Printsessitort

Autor: Heivi Peterson
Võrratult maitsev martsipanitort vaniljekreemi ja astelpajumoosiga.
Tordipõhi:
  • 2 muna
  • 1 dl kristallsuhkrut
  • 0,5 dl jahu
  • 0,5 dl kartulijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
Vormimäärimiseks:
  • toasooja võid
  • 2 sl jahu
täidis:
  • 160 g astelpajumoosi ( väike purk "Meie Mari")
  • 2 munakollast
  • 4 zelatinilehte
  • 3 dl piima
  • 0,5 tk vannilli
  • 1 sl suhkrut
  • 2 tl kartulijahu
  • 2 dl 35% list rõõska koort
Kaunistus:
  • 200 g martsipani
  • toiduvärve
  • tuhksuhkrut
  • 1 dl 35 % list rõõska koort
Valmistus:
  • Alusta tordipõhja küpsetamisest.
    Pane ahi sooja umbes 30 min enne tordipõhja küpsetamist. Keera ahi soojenema 175 kraadi juurde.
  • Kasuta tordipõhja küpsetamiseks 20 cm läbimõõduga lahtikäivate servadega vormi.
    Määri vormi võiga ja puista üle jahuga. Lahtine, üleliigne jahu vala vormist välja.
  • Sega kuivained nisujahu, kartulijahu ja küpsetuspulber omavahel.
  • Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Mikserda umbes 5 min.
  • Sõelu segatud kuivained munavahu hulka. Tõsta munavaht ja jahud ettevaatlikult segamini (liigutusega alt üles).
  • Vala biskviidisegu ettevalmistatud küpsetusvormi ja küpseta 175 kraadi juures umbes 5 min, seejärel alanda temperatuuri 150 kraadi juurde ja küpseta veel 15 min. Ära usalda kella vaid jälgi küpsetist, kuna kõik ahjud on erinevad!
  • Täidiste valmistamiseks läheb tarvis astelpajumoosi, munakollaseid, zelatiinilehti, piima, vanillikepike, suhkrut, kartulijahu ja vahukoort.
  • Murra zelatiinilehed vajadusel pooleks ja kata külma veega. Kui on suurem kauss, ei ole lehtede murdmine oluline. Zelatin seisab vees, kuni valmistad vanillikreemi.
  • Sega kartulijahu suhkru hulka ning lisa munakollastele.
  • Vala piim kuumakindlasse anumasse ja lisa peenestatud vanill.
  • Sega munakollased suhkru-kartulijahu seguga ja vala ettevaatlikult piimasegule. Kuumuta segu kuni pakseneb, kuid ÄRA LASE KEEMA ! Kuumutamise ajal sega kogu aeg!
  • Kurna paksenenud vanillikreem läbi sõela.
  • Enne zelatiinilehtede kasutamist eralda neist liigne vesi.
  • Lisa zelatiinilehed kuuma vanillikreemi hulka, kus need kenasti lahustuvad.
  • Peale zelatiinilehtede lisamist sega kreem korralikult läbi ja jälgi, et tükke sisse ei jääks.
    Jäta kreem jahtuma.
  • Vahusta rõõsk koor paksuks kreemiks, kuid mitte võiks. Ettevaatust, üle vahustamise oht !
  • Sega jahtunud ja zelatiini abil kergelt tarretunud vanillikreemi hulka vahukoor.
  • Segakreem ühtlaseks massiks.
  • Lõika jahtunud tordipõhi kolmeks osaks. Alumine põhi lõika veidi paksem, et hiljem oleks mugavam tõsta.
  • Kata alumine osa astelapjumoosiga.
  • Tõsta peale keskmine biskviidi osa.
  • Kata tordipõhi 2/3 vaniljekreemiga nii, et keskele jääks kerge kuhi. Klassikaline printsesstort on keskelt kõrgem.
  • Tõsta peale kolmas põhja osa.
  • Kata tort ülejäänud vaniljekreemiga, määri kreemi ka külgedele.
  • Kaunistuseks kasuta eestimaist martsipani.
  • Töötle martsipani sarnaselt plastiliniga. Kui martsipan hakkab kleepuma käte külge, siis puista vähehaaval tuhksuhkrut. Jäta 25 g marstipani rooside tegemiseks.
  • Pehmele martsipanile lisa veidi meelepärast toiduvärvi. Pane alguses vähem, sest juurde saad toiduvärvi ikka lisada, aga ära enam võtta ei saa.
  • Mudi martsipani, kuni mass on ühtlase värviga.
    Seda tööd on soovitav teha kummikinnastega, muidu on käed hiljem pikka aega määrdunud.
  • Värvitud martsipan.
  • Värvitud martsipan pane kahe küpsetuspaberi vahele ja rulli õhukeseks. Martsipani saad ka rullida pealmist küpsetuspaberit kasutamata kui kasutad martsipanisegu tainarulli külge kleepudes tuhksuhkrut.
  • Vahepeal võid proovida, kas martsipan on paraja suurusega, umbes 5 cm võiks servadest üle olla.
  • Lihtsate rooside valmistamine.
    Võta alles jäetud 25 g värvimata martsipani ja värvi see punase toiduvärviga sarnaselt nagu tegid seda eelnevalt rohelise värviga. Rulli värvitud martsipan õhukeseks ja lõika klaasi abil välja kolm ühesuurust ketast.
  • Tõsta kettad servapidi üksteise peale ja puista üle tuhksuhkruga.
  • Rulli servast kokku
  • Lõika keskelt pooleks.
  • Vormi roos. Keera kroonlehti veidi allapoole nii, et tekiks õie kuju.
  • Tõsta lahtirullitud roheline martsipan tordi peale, kata servad ja lõika ülejäävad servad ära terava noaga. Vahusta 1 dl rõõska koort ilma suhkruta ja pritsi tordipritsiga tordi keskele "rooside alus".
  • Kaunista ka tordiserv.
  • Aseta kaks roosi vahukoore tupsule ja sõelu kergelt peale tuhksuhkrut. Serveeri kohe, värvitud martsipan võib hakkata tordil sulama.
  •   
    MINU HINNE
    KOMMENTAARID
    Lisa kommentaar
    Nimi:
    Sisu:
    Lisa
    Eva 08.märts 2009 16:14
    Seda rohelist värvi annab küll "looduslikult" teha - kasutage rohelise tee pulbrit: http://evakook.b-
    logspot.com/2008/12/-
    kohupiima-
    martsipanikook.html
    Vin Santo 08.märts 2009 15:25
    Kas on olemas ka nö tervislikke või mitte-kahjulikke toiduvärve, mis ei sisalda keemiat?
    meggy 28.okt 2008 12:47
    võid vabalt jätta martsipani värvimata, kasutan alati valget.
    krissu 28.okt 2008 11:17
    See roheline on kuidagi väga maaväline värv... Kui E-s nii kaugelt silma hakkavad, siis ei tahaks küll nagu süüa..:S
    qsti 28.okt 2008 08:50
    Alumist äärt on mugavam lõigata pitsalõikuriga kui noaga. Roosialu-
    seks sobib hästi ka martsipanist kettake, vahukooretupsu ümbert muutub martsipan kiiresti inetuks. Kui kohe serveerida (või vahetult enne serveerimist kaunistada) siis pole muidugi probleemi.
    maia 21.aug 2008 15:30
    kust toiduvärve osta saab?
    rebane1 09.mai 2008 23:15
    tõesti kena tort ! kindlasti proovin ära.tänud õpetuse eest!
    1