Tervislikku ja maitsvat teradest

Siin pakutava valmistamiseks on jällegi vaja inimtoiduks kõlblikke, kemikaalidega töötlemata nisu-, …
Siin pakutava valmistamiseks on jällegi vaja inimtoiduks kõlblikke, kemikaalidega töötlemata nisu-, kaera- või odrateri. Nagu idandite foorumivestlusest välja koorus, leidub sobivaid teri nüüd juba ka mõnedes suurpoodides. Maakohtades saab asjasthuvitatu terad kindlasti kätte, kui pöördub oma maakonna Talupidajate Liidu või mõne põllumajandusühistu poole; ka on igas maakonnas olemas spetsiaalselt viljakasvatusega tegelev nõunik, kes kindlasti oskab anda nõu, millisest talust või veskist saab nõuetele vastavat teravilja muretseda.

Viljaterad saavad uue maitse ja sisu

Kuivatatud viljatera kujutab endast tillukest suletud pakendit, mille sügavuses peituv idu ootab vaid soojust ja niiskust, et kasvuprotsess peale võiks hakata. Kui viljateri leotada piiratud aja vältel, 2..3 , mitte mingil juhul aga üle 10 tunni, algavadki viljateras esimesed muutused. Viljatera hakkab end uue elu tekitamiseks ette valmistama, mistõttu temas leiduvad toitained ka inimorganismile hõlpsamini omastatavateks muutuvad, ebapiisava leotusaja tõttu aga idu siiski veel kasvama ei hakka. Kui nüüd leotatud viljaterad veel ahjus kergelt üle küpsetada, on tulemuseks viljaterad, milles leiduv tärklis juba osaliselt lõhustunud on ning seetõttu kergemini seedub; ka on need terad tavalisest veelgi maitsvamad.

Viljaterade töötlemine
Eemalda viljast suurem, silmaga nähtav praht ja riknenud terad, seejärel kalla terad rohke veega üle, nii tõuseb kerge mustus ja praht pinnale. Kalla loputusvesi ära.

Kalla terade peale uus leige vesi; leota 2…3 tundi; kalla ligunenud terad suurele sõelale nõrguma. Tõsta siis terad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kuumuta neid 100° juures umbes tund aega. Hoia esimese poole tunni jooksul ahjuuks praokil, et niiskus välja pääseb; sega teri vahetevahel.

Tunni aja pärast ava ahjuuks, aga jäta plaat teradega ahju jahtuma. Pane täiesti jahtunud terad paari tunni pärast tihedalt sulguvasse karpi või purki; nii säilivad nad kuivas kohas vähemalt pool aastat.
Kaeraterad

2 dl töödeldud teri

3,5 dl vett

0,5 tl soola

keetmisaeg 10 minutit

Odra- või nisuterad

3 dl töödeldud teri
7 dl vett
0,5 tl soola
keetmisaeg 20…30 minutit

Kui terad on pliidil umbes poolr nõutud ajast keenud, võib keedunõu tõsta paksule puust lõikelauale (see juhib halvasti soojust), katta paksult ajalehtedega ja lasta seal lõplikult valmis haududa; ka pudrudest kõnelevas kirjatükis kirjeldatud keedukast sobib selleks otstarbeks hästi.
NB! Võib juhtuda, et meie poolt pakutud keetmisajad osutuvad mõne vilja puhul ebapiisavaks; siis tuleb aega pikendada.

Niiviisi keedetud teri võib süüa kuumalt külma piimaga nagu tavalist tanguputru, kasutada kartulipüree hulka (nn. mulgi puder) või valmistada neist mõnd allpoolkirjeldatud rooga. Hoia keedetud terad kuni tarvitamiseni suletud karbiga külmkapis.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa