Hiinlaste salenemisnipid: punaste ubade supp ja lootosetee

Autor: Kaire Kenk
Kui kõik dieedid on järele proovitud ja ühestki pole kasu olnud, tasuks toitumisel eeskuju võtta hoopis Hiina meditsiini põhimõtetetest, näiteks soovitusest teha pärast sööki sada sammu ja jätta kolm viimast suutäit söömata.
 Traditsioonilise Hiina meditsiini järgi on inimese keha terve siis, kui see on harmoonias. Toit on üks harmoonia saavutamise vahendeid, ütleb nõelraviarst Lembit Kuhlberg. Hiinas ollakse seisukohal, et kui seedimine ehk Hiina mõistes põrna ja mao talitlus on korras, suudab organism toidust kõik vajaliku kätte saada, isegi kui seda on vähe. Seepärast toitutakse Hiinas kooskõlas aastaaegadega – talvel tarvitatakse rohkem sooja andvaid toiduaineid, suvel jälle jahedamaid, eelistatakse hästi küpsetatud ja kergesti seeditavat toitu, hoidutakse nii liigsöömisest kui raskesti seeditavast ja liiga külmast toidust ja rohkest toortoidust.
Kevadel ja suvel on eriti tähtis vedelikutasakaal. Juua tuleb rohkelt, kuid mitte jääkülma, vaid soovitavalt kergelt soolakat ja suure mineraalsusega vett. Süüakse näiteks kergelt seeditavat riisiputru, millele lisatakse värskeid või kuivatatud mungube ja suhkruroo juuri – selline puder tugevdab põrna ja magu. Kasulikeks köögiviljadeks peetakse tomatit ja kurki, kuid tomateid ei sööda toorelt, vaid vokituna või hautatuna.
“Pärast söömist võiks alati teha väikese jalutuskäigu,” soovitab Kuhlberg. Ja parem on teha mitu väiksemat söögikorda kui üks väga rikkalik. Tugeva söögikorra järel eritub verre enam insuliini, see aga soodustab rasvade ladestumist (siis tekib pärast söömist roidumus ehk vajadus leiba luusse lasta). Rasvade põletamine toimub siis, kui insuliinitase veres on madal.
Kuidas suhtuda aga Hiina salenemispreparaatidesse, mida ka meil müüakse?
“Kõhnumisvahendid on äriartikkel ja kahjuks on ka hiinlased õppinud hästi äri ajama,” nendib Kuhlberg. “Kommertseesmärkidel tarnitud ravimitel võib olla soovimatuid kõrvaltoimeid. Ma ise usaldaksin sellistest vahenditest ehk ainult lootoseteed.”

Kaalutõusu põhjustavad lima ja niiskus


Hiinlaste arvates suurendavad kehakaalu lima ja niiskus. Kui seedimise jõud (põrna qi) ja seedimise tuli (põrna yang) on mingil põhjusel nõrgestunud (näiteks valest toitumisest tekkinud stressi tõttu), hakkab kehas kogunema patoloogiline niiskus ja sellest moodustunud lima. Nüüd tulevadki appi vahendid, mis ühest küljest aitavad limast-niiskusest lahti saada, teisalt aga isu reguleerida. Lootosetee reguleerib isu, aga sellised maitsetaimed nagu sinep ja mädarõigas aitavad lima vähendada.

Energeetilised toiduained

Hiina toitumisõpetuses tähistatakse toiduaineid järgmiste omadussõnadega: kuum, soe, neutraalne, jahe, külm. Nii iseloomustatakse toiduainete energeetilist mõju inimestele.
Hiinas on läbi aegade põhilise osa toidust moodustanud taimetoit, eeskätt teravili (riis). Kui muus osas on toitumine mitmekesine, siis liha toiduratsioonist väljajäämine tervisehäireid veel ei põhjusta. Ühekülgsel taimetoidul on oht tühjuse (vaeguse) sündroomi tekkeks, samuti külma kogunemiseks. “Inimesed on erinevad ja ka neile sobivad toitumistüübid erinevad,” nendib Kuhlberg. Siiski on organismil hämmastavalt hea kohanemisvõime, mistõttu teinekord võib ka küllalt karmi dieedi juures end hästi tunda. Hiina meditsiini kohaselt on taimetoitluse eelduseks tugev seedimine (Hiina mõistes tugev põrn). Ent rohke toortoidu kasutamisel võib seedimine nõrgeneda ja keha jaheneda (põrna ja neeru yang’i nõrgenemise tõttu) ning organismi võib liigset niiskust koguneda. Siis tuleks kasutada läbikeedetud toitu ning soojendavaid ja seedimist tugevdavaid vürtse (ingver, kaneel, pipar jt).

Mida sööb kaalujälgijast hiinlane?


Kehakaalu langetamiseks soovitatakse Hiinas süüa ohtralt oatoite. Eriti heaks peetakse punast värvi adzuki-ube ja karpkalast tehtud roogasid.
Hiina ravimtaimed, mis aitavad normaalset seedimist taastada ja liigkaalu korrigeerida, on näiteks kilejas hundihammas, pehme väänkelluk, valge pojeng ja mandariinikoor – neist tehakse nii taimseid tõmmiseid kui lisatakse lihtsalt toitudesse. Diureesi suurendab näiteks võilill. Maitsetaimedest võiks rohkelt kasutada küüslauku, sinepit, mädarõigast, ingverit, punet, basiilikut ja tšillipipart. Toitudesse tasuks lisada riisiäädikat, mis kiirendab ainevahetust.

Saleneja köögiviljad Hiina moodi

Kurk – külm toiduaine. Väljutab kehast liigset kuumust, mürkaineid ja vedelikku ning toidab nahka. Kurk sisaldab tartroonhapet, mis pidurdab süsivesikutest rasvade sünteesi.
Tomat – neutraalne toiduaine. Tugevdab põrna ja toetab seedimist.Väljutab kehast liigset kuumust ja mürke.
Redis – neutraalne ja jahe toiduaine. Toetab seedimist, ergutab süljeeritust.
Šampinjonid – neutraalsed. Eriti soovitatkse ülekaalulistele tursete puhul.
Tšilli – termiliselt kuum. Sisaldab kapsaitsiini, mis stimuleerib ainevahetust.
Küüslauk – termiliselt soe. Alandab vererõhku ja vere kolesteroolisisaldust.
Hiina kapsas – kergelt jahe. Ergutab seedimist ja hoiab veresooned elastsed.
Baklažaan – jahe. Väljutab kuumust ja kosutab verd, langetab kõrget vererõhku ja kaalu.
Porgand – neutraalne. Tugevdab põrna ja alandab vere kolesteroolisisaldust.
Õun – jahe. Leevendab kõhukinnisust, alandab kõrget vererõhku.

Leia oma tüübile sobiv puu- ja köögivili


TÜHI tüüp. Seda tüüpi inimesel hakkab kiiresti külm, on kahvatu ja kurdab tihtipeale külmetavate käte-jalgade üle. Ta peaks eelistama tuliseid või sooje puuvilju, nagu litšid, kirsid, aprikoosid, kreeka pähklid.
TÄIS tüüp. Seda tüüpi inimest iseloomustab kiire ainevahetus, tal on alati soe, ta higistab palju, tal on pidevalt janu. Ta peaks eelistama külmi puu- ja köögivilju, nagu arbuus, banaan, mango, tomat, melon, kurk, spargel, pomelo.

Valik salendavaid toite

Selleritee

300 g värsket varssellerit
1 väike teelusikatäis musta teed
natuke mett
Pese seller, lõika väikesteks tükkideks. Aseta selleritükid koos musta teega kannu ja vala peale pool liitrit keeva vett. Lase kümme minutit kaane all tõmmata, seejärel kurna ja sega hulka mesi. Vala tee termosesse ja joo kaks korda päevas.
Teel on rahustav toime, lisaks alandab see vererõhku ja aitab kaalust alla võtta.

Punaste ubade supp
60 g väikesi punaseid ube
Leota ube öö läbi neljas klaasis vees. Aja need seejärel koos veega keema ning keeda tasasel tulel tund aega. Jaga kolmeks toidukorraks (100 ml kord).

Salendav jook
1 spl riisiäädikat
½ tl mett
3 spl sooja vett
Sega komponendid omavahel ja joo iga söögikorra eel.

Jahutav odrajook
Rösti kuival pannil pidevalt segades 100 g odrateri, kalla peale kuni 1,5 l vett, lase korraks keema tõusta ja pane jahtuma.

Tomati-arbuusimahl
Puhasta ja tükelda 1 kg värskeid tomateid ja üks keskmine arbuus (hiinlased söövad ära ka arbuusi helerohelise vahekihi) ning püreeri mahlaks.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa