Tume šokolaad hoiab südame tervena

Autor: Inge Mehide
Väike tükike tumedat šokolaadi iga päev kaitseb südant põletike ja neist tingitud südamehaiguste eest, leiti Itaalias läbi viidud uurimuses. Piimašokolaadil selline kasulik toime puudub. Kasu toob aga ainult mõõdukas tumeda šokolaadi tarbimine – ideaalne kogus on 6,7 grammi päevas. Tavalist 70grammist šokolaaditahvlit peaks seega jätkuma kümneks päevaks.
Kroonilised põletikud vereringes on südamehaiguste, nagu näiteks müokardiinfarkti riskitegur. Üht vere põletikku näitavat markerit kutsutakse C-reaktiivseks valguks. Uurijad leidsid, et peaaegu 5000 inimesel, kel oli hea tervis ega esinenud riskifaktoreid kõrge kolesterooli, vererõhu jms näol, täheldati seost tumeda šokolaadi söömise ja eespool nimetatud valgu taseme vahel veres. Teadlaste hüpotees oli, et kuna kakaoubades leidub suures koguses antioksüdante, peaks neil olema põletikuvastane toime. Uuringu käigus leiti, et inimestel, kes sõid regulaarselt väikeses koguses tumedat šokolaadi, oli vere C-reaktiivse valgu tase märgatavalt madalam. Teiste sõnadega oli nende vere põletikulisus oluliselt väiksem.Varasemad uuringud on näidanud, et šokolaadisööjate vereliistakutel on väiksem oht üksteise külge kleepuda ja eluohtlikke trombe moodustada. Šokohoolikute kurvastuseks on kasulik mõju aga ainult väikestel kogustel. Üle 6,7 grammi nädalas šokolaadi süües selle kasulik mõju kaob. Piimašokolaadis sisalduv piim aga takistab kasulike polüfenoolide toimet ja seetõttu piimašokolaadi mõju üldse ei uuritudki.  Allikas: Live Science
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
logi_sisse 29.märts 2009 21:28
üle 6,7 grammi nädalas asemel peaks olema üle 6,7 grammi PÄEVAS.
1