva peene mullimängu.

Alita Chardonnay
Serveerimine: jahutage temperatuurini +8 0C ja jooge vahuveinipokaalidest.
Värvus: õlekollane.
Kangus: 11%
Eksporditakse Šveitsi, Ameerika Ühendriikidesse, Suurbritanniasse, Saksamaale, Hiinasse, Lätti ja Eestisse.

* * *

Muskaatviinamarjast vahuvein kui imeline desserdikõrvane

Viinamari: muskaatviinamari sai Prantsusmaal populaarseks juba XVIII sajandil. Tänasel päeval on see üks hinnatumaid viinamarjasorte nii Prantsusmaal, Itaalias ja Hispaanias kui ka Leedus. Muskaatviinamarjadest tehakse erinevaid valgeid veine kuivadest magusate ja vahuveinideni. Muskaatviinamarjadest valmistatud vein on kõikidest veinidest aromaatsem.

Regioon: lõunamaisest päikeses pakatav vein, mis valmistatud ühes maailma parimast muskaatviinamarjast Muscat Blanc, rändab igal aastal Alita vahuveinivabrikusse Hispaaniast Valencia piirkonnast. Hispaania on viinamarjaistanduste pindalalt maailmas esimene riik. Valencia regioon asub riigi idarannikul Vahemere kaldal. Viinamarjade kasvualasid eraldab merest mäeahelik. Selle nõlvadel kasvatatakse iidsetest aegades viinapuid. Pikki aastakümneid on siinses veinitööstuses tähtsaimal kohal olnud kogus, kuid nüüd on Valencia leidnud tee kvaliteetveinide turule. Arvukate punaste ja valgete viinamarjasortide seas on esimesel kohal mahe ja elegantne viinamari Muscatel, millest sünnib vahuvein Alita Muscatas.

Maitse: valge magus muskaatviinamarjadest vahuvein sobib ideaalselt dessertide kõrvale. Loomulikul teel kääritatava vahuveini põhinoodid on Bulgaaria roos, eksootilised puuviljad ja lilleakordid, mis käsikäes loovad tervikliku ja tasakaalustatud maitse. Kõige eredamalt tõusevad selles joogis esile kibuvitsa ja tsitruse aroom.

Toidu kõrvale: muskaatviinamarjadest valmistatud vahuvein maitseb imehea erinevate magusroogade ja erinevate juustude kõrvale. Alita Muscatas sobib suurepäraselt ka dessertveinipokaalidest püramiidi püstitamiseks.

Tootmine: vahuveinile Alita Muscatas ainuomane valmistusviis on teisene kääritamine, mida tehakse Charmant meetodil – pärmi ja suhkruga viinamarjavein valatakse suurde õhutihedasse mahutisse, milles see seisab teatud temperatuuril vähemalt 30 päeva. Veini jälgitakse pidevalt. Viimaks villitakse jook spetsiaalsete seadmete abil pudelitesse, ilma et see õhuga kokku puutuks. Loomulikul viisil valmistatud vahuvein loob kauakestva peene mullimängu.

Alita Muscat
Serveerimine: jahutage temperatuurini +8 0C ja jooge vahuveinipokaalidest.
Värvus: kuldse varjundiga kollane
Kangus: 11%

HEA TEADA!

Euroopa tuntuimad veiniregioonid

* Prantsusmaa (Bordeaux, Burgundia, Languedoc, Loire´i ja Rhône´i orud)
* Hispaania (Riocha, La Mancha, Kataloonia, Valencia)
* Itaalia (Toscana, Piemonte, Emilia-Romagna, Veneto)
* Austria (Wachau, Steiermark)
* Ungari, Rumeenia, Moldova ja Makedoonia.

Traditsioonilised viinamarjasordid
Prantsuse – Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Chardonnay;
Hispaania – Tempranillo, Macabeo;
Saksa – Riesling;
Austria – Grüner Veltliner, Welschriesling;
Itaalia – Sangiovese, Lambrusco, Barbera.

Euroopa Liidu veinid jagunevad kvaliteedi ja kontrolltaseme järgi kolme peamisesse kategooriasse
* Kaitstud päritolunimetusega (KPN) vein
On teatud EL liikmesriikide kindlal alal kasvatatud viinamarjasortidest toodetav vein.

* Kaitstud geograafilise tähisega (KGT) vein
On teatud El liikmesriikide geograafilistes piirkondades kehtivate viinamarjakasvatuse ja veinitootmise lisanõuete järgi valmistatav vein.

* Vein
On mis tahes EL paigas kasvatatud viinamarjadest toodetav vein, millele kehtivad vaid EL üldised veinikvaliteedi nõuded.

VAATA LISA SIIT: www.alitaputojantis.lt

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.








MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa