Kaota kilosid USA populaarseima kiirdieediga

Autor: Kaire Kenk
400 kalorit üks portsjon – liigsed kilod kaovad selle USA populaarseima kiirdieediga nagu võluväel. Mis peamine – dieet sisaldab ohtralt tervislikke toidurasvu!
Rasvade peamisteks allikateks on määrderasvad, toiduvalmistamisel kasutatavad rasvad ja toiduainete rasvad. Kaks esimest on enamasti või, margariin ja toiduõli, mille rasv on palja silmaga nähtav. Toidus sisalduva rasva puhul on aga enamasti tegemist peitrasvaga, mille kogust on raske hinnata.
Rasvavaesed on veerikkad toiduained, nagu marjad, puu- ja köögiviljad ning seened. Rasva leidub vähe jahudes ja tangudes, erandiks on küll kaer, milles on rasva koguni 5%. N-ö kergesse gruppi kuuluvad ka oad, herned ja läätsed.
Rasvarikkad on aga mõnede taimede seemned, näiteks pähklid, mandlid, päevalilleseemned. Loomsetest toiduainetest leidub rasva piimas ja piimatoodetes (hapukoores, keefiris, jäätises, juustus, võis, koores), munakollases, lihas (vorstis), kalas, pekis ja rasvaõlis. Tee vahet tervislikel ja kahjulikel rasvadelRasvad on oma kujult ja toimelt üsna erinevad. Kõige lihtsam viis nende eristamiseks on teha vahet küllastunud ja küllastumata rasvadel (nn pehmetel ja kõvadel rasvadel).
Küllastunud rasvad on toatemperatuuril tahked ja sisalduvad peamiselt loomsetes rasvades, nagu piimas ja piimatoodetes, sealihas, lambalihas, veiselihas, vorstides, pihvides, munades ja ka mõningates toiduõliliikides (kookos- ja palmiõli).
Küllastunud rasvad soodustavad halva kolesterooli produktsiooni ning on tihedas seoses veresoonkonna ateroskleroosi tekkega. Neid rasvu tuleks kindlasti tarbida mõõdukates kogustes.
Küllastumata ehk taimse päritoluga rasvad (sealhulgas oomega-3- ja oomega-6-rasvhapped) on toatemperatuuril vedelad ning sisalduvad peamiselt kalas, kanalihas, margariinis, avokaados, pähklites, seemnetes, köögiviljades ja teistes toiduainetes, mis põhinevad küllastumata ehk päevalille-, rapsi- ja oliiviõlidel. Nende põhiline eelis seisneb küllastunud rasvade ja halva kolesterooli mõju neutraliseerimises ja veresoonkonna tugevdamises.
Tervislikult süües peaksid tarbima nii loomset kui ka taimset rasva, kuigi taimse rasva osakaal võiks olla 2–3 korda suurem.
Rasvade koguhulk peab moodustama mitte rohkem kui 30% kogu päevasest energiavajadusest (2500 kcal suurusest päevakaloraažist peaksid rasvad moodustama 750 kcal).
Optimaalne päevane rasvavajadus on üks gramm rasva inimese kehakaalu ühe kilogrammi kohta (70 kg kaaluva väheliikuva naisterahva puhul moodustaks see ligikaudu 70 g. 1 g rasva kalorsus on 9 kcal).

Dieedi alus: kaks liitrit “elavat” vett päevas

“Elav” vesi
2 liitrit vett
1 tükk värskelt tükeldatud ingverijuurt
1 keskmine kooritud ja tükeldatud kurk
1 keskmine õhukesteks viiludeks viilutatud sidrun
12 piparmündilehte
Sega kõik koostisained suures kannus, aseta külmikusse ja lase seista umbes 12 tundi.Retseptid, mis mõjuvadHommikueine
(kõikideks päevadeks)

2,5 dl maisihelbeid
2,5 dl 1-protsendilist piima
1 dl suhkrustamata õunamoosi
1 dl röstitud või värskeid päevalilleseemneid
2 dl “elavat” vettLõunasöök variant 1 (vali kahest üks)
100 gr kana- või kalkunifileed
20 gr juustu
4–5 dl kirsstomateid
2 dl “elavat” vettLõunasöök variant 2
1 dl omas mahlas konservtuunikala
2,5 dl viilutatud porgandeid (või beebiporgandeid)
20 gr juustu
2 dl “elavat” vettÕhtusöök variant 1 (vali kahest üks)
2,5 dl kapsa-porgandisalatit 1 tl oliiviõliga
100 gr kanafileed
1,5 dl keedetud pruuni riisi
2 dl “elavat” vettÕhtusöök variant 2
2,5 dl keedetud rohelisi ube (värskeid või röstituid)
100 gr kalkuni- või kanafileed
1,5 dl keedetud värskeid kartuleid või samas koguses kartulihelbeid 1 tl oliiviõliga
2 dl “elavat” vettVahepala
2,5 dl 1-protsendilist (hapu)piima
2,5 dl suhkrustamata külmutatud kodumaised marju
Vala koostisained mikserisse ja vahusta üks minut. Klaasi valades sega juurde 1 tl linaseemneõli.Tunne parimaid tervislike rasvade allikaidTaimeõlid – päevane kogus 1 tl
Rapsi-, oliivi- ja päevalilleõlid, kõik pestod, seesamiõli, maapähkliõli jne.
Pähklid ja seemned – päevane kogus 2 tl
Parimateks heade rasvade allikateks on mandlid, kašupähklid, pistaatsiapähklid, kõrvitsaseemned, tahini, päevalilleseemned, sarapuupähklid.
Avokaado – päevane kogus ½ avokaadot.
Rasva, valkude ja süsivesikute suurepärane koostis.
Šokolaad – päevas 2–3 šokolaaditükki ühe toidukorra kõrvaseks
Vali tume või mõru šokolaad.
Oliivid – päevane kogus 10 suurt oliivi.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa