Paastuaeg põnevamaks tee ja salatiga

Autor: Kaire Kenk
Kõigile 40päevane paast ei sobi, mis ei tähenda, nagu peaks paastumisele täiesti käega lööma. “Kapsa-kaalika-
porgandisalat on kõige lihtsam salat, mida võib koos taimeteega kolmepäevase nn salatipaastu ajal süüa,” ütleb Viitka turismitalu peremees Kaljo Palumäe.
Viitka kuulsate paastulaagrite ajal juuakse vaid veidikese meega magustatud taimeteesid. Lisaks liigutakse rohkelt, kuni seitse kilomeetrit päevas. Kasvava kuuga on puhastus vaimne, kahaneva kuuga füüsiline. Samas on kasvava kuuga paastu raskem läbida - paljudel paastujatel valutab pea. Kahaneva kuuga on paastumine kergem.

Viitka teepaast
Viitka teepaast näeb ette ohtrat joomist. Esimesena peab paastuja ära jooma mõrusoola lahuse, millele juuakse peale klaas vett. Sellele lisanduvad erinevad teed, millest parimad on paastujale mate- ja kibuvitsateed. Eriti matetee, mis võtab ära söögiisu, kuid ergutab ja mõjub hästi mälule. Igapäevasesse joogivette on õhtul kasulik panna teelusikatäis mett ja hommikul lisada mõni tilk sidrunimahla (aga mitte õhtul koos meega - läheb ööga käärima). Nii omandab organism kõige paremini mee kasulikud vitamiinid ja mineraalained. Sale Palumäe paastuteede nippe¤ Vesi, mille teele kallad, ei tohi olla keev, vaid jahutatud 85 kraadini. Kui lasta mateteel tõmmata paar-kolm minutit, on see ergutav, kui üle kümne minuti, siis rahustav, tasakaalustav. ¤ Kibuvits ajab organismist vee välja, on C-vitamiinirikas ja sobib paastujale. Kui võtta ühe liitri vee kohta peotäis kibuvitsamarju, keeta kuni kümme minutit nõrgal tulel ja valada leotis termosesse, tõmbab see hommikuks paksuks ja kosutavaks, on rohkem söögi eest.¤ Roheline tee, mida ostad, peab olema suureleheline. Piparmünt kummeliga rahustab magu, meliss mündiga samuti. Aedliivatee, mis aitab köha ja nohu korral, peab tõmbama seitse minutit.¤ Väsimuse vastu aitab naistenõgese- ja melissitee. Mustasõstralehti tuleks korjata ja kuivatada sügisel, enne kui need kollaseks lähevad. Lehtedel on isegi tugevam toime kui marjadel, eriti hea on see tee südamele.Salati- ja supidieetPorgandi-kapsa-kaalikasalati asemel võid mõne toidukorra ajal süüa ka porgandi-lehtsalati-tomatisalatit. Maitsesta tilli, peterselli, sidrunimahlaga.
Peale salati ja taimetee võid tervisehädade korral juua ka mõnd mahla. Paastu ajal tekkinud kõhuprobleemidest saab lahti, kui juua lonkshaaval toorestest kartulitest riivitud mahla. Põiehädade korral aitab pohlamahl. Populaarseid poemahlu, nagu õuna-, pirni, apelsinimahla, joo vaid üks klaas päevas. Palju kasulikumad on salatidieedi ajal juurviljamahlad, näiteks porgandi-sellerimahl, porgandis sisalduva olulise A-vitamiini omastamiseks tee salatikaste lusikatäiest oliiviõlist. Poemahlu kontrolli hoolikalt, et need ei sisaldaks soola, see rikub kogu dieedi. Juurviljamahla asemel võid aga lubada endale ühe portsjoni püreesuppi: kartuli-, selleri- või tomatisuppi. Ka supi sisse ära pane soola. Kui nälg väga näpistab, võid toidukordade ajal süüa ka viilu röstitud leiba (röstimine kaotab leivast lima tekitavad ained).

Paastuaegne supp
0,5 kg kartuleid, 1 sellerivars, 4-5 porgandit, värsket peterselli, köömneid. Lõika juurviljad kuubikuteks ja keeda u 15 minutit, püreeri, lisa maitse järgi muskaati, basiilikut, majoraani, tilli vms.

Enne paastumist:
2-4 päeva enne paastumist tuleks:
- loobuda lihatoidust, suhkru- ja jahutoodetest ning jääda taimetoidule/püreesuppidele,
- juua virsiku-, ploomi-, porgandi- või muud mahla kaks liitrit päevas.

Soolestiku ümberhäälestamiseks on kõige parem süüa viimasena puuvilja, näiteks üks õun. Enne paastumist võib süüa ka riivitud porgandit, millele on lisatud lusikatäis toiduõli.

Paastust väljatulek
Alusta söömist kaerahelbetummiga. Võta liitri vee kohta kolmveerand klaasi kõige lihtsamaid kaerahelbeid, keeda pool tundi aeglasel tulel ja kurna läbi sõela. Söö seda teelusikaga paarkümmend minutit korralikult mäludes. Võid juua ka veidi juurviljamahla või atsidofiilhapupiima.
Kasulik on ka rosinate või musta ploomi leotis: pane need õhtul keedetud veega likku ja hommikul on vesi paras juua (rosinaid ja ploome mitte!).
Kindlasti ei tohi tarbida grammigi soola (tekitab turseid ), suhkrut, tsitruseliste mahla (viib organismist kaltsiumi välja), ka maasikad ei sobi. Kõik, mida sööd, peab olema toasoe.
Kui hakkad taastuma, ei tohi enam klistiiri teha.
Parim lahtistav toit pärast paastu on värske magus puuvili, kõige paremad on kirsid ja viinamarjad.
Kui pead paastu ootamatult katkestama, sobib söömiseks mõni toore või keedetud tärklisevaba juurvili, tõhusaim toime on hautatud spinatil.

Tuntuimad paastulaagrid:

Paastulaagrid Loksa ravikeskuses (www.loksark.ee)
Lisainfo telefonidel 603 1245 või 603 1302 (juhataja) esmaspäevast reedeni kl 8.00-16.00, e-post loksark@loksark.ee.Paastulaagrid loodusravi- ja puhkekeskuses Loodus
Lisainfo telefonidel 738 0973, 509 3581, e-post info@loodus.net, www.loodus.net. Lusika talu paastulaager
Lisainfo telefonidel 435 8035 ja 505 2697, www.lusikatalu.pri.ee
Viitka talu paastulaager
Lisainfo telefonidel 529 6827 (Sale Palumäe), 785 6332 (Kaljo Palumäe).
Kubija hotelli paastupaketid
Lisainfo telefonidel 786 6000, 504 5745, e-post info@pintmann.ee, www.kubija.ee
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa