Turguta tervist paastuga

Autor: Kaire Kenk
Õigeuskliku paastuaegne menüü on toitev ja täisväärtuslik – päevalilleõli, aedvili, seened, tangained. Ja muidugi leib. Vene (ja miks mitte ka meie setu) köögi paastutoitudega tasuks igal huvilisel lähemalt tutvust teha.
"Kõikides vanades kultuurides on peetud toidust keeldumist parimaks organismi puhastumise viisiks," ütleb neuroloog ja taimeravi asjatundja Ljudmila Rumjantseva-Enkovaara oma raamatus "Organismi puhastamine paastu ja toiduvalikuga". "Paastumine pole nälgimine. See on lihtne ja odav ravimeetod. Paastu kavandamisel pead aga arvestama oma tervislikku seisundit, põetud haigusi, vanust ja mitmeid teisi individuaalseid asjaolusid ja otsustama, missugune paast sobib ja kas seda üldse tasubki katsetada. Veepaastu plaanides tuleb eelnevalt alati ka mõne asjatundjaga nõu pidada," soovitab ta.Esimesel kohal on vesi"Paastuaegset toitu tasub hoolikalt valida ning see peab peale kalorivaesuse olema ka kvaliteetne. Õigesti valitud taimetoit vastab kõige paremini meie sisemistele vajadustele, nii et värsked köögiviljad ja mahl sobivad paastuaegseks toitumiseks kõige paremini," soovitab Rumjantseva. Vett tuleks paastu ajal juua 1,5-2 liitrit ööpäevas.
Tänapäeval pööratakse paastumisele kõige rohkem tähelepanu õigeusu ja katoliku kirikus. Suur paast algab tuhkapäeval, päev pärast vastlapäeva, ning kestab esimese ülestõusmispühani. Sel aastal jääb paastuaeg seega vahemikku 25. veebruarist 12. aprillini. Katoliiklikus maailmas on täielikud paastupäevad tuhkapäev (paastuperioodi esimene päev) ja suur reede. Neil päevadel ei sööda üldse või tarbitakse ainult vett ja leiba. Veelgi rangemalt käsitletakse paastu vene õigeusu kirikus.
Paastudel on õigeusu kirikus mitmeid n-ö rangusastmeid. Liha- ja piimatoite välditakse aasta läbi igal kolmapäeval ja reedel. Jõulupaastu ajal süüakse juurvilju, puuvilju, kala jt mereande. Kõige rangem on suur paast, mille ajal lõunapoolsetes maades ei sööda isegi kala, vaid ainult mereande, veega lahjendatud veini juuakse vaid laupäeval-pühapäeval.
Vene õigeusu kirikus loobutakse paastupäevade ajal oliiviõlist ja võist ning tarvitatakse selle asemel päevalilleõli. Menüüst jäävad samuti välja liha- ja piimatooted, selgrooga kalad (krevetid, austrid ja muu taoline on lubatud), samuti ei pruugita alkoholi. Samas lubab osa kirikuid süüa igasugust kala. Kuidas paastu pidada
  • Paastuajal on kombeks süüa üks kord päevas kõht korralikult täis ja võtta hommikul ning õhtul vaid kerget kehakinnitust.
  • Täispaastu ajal võiks vähendada organismi koormust, pikendades öist loomulikku söögipausi - õhtusöök nihuta varasemale kellaajale ning hommikusöök lõunale lähemale. Nii saab organism neliteist tundi aega oma sisemist süsteemi puhastada.
  • Paastuaegse halva hingeõhu vähendamiseks tuleks hambaid sagedamini pesta ja loputada suud kummeli-, saialille-, salvei-naistepuna, vürtsbasiiliku ja aedliivatee tõmmisega.
  • Esimene paast peaks kestma 3-7 päeva.
  • Targa paastumise üks osa on paastu õige lõpetamine. Põhireegel ütleb: mida pikem paast, seda pikem peab olema ka taastumisperiood.
  • Paastu lõpetamise järel ei tohi esimestel päevadel rasvaseid toite süüa.
  • Kahel esimesel päeval pärast paastu lõpetamist võiks juua värskelt pressitud mahla, parim on porgandimahl. Esmalt tuleks mahla juua veega lahjendatult, kuni pool liitrit väikeste kogustena.Teisel päeval võib peale porgandimahla juua ka õuna-, kapsa-, kurgi-, tomati- ja veidi peedimahla, kokku liitri jagu.
  • Soolestiku puhastamine on väga oluline paastuprogrammi osa. Soolestik tuleks alati enne paastumist ära puhastada. Kõige lihtsam meetod selleks on klistiir. Klistiirivette tasuks lisada erinevaid taimeleotisi. Kummel, kanarbik, saialill, kibuvits, angervaks, aedsalvei ja lavendel sobivad peaaegu kõigile.
 Valik paastutoiteLõheroog
500 g hapukapsast
1 roheline õun
1 kg forellifileed
2 tl suhkrut
1tl soola
2 tl aedliivateed
0,75 tl valget pipart
1 dl vett
2-3 spl päevalilleõliKoori ja tükelda sibul ning hauta õlis klaasjaks. Koori ka õun ja lõika kuubikuteks. Kui kapsas on väga hapu, loputa see külma vee all ning suru kuivaks.
Laota kapsas, sibul ja õun malmpotti. Lisa aedliivatee, suhkur ja vesi. Sega ja kuumuta keemiseni, aga ära keeda. Tõsta pott 170kraadisesse ahju ja hauta pool tundi aeg-ajalt segades. Samal ajal valmista ette kala. Lõika filee 2 × 2 cm kuubikuteks. Kuumuta pannil veidi õli ning prae kalakuubikud kiiresti, 2-3 minutiga kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kalatükid potti hapukapsa peale ja sega ettevaatlikult. Kontrolli, et potis oleks veel veidi vedelikku. Hauta kümme minutit.Kerge salat
200 g Hiina kapsast
3 apelsini
1 sidrun
2 banaani
100 g vedelat mett
3 spl oliiviõli
veidi tšillipipart
Haki salati komponendid. Valmista kaste: vala mesi kaussi, pigista sellesse sidrunimahl, lisa õli ja soovi korral tšillipulbrit. Sega kaste läbi ja vala see salatiainetele. Lase salatil kuni 20 minutit maitsete segunemiseks tõmmata. Kaerakiisel
500 g kaerahelbeid
1 l vett
2-3 sl suhkrut
maitse järgi soola
Vala kaerahelvestele soe vesi, sega puulusikaga hästi läbi ja jäta sooja ruumi käärima. Käärimisprotsessi kiirendamiseks võid kaerasegule lisada mõned rukkileivatükid. Kurna hapu segu sõelal, vala saadud jahune vedelik keedunõusse ja keeda kogu aeg segades, kuni see pakseneb. Maitsesta soola ja suhkruga. Soovi korral puista enne serveerimist üle kristallsuhkruga.Ubina-kruubikissell
1 l keedetud kruupe
100 g kuivatatud õunu
2 spl tärklist
200 g suhkrut või mett
Keeda õunad pehmeks, lisa pehmed ja nõrutatud kruubid. Maitsesta, keeda veel veidi ja paksenda tärkliseveega. Söö piima või hapukoorega. Kapsakotletid
1 kg peakapsast
½ kl mannajahu
½ kl nisujahu
½ kl taimeõli
veidi soola, pipart ja riivsaia
Riivi kapsas ja keeda poolpehmeks. Lisa sool ja vaikselt segades manna, lase nõrgal tulel 10-15 minutit haududa. Maitsesta ürtidega. Kui kapsas on jahtunud, sega juurde jahu. Vormi kotletid, veereta riivsaias ja prae õlis kuumal pannil. Serveeri seene- või tomatikastmega.Seeneseljanka
200 g kupatatud seeni
2-3 keskmist porgandit
1 suur sibul
1 küüslauguküüs
1 suur tomat
1 väike paprika
100 g taimeõli
½ l puljongit
jahvatatud musta pipart, soola
Haki seened, riivi porgand, tükelda sibul, tomat ja paprika. Kuumuta potipõhjas õli, lisa sibul ning hauta kuldkollaseks. Lisa porgand, seened, paprika. Kuumuta pidevalt segades. Lisa purustatud küüslauk, kooritud ja hakitud tomat ning maitseained. Hauta, kuni tomat on pehme. Lisa puljong.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa