Mida leidub võis veel peale rasvade?

Autor: Piimaliit
Valke on võis suhteliselt vähe, kõigest 1% piires. Kehtib reegel, et mida väiksem on või rasvasisaldus, seda rohkem on selles tootes valke. Küll aga peab rõhutama või koostises leiduvate piimavalkude soodsat aminohappelist koostist.
Valke on võis suhteliselt vähe, kõigest 1% piires. Kehtib reegel, et mida väiksem on või rasvasisaldus, seda rohkem on selles tootes valke. Küll aga peab rõhutama või koostises leiduvate piimavalkude soodsat aminohappelist koostist.
Või süsivesikud esinevad põhiosas laktoosina (piimasuhkur), kuid seda on võis koguseliselt vähe, samuti vaid 1% ulatuses. Nii pole probleemi ka laktoosiga. Kõikvõimalikud lisanditega maitsevõid (magusad võikreemid, kakaoga šokolaadivõi, meega meevõi, siirupiga puuviljavõi) on kõrgema süsivesikute sisaldusega.
Tavalisest võist leiame eeskätt rasvlahustuvaid vitamiine A, D ja E, kuid nende sisaldus sõltub nii piimaandja tõust, pidamistingimustest, aastaajast kui ka söödast. Või kaunis kollane värvus võlgneb samuti tänu rasvlahustuvale pigmendile – beetakaroteenile. Sellegi sisaldus sõltub peamiselt lehmade söödast. Inimesele pakub beetakaroteen lisaks silmailule muudki kasu, nimelt sünteesitakse sellest meie kehas A-vitamiini. Ja veel – see pole sünteetiline tableti beetakaroteen, vaid looduslik beetakaroteen. Viimane on aga sünteetilisest vormist märksa erinevama ruumikujuga ning seega ka tervislik.
Vesilahustuvatest vitamiinidest leidub või vesikeskkonnas jälgedena mõningaid B-rühma vitamiinide esindajaid. Tulutu on aga võist otsida C-vitamiini, sest seda seal lihtsalt ei ole ja selleks pole või ka mõeldud.
Võis on ka mineraalühendeid, kuid vähe, sest need on läinud suures osas peti koostisse. Küll aga lisatakse võile selle säilitamiseks keedusoola, mille sisaldus küünib soolastes variantides 1%-ni.
Tasub teada, et ehtne või on toode, milles on keelatud kasutada lisaaineid.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
katz 22.aug 2012 13:53
haa haa...väga hea...:D
Anu 30.juuni 2008 17:14
Retseptis on ju selgelt öeldud, et kaheprotsendiline äädikas! Kasutage pisut matemaatikat. Kui tavaline söögiäädikas on 30%-line, siis et sellest teha liiter 2%-st äädikat, tuleb seda lahjendada 15 korda. St. et liitri 2%-lise marinaadi sees on söögiäädikat ~66 ml ehk umbes veerand klaasitäit! Kui veerand pudelit puhast söögiäädikat marinaadi surada, siis tuleb muidugi katastroofiline tulemus.
Helina 26.mai 2008 18:55
see on jube marinaad..tegin proovi ja enam kunagi ei pane klaasi täitki..kuna liitrit ei pannutki vaid veeraand sellest..juba siis oli katastroofne süüa..mis siis liitriga veel on..
geet 22.märts 2005 17:13
1 LIITER äädikat??
1