Toit kui ravim
Vitamiinivarustus

Vitamiinipuudus avaldub kõigepealt väsimuse, meeleolumuutuste ja suurenenud ärrituvusega. Kui kõrvaldad puudujäägi, taanduvad ebameeldivad nähud enamasti kiiresti.

Toit kui ravim
Kui peas on pinge

Peavalud saavad alguse eri põhjustel. Ja põhjus on sinu enda sees, sinu mõtetes ja olukorratunnetuses. Kui suudad õige põhjuse üles leida, oskad abi otsida ka õigelt taimelt.

Toit kui ravim
Kahtlusalune maisisiirup

Teadlikud tarbijad uurivad pakendilt, missugust magustajat tootes on kasutatud. Miks glükoosifruktoosisiirup võib tervisele kahjulik olla, selgitab toitumisteadlane Tiiu Vihalemm

Toit kui ravim
Nagu päikesekiir klaasis

Mahlapress, blender või elektriline mahlavalmistaja purustab kõvemadki peedid-porgandid joogiks, säilitades värske vilja toitained. Mahlapaast pole kehale nii karm kui täielik paastumine, ent liiale ei maksa sellega siiski minna.

Toit kui ravim
Põletusmasin tööle!

Ühed räägivad kiirest ainevahetusest, teised mõtlevad kõhulahtisusest ja seedimise kordasaamisest või kiirdieetidest. Ainevahetus on laiem mõiste kui see, et kaal langeb või pead vetsu vahet jooksma.

Toit kui ravim
Taimed köha vastu

Hingamisteedehaigused annavad märku hingelistest probleemidest. Tihti on nende põhjuseks hoolimise või armastuse puudus.

Toit kui ravim
Veealuste põldude saak

Vetikad pakuvad inimestele tervislikku kõhutäidet ja põnevaid maitseelamusi.

Toit kui ravim
Ravimtaimede eksitav leebus

Et ravimtaimed tervist toetaks, mitte ei teeks koos moodsate rohtudega tarvitades organismile kahju, tasub nende koosmõjusid tunda.

Toit kui ravim
Tatar – tangude kuninganna

Toortatar on 21. sajandi ravimtaim – võrreldes teiste kõrrelistega on selles enam B-grupi vitamiine, asendamatuid aminohappeid ja mikroelemente. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P-vitamiini. Tatravalgud on hästi lahustuvad ja omastatavad, tatras sisalduvad glükoos ja fruktoos annavad toitudele…

Toit kui ravim
Soojendavad taimed

Külmal talvehommikul tuleb tunne, et tahaks midagi, mis annaks kindluse ja tugevuse, midagi, mis maitseb nagu lapsepõlv.

Toit kui ravim
Energiasüst B12

Väsimus ja nõrkus, aga ka närvide ja vererakkude halb tervis võivad kõik tekkida B12-vitamiini nappusest.

Toit kui ravim
Seitse vitamiiniröövlit

Poodides müüdavad valmisproduktid sisaldavad sageli aineid, mis ei tee kehale sugugi head. Tähtis on lugeda toidu koostisainete nimekirja, et välja selgitada eriti halvad osised.

Toit kui ravim
Söö nahk terveks!

Sa oled see, mida sööd, ja su nahk on selle selge peegelpilt.

Toit kui ravim
Parimad palad piimast

Hapupiimatooted on kõhule head: neis on kõik piima kasulikud omadused ja neid on kerge seedida. Valikut on igale maitsele: astuge ette, hapupiim, pett, keefir ja jogurt!

Toit kui ravim
Aroonia − imerelv vananemise vastu

Eestis kasvatatakse arooniat umbes eelmise sajandi keskpaigast ja peamiselt heki- ja ilupõõsana, kuid selle taime tumedad, mahlased ja mõrkjad viljad on ära teeninud tõelise supertoidu tiitli

Toit kui ravim
DNA saatis häid uudiseid

Me oleme ju kõik hommikust õhtuni vaadanud neid kriminaalfilme, kust pannakse käed raudu ja öeldakse, et üks variant vanglast välja saada, on teha DNA-test. See tundub alati nii ulmeliselt põnev! Tegelikult lahendatakse Eestis DNA abil igapäevaselt palju põnevamaid müsteeriume. Saad teada, milline…

Toit kui ravim
Lõhnatu suu

Mõne inimese suust tulev lõhn sunnib sammukese tagasi astuma. Mida teha, et oma väljahingatava õhu pärast muretsema ei peaks?

Toit kui ravim
Mesi, lihtsalt jumalik nektar

Kui paned suhu veidi mett, ära neela seda kohe alla. Lase süljel viia kõikide oma rakkudeni info kõige paremini toimiva ühiskonna – mesilaspere – energiast. See annab sinu kehale võimaluse korrastada oma toimimist.

Toit kui ravim
Petersell teeb ilusaks ja terveks

Petersell on tilli kõrval üks eestlaste enim kasutatav maitsetaim. Kui palju me sellest nii tavalisest taimest aga teame? Petersellis peitub palju enam kui vaid vürtsikas maitse, sellest vahvast taimest on palju kasu nii tervisele kui ka ilule.

Toit kui ravim
Artereid puhastavad toidud

Arter ehk tuiksoon on veresoon, mille ülesanne on hapnikurikka vere kandmine südamest kudedesse. Selleks et hoida need elutähtsad veresooned elastsed ja töökorras, võiks üle vaadata oma toidulaua ja lisada sinna mõni alljärgnevatest toiduainetest.

Toit kui ravim
Spargel

Paljude maikuine lemmik – spargel – on kohal! Pikkadest kaunitest sparglivartest on hea valmistada tervislikke, samas lihtsaid ja trendikaid roogi.

Toit kui ravim
Millest räägivad sinu isud?

Soolased kartulikrõpsud, magus šokolaad, mullitav kokakoola − need isud on kõigile tuttavad. Sageli tunneme neile järele andes süümepiina, aga võib-olla ei peakski, sest tegelikult annab organism isude abil märku, et vajad kindlaid mineraalaineid.

Nädalalood
Mõrumagus greip

C-vitamiini pomm greip ehk greipfruut on tõhus immuunsüsteemi kaitsja ja vereloomeks olulise foolhappe allikas.

Toit kui ravim
Kõikide lemmik - kohupiim

Kohupiima võib puhta südamega nimetada tipptoiduks, kuna seda valmistades võetakse piimast parim, mis kõik jääb kohupiima sisse.

Toit kui ravim
Munavalge vilkad valgud

Mitte enam nii väga odava, aga täisväärtusliku valguallikana on munad meie igapäevane toit. Miks tekitab toores muna toidus mõnikord asjatut hirmu, saab nüüd selgeks.

Toit kui ravim
Kuidas kasutada oliiviõli

Kas oliiviõli tohib praadimisel kasutada? See küsimus ajab toiduseltskonna kindlalt kahte leeri.

Toit kui ravim
Kurkum värvib ja maitsestab

Indiast pärit kurkum, eluvormilt püsik, kuulub ingveriliste sugukonda ja on tähelepanu pälvinud tänu teatud taimeosade intensiivselt kollasele värvusele.

Toit kui ravim
Proovi brokolit

Brokoli on viimastel aegadel tõusnud nii toidu uurijate kui ka sööjate huviorbiiti, sest kasulik köögivili aitab tõrjuda ka haigusi.

Toit kui ravim
Kasulikud pähklid

Suur pähklite valik paneb mõtlema, mida võtta ja mida jätta.

Nädalalood
Pohlad, talve alguse vitamiinid

Tervislikud pohlamarjad sisaldavad soodsas vahekorras suhkruid ja happeid ning säilivad külmkapis hästi isegi värskelt või vaid veega ülevalatult.

Toit kui ravim
Kohv: juua või mitte?

Kohvi joomine kuulub meie igapäevaste rituaalide sekka ning selle mõju tervisele on üsna keeruline hinnata.

Toit kui ravim
Pihlakas - imeline abimees

Pihlaka suurepärasesse mõjusse nii meie füüsilisele tervisele kui ka energiale ja psüühikale on usutud iidsetest aegadest saadik ja tänapäevaks on palju sellest ka teaduslikult kinnitust leidnud. 

Toit kui ravim
Spelta: iidse vilja uus tulemine

Ammuste asjade väärtus kasvab. See kehtib ka iidsete toiduainete, näiteks ürg- ehk okasnisu puhul, mida tänapäeval üha rohkem kasvatatakse ja süüakse.

Toit kui ravim
Tervislik õun

Õun on meie toidulaual üks tavalisemaid puuvilju. Vili pakatab tervistavatest omadustest ja on sügisel kergesti kättesaadav ka.

Toit kui ravim
Kolm taime maksa heaks

Maks on nagu anum: kui inimene on kogunud endasse solvumist ja viha ega päästa seda välja, võivad tekkida maksaprobleemid.

Toit kui ravim
Magusad annid mustalt sõstralt

Mustalt sõstralt korjatakse nii marju kui ka lehti. Marju süüakse ja hoidistatakse, lehti kasutatakse peamiselt maitsestamiseks. Ka loodusravis tarvitatakse mõlemaid.

Toit kui ravim
Sibul kaitseb mitmeti

Sibul on ühel ajal nii toidu maitsestaja, tervise turgutaja, mikro-organismide hävitaja kui ka naturaalne värviandja. Sibul on tegelikult muundunud võsu, teisisõnu maa-alune lühivõrse.

Toit kui ravim
Aedubade trikid kõhus

Augustis-septembris kogub aiapidaja lõpliku saagi nii põld- kui ka aedoataimedelt. Et aedoad ehk türgi oad on aga meil turulettidel varakult müügil juba nüüd, on hea teada, et need on üsna raskesti seeduv kraam.

Toit kui ravim
Elutarkus kõhu kaudu

Kui kõht on kinni, aitavad võilill, nurmenukk, paiseleht ja mitmed teised taimed, ent abi võib saada ka oma mõtete korrastamisest.

Toit kui ravim
Peavalust taimede abil priiks

Peavalu on haiguse või seisundi sümptom, mille põhjused võivad olla väga erinevad. Enne suurt suve on hea teada, milliseid taimi peavalu vastu võitlemisel korjata tasuks.

Nädalalood
Elutähtis D-vitamiin

Selle vitamiini puudust pole raske korvata, kui toiduvaliku on mitmekesine ja taevas kirgas.

Toit kui ravim
Hiiglased ja kääbused munaletis

Kas tibatillukestel ja õrnadel vutimunadel ning hiiglaslikel jaanalinnu- munadel on ka sarnasusi?                                                                                                                                 

Toit kui ravim
Punane jõujuurikas

Apelsini, õuna ja teiste populaarsete viljade kõrval tundub peedi tervislikkuse ülistamine uudne, ent selle punase juurvilja kasulikkus on tõestatud juba ammuseid aegu tagasi.

Toit kui ravim
Mürk toidunõudes

Osa laialt ja iga päev kasutatavatest toidunõudest ja -pakenditest sisaldab tervisele ohtlikke aineid. Kõige tuntum ja levinum neist on bisfenool A. Bisfenool A-d leidub igas kodus ja teadlikke valikuid tegemata saadab see meid igal sammul.

Toit kui ravim
Vürtside tervistav jõud

Maitseained suudavad oluliselt rohkem kui toite vaid üksnes maitselt rikastada. Külmal ajal annavad vürtsid sooja ja hoiavad eemal isegi haigusi. Toome ära neli vürtsi, mida tasub tervise huvides teadlikult oma toitudesse lisada. 

Toit kui ravim
Mahedalt söönuks

Mahetoodete kasutamine igapäevases menüüs on saanud paljudele elustiiliks ja omamoodi maailma parandamise viisiks. Õnneks on need jõudnud ka tavapoodi ja igaüks saab ühe käesirutusega oma valiku teha. Mahetoodete hind on sageli küll kõrgem kui tavatoodetel, kuid teisalt – tervis on ju hindamatu ja…

Toit kui ravim
Mis asub nätsupadja sees

Kas nätsupadjakese keemiline koostis vastab meie vajadustele, kui tillukese paki serv kubiseb keemiliste ühendite nimedest? Ja millised nätsud on raviotstarbelised nätsud?

Toit kui ravim
Kui ohutud on kunstlikud magusained?

Kunstlike magusainete, eeskätt aspartaami ohutuse kohta ilmub teaduskirjanduses pidevalt vastuolulisi väiteid. Nii ongi paljudes Euroopa Liidu riikides, sealhulgas ka Soomes kehtestatud neile uued ja rangemad ohutu päevase koguse piirnormid.

Toit kui ravim
Mätta pealt korjatud tervis

Pisike, punane ja päris hapu, selline see jõhvikas on, mis tervisefännid rabasse marjule ajab. Ja põhjusega – jõhvikaid süües võib ära hoida mitmedki hädad, mis sompus ilmaga külge kipuvad jääma.