Mahelihast ja selle müügist

Mahepõllumajandus levib üle kogu maailma uskumatu kiirusega. Ühelt poolt on mahetoit nõutud, teisalt on ka selle tootmine loodussäästlikum ja ilmselt pikas perspektiivis odavamgi. Näiteks maheveiseliha, mis Eestis juba hästi kättesaadav, pole tavalisest veiselihast sugugi kallim. Sealiha ostetakse meil aga endiselt oluliselt rohkem kui veiseliha. Selle põhjuseks pole mitte ainult maitse-eelistused, vaid ka sealiha oluliselt odavam hind.  Meie mahetootjad näevad seetõttu endiselt suurt vaeva, et toidu kvaliteedil ikka vahet tehtaks. Saaremaa mahetootjad, kes on koondunud MTÜ Saare Mahe katuse alla, ongi võtnud südameasjaks maheliha propageerimise ja kasulike omaduste tutvustamise.
Merit Mikk Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskusest selgitab tausta: "Mahepõllumajanduse registrisse on tänaseks kantud 1478 ettevõtet, neist 932 on tegevad maheliha (lihaveise ja talleliha) tootmisega. Mahesealiha ja linnuliha Eestis täna veel ei toodeta. Kokku on Eestis hinnaguliselt umbes 200 müügikohta, kust mahekaupu osta saab. Suuremates kauplustest kõige mitmekesisema kodumaise valikuga poed on Tallinna ja Tartu Kaubamaja. Rimi Talu Toidab riiulid, Selverid, Solaris ja Prismad ning Stockmann. Tänavusest aastast alates saab Selverites osta ka mahepiima mahepiimaautomaatidest.  Ent vaatamata nõudlusele, on tarbijate teadlikkus mahetoidust siiski endiselt madal."
Arvatakse, et kogu kodumaine toodang on "peaaegu" mahe või "sisuliselt" mahe. Ent polevat see nii mahe midagi.

Mahetoidu tunnused
* Mahetoit ei sisalda organismile kahjulikke taimekaitsevahendite ega antibiootikumide (millega loomi võib olla ravitud) jääke. Mahetoit ei ole kunagi GMO-toit.
* Mahetoit ei tohi sisaldada kunstlikke maitse-, värvi- ja lõhnaaineid ega säilitusaineid, mis võivad põhjustada tervisehäireid.
* Mahetoit hoiab elukeskkonna puhtama.
* Mahetootmine soodustab bioloogilise mitekesisuse säilimist.
* Mahepiim, -liha ja -munad on pärit "õnnelikelt" loomadelt-lindudelt.
* Mahetoit peaks jõudma toidulauale võimalikult kiiresti ja värskelt.
* Mahetoiduks võib nimetada toitu, milles on 95% mahepõllumajandusest pärit põllumjanduslikke koostisosi.

Maheveise sisefileest tartar
6-le

450 g maheveise sisefileed
120 g sibulat
80 g kappareid
1 spl sidrunimahla
paprika pulbrit või tšillipulbrit
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
2 spl külmpressitud oliiviõli
(soovi korral 2 spl peeneks hakitud värsket lehtpeterselli)
1 munakollane

Puhasta filee kelmetest ja rasvast. Kraasi sisefilee terava noaga peeneks või haki väikesteks kuubikuteks.  Lisa lihale peeneks hakitud sibul, kapparid, sinep, natuke soola, pipart, näpuotsaga magusa paprika pulbrit,  oliiviõli ning munakollane. Sega läbi ja lase maitsetel pool tundi külmkapis ühilduda enne serveerimist.
Serveeri koos röstitud saia ja hapukurgiga.

Retsepti autor: Ingrem Raidjõe

 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa