Light - kas lihtne viis salenemiseks?

Autor: Tervis Pluss
Kui pakendile on märgitud - light, kerge, võiks arvata, et seda toodet saab ohjeldamatult süüa. Nii see siiski pole. Mõni light toit pole sugugi kerge ning mõni teeb olemise võrreldes rasvasemaga väga näljaseks.
Inimene pole kunagi varem toitunud nii väherasvaselt kui tänapäeval. Samas aga pole kunagi varem olnud ka nii palju rasvunud ja ülearuseid kilosid koguvaid inimesi kui praegu. Teadlased on hakanud sellist ilmingut nimetama ameerika paradoksiks, mis nullib ära toiduteadlaste teooria selle kohta, et kaalu on võimalik ohjes hoida nende toitude söömise-joomisega, mille puhul rasvast saadava energia hulk on väike. Just sellepärast on hakatud kaupluseriiulitel laiutavale suurele hulgale kergetele toiduainetele viltu vaatama, sest nad ei pruugi sugugi olla salenemise abistajad vaid hoopistükkis vastupidi. Näiteks USA südameliit on koguni hoiatanud, et inimesed ei haaraks kaupluseriiulitelt mõtlematult light-märgiga tooteid.

Võta märget "kerge" mõistusega

Kõiki kergeid tooteid ei ole õige kaalulangetajatena propageerida, sest nii mõnelgi neist on omapärad, mida tuleks arvestada.
Kindlasti on neid, kes kaalu kontrolli alla saamiseks on loobunud oma lemmikjäätise söömisest või lubab seda endale üliharva ja väga väikeses koguses. Hulga rohkem on aga neid jäätisenautijaid, kes oma tavapärase maiusekoguse on salenemise eesmärgil rahuliku südamega asendanud jäätisega, mille pakendil seisab kiri kerge, rasvatu või väherasvane. Tulemuseks on aga palju suurem hulk kaloreid kui lusikatäiest koorejäätisest.

Hiljutised uurimused on näidanud, et mida "kergem" on toit, seda suuremates kogustes seda süüakse. Kui näiteks 30-protsendiline juust asendatakse menüüs kuueprotsendilisega, siis määritakse seda leivale palju ohtramalt kui ennist rasvasemat. Kui kogu päeva jooksul lastakse hea maitsta suurel hulgal light-toodetel, premeeritakse ennast õhtul tavaliselt selle eest rammusa sokolaadiga. Kui aga päeva jooksul niimoodi söödud kalorite hulk kokku arvutada, ei näita tulemus kaugelti vähenemise märke, pigem vastupidi.

Kergete toodete puhul mängivad tihtilugu vingerpussi ka need lisaained, mis vähendavad selles rasvasisaldust või annavad tootele samasuguse maitse kui tema rasvasel analoogil. On selliseid toiduaineid, mida võib lahjendada, ilma et selle maitse või koostis kannataks. Kuid tooteid, mis sellisele lahjendamisele ei allu, töödeldakse mitmesuguste lisaainetega. Mõni tootja asendab rasva näiteks suhkruga, kuid uuringud kinnitavad, et liigne magus muudetakse organismis samuti rasvaks.

Kunstlikud magustajad võivad aga alandada veresuhkru taset sedavõrd, et tekib lakkamatu näljatunne. See omakorda paneb patustama suuremate maiustuste kogusega kui salenemiseks vaja.

Light-toodetest on abi vaid sel juhul, kui nendega asendada see osa menüüst, mis muidu sisaldas eriti ohtralt rasva. Näiteks, kui kastet oli seni harjutud valmistama rammusast koorest, võiks selle nüüd teha hoopis "kergemast" kooreasendajast. Kusjuures kastme kogust portsjonis ei suurendata.
 
Kergeks võib toodet nimetada vaid võrreldes teiste selle tootesarja toiduainetega.
Rasva sisaldavad toiduained võivad light-märki kanda sel juhul, kui rasvasisaldust on selles vähendatud mitte alla 50 protsendi ning selle koguenergia on vähemalt 30 protsenti väiksem kui vastavad tavatooted.

Suhkrut sisaldavad toiduained (joogid, maiustused jt) võivad light-märki kanda sel juhul, kui see sisaldab suhkrut vähemalt 30 protsenti vähem kui vastavad tavatooted.
 
Tõlge Kunto Plusist
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
marialiina 02.veeb 2012 15:07
Retsept ületas kõik ootused. Maitse on ülihea! (Kasutasin sprotte, mis olid kerges küüslauguõlis vist veel mingite ürtidega vmt). Järgmisel korral teen ehk ka piimasupi kõrvale.
Significant 09.mai 2011 15:10
Väga üllatavalt meeldiv oli! (Poleks uskunud, et sprotid soojalt ka head on)
käpard 22.apr 2011 04:37
Viiluta tomatid, pane peale veidi õlipisaraid, natuke soola, pipart ja kuivatatud basiilikut (kui kasutad värsket, pane tomativiilude vahele), kui kasutasid magusaid kirsstomateid võibolla pole suhkrut vaja, aga näpuotsaga ehk sedagi. Pane enne leibade valmistamist ahjuplaadile ja küpseta, kuni tomatid on pehmed (lödid). Soovi korral eemalda tomatitelt koored kahe kahvliga, mis ei ole aeganõudev töö ja ülejäänut kasuta võileivameisterda-
misel. Mina isiklikult söön seda tomatimöginat kergelt ahjus röstitud saiaga ja lisandina teiste toitude juurde
kati00 20.apr 2011 17:11
Täitsa huvitav roog. Järgmisel korral teen aga väiksemate leivatükkidega, kuna sellisel kujul jääb leib keskelt n.ö. leotatud (tomati tõttu vist), äärtest aga mõnus krõbe. Kindlasti võiks lisada ka mingeid ürte, maitsemeel kohe nõuab :)
1