Kodukirja parimad palad 2008

Ajakiri Kodukiri on välja lasknud oma iga-aastase kokaraamatu \"Kodukirja parimad palad\", mis seekord kannab loogiliselt numbrit 2008.
Autoriks on Kodukirja köögitoimetaja Pille Enden, kelle retsepte ka Toidutares omajagu leiab. Raamatus on ligi 50 retsepti. Seekord pannakse rõhku roogadele, mida saab ka pidulikumal või erakordsemal juhul pakkuda: suupisted, võileivatordid, pirukad, koogid ja magustoidud. Leidub nii Kodukirjas ilmunud kui uhiuusi retsepte.
Et mitte ainult ümmargust juttu ajada, otsustasime raamatu proovile panna. Selleks saatsime raamatu ühele Toidutare aktiivsele kasutajale, kes on kogenud kokkaja ning palusime tal oma arvamus öelda.
Alljärgnevalt Toidutare kasutaja NurrMarta arvamus. Märkuste juures on kirjas ka raamatu autori kommentaarid.
Kindlasti on neist märkustest ja kommentaaridest abi kõigile selle raamatu omanikele.
----------------------------
Raamat ise on kompaktne, hästi lehitsetav ja seisab ise avatult, mis on suur pluss mistahes kokaraamatu juures - iga suvalise koha pealt avades jääb see lahtiselt seisma, ei ole vaja midagi toestamiseks alla või peale panna, et retsepti lugeda.
Pildid on ilusad ja isuäratavad, jättes raamatust tervikuna hea mulje.
Raamat ise on heaks meeldetuletuseks Kodukirja lugejatele, samuti kõigile, kes sooviks valmistada mõne vaheldusrikka peoüllatuse.
Positiivsena tooks veel välja kaloriarvestuse, mis on paljude jaoks oluline.
Mis võiks olla lisaks:
1. Kodukirja lugejatel oleks huvitav teada, millisest numbrist mingi retsept pärineb, et teisi vastava hooaja toite meelde tuletada
2. Võiks olla juurde märgitud raskusaste (algajatel hea vaadata)
Ise ei ole sellest kogumikust midagi täpselt sellist teinud, aga ideid olen võtnud. Huvitavad on vahepeal unustusse vajunud võileivatordid. Tikri-martsipanikook tundub olevat midagi minu jaoks, kõik šokolaadikoogid muidugi ka. Vaarika-Sacheri võtan kindlasti tegemisse ja selle kommidega piparmündise koogi ka.
Lugesin hoolikalt läbi ja on ka mõned küsimused/parandused:
Lk 20 Lõherull
Kogus on 10-12 tükki. Millise jaotuse juurde käib kalorsus 110 kcal/tk?
Sama lugu lk 26 tomati-mozzarellatort ja Lk 70 Piparmündine šokolaadikook
Autori vastus: Kalorsus on arvestatud väiksema tükkide arvu järgi.
Lk 48 õuna-kitsejuustu pirukad:
Viidatakse kuuele vormile, aga kui suured ja mis vormid need olema peaks, ajab algaja kindlasti segadusse.
Autori vastus: kahjuks on siin tõesti vormi suurus jäänud märkimata. Kasutasin küpsetamiseks 18 cm metallvorme, aga samahästi sobivad keraamilised või silikoonvormid, piruka võib küpsetada ka ühes suures vormis.
Lk 52 Peedi-brownies:
2 suurt peeti – kui püree on taigna osa, siis on selle hulk ikka väga oluline, nii et ei teeks paha lisada ka orienteeruv kaal. „Suur“ on eri inimeste jaoks ikka väga kõikuv määratlus.
Autori vastus: Suureks peediks loen 150-200 g vilja. Siin võiks peedi kogus olla siis 300-400 g.
Lk 68 Tumeda šokolaadi kook:
1dl võid ei ole just kõige parem mõõt, tekitab alati segadust.
Ja kas tõesti tuleb jahu segada taignasse pärast munavalgeid?
Autori vastus: Biskviittaina puhul vahustatakse munad ja seejärel sõelutakse hulka kuivained.
Lk 80 Vaarika-šokolaaditort
Kas tordipõhjadele ei peaks panema enne kisselli ja siis koore? Oleks justkui loogilisem. Ja pildil tundub ka nii olevat.
Autori vastus: kindlasti on nii kergem määrida, retseptis on jah sattunud teises järjekorras, Samas ei sõltu sellest tulemus.
Lk. 88 Karamellipirnid
Võib-olla mulle lihtsalt tundub, aga see 450 kcal portsjoni kohta (mis on üks pirn lisanditega) on justkui liiga palju.
Autori vastus: arvutasin uuesti üle ja paraku see nii on jah. Sisaldab see roog ju selliseid kaloririkkaid toiduaineid nagu või, suhkur, mesi.
----------------------------
Kodukirja tellijad on raamatu juba loodetavasti kätte saanud, aga raamatut saab osta ka kõikidest suurematest raamatupoodidest.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa