Stevia abil suhkrut vähemaks

Stevia lehe ekstrakt on looduslikku päritolu kalorivaba magusaine, mis on suhkrust 200 korda magusam. Seetõttu piisab väga väikesest stevia kogusest, et saavutada soovitud magusat maitset ning inimestel on võimalus tarbida oma lemmikjooke või magusroogi, ilma et nad peaksid muretsema liigsete kalorite pärast. 
Kes steviat kasutanud, teab, et sellest valminud koogid ja kreemid on magusad küll, aga mitte nii kaloririkkad kui roo- või peedisuhkrut kasutades. Aprillis jõuab meil müügile ka uus virsikumaitseline Nestea roheline jäätee, milles on tänu stevia kasutamisele 30% vähem suhkrut võrreldes enamike suhkrut sisaldavate teejookidega Eestis.
“Coca-Colal on pikk kogemus stevia kasutamisel magusainena, oleme selles vallas üks toiduainetööstuse eestvedajaid. Meie sooviks on läbi  jätkuvate uuenduste tuua tarbijateni suurem valik vähendatud kalorisisaldusega tooteid. Eelmisel suvel Eesti turule jõudnud steviaga Nestea jääteed said väga sooja vastuvõtu osaliseks, mistõttu meil on hea meel, et saame tarbijaid rõõmustada uue kerge ja sametise maitsega,“ rääkis Coca-Cola Baltikumi kommunikatsioonijuht Evelin Ojamets.
Erinevates riikides, näiteks Jaapanis, on stevia magusainet kasutatud kalorivaba magustajana umbes 20 aastat, USAs alates 2008. aastast. Euroopa Komisjon andis loa Paraguai suhkrulehe ehk stevia lehe ekstrakti kasutamiseks Euroopa turule mõeldud toitudes ja jookides 2011. aasta novembris, kuid Prantsusmaal on seda eriloa alusel kasutatud juba 2009. aastast.
Stevia (stevia rebaudiana) on põõsastaim, mida selle magustavate omaduste tõttu on Lõuna-Ameerika põlisrahvad toitudes ja jookides kasutanud juba viimased 200 aastat. Kõige esimesena uuris taime Hispaania botaanik Pedro Jaime Esteve ning just tema nimest kujunes taimele nimeks stevia.


Steviat saab kasvatada ka toataimena
Stevia armastab valgust ja kastmist ning talub põuda halvasti. Soovitav on taime iga 2-3 päeva tagant vihmutada. Kuna taime jured ei talu seisvat vett, tuleks jälgida, et see potti ei koguneks. Taimele piisab 12 kuni 15 soojakraadist, kuid valgust vajab ta küll - vähemalt 12 tundi ööpäevas.
Kui taim kasvab 20 cm kõrguseks, asu taime tippe ära noppima. Kasuta lehti toiduks ning kärbi nii taime iga 30 kuni 40 päeva tagant, aga siis juba 1/3 taime kõrguse ulatuses. Selline regulaarne lõikamine soodustab täisväärtusliku põõsa moodustamist.
Lehti võib taimelt noppida aastaringselt, oksi aga ära toiduks tarbi, kuna need on kibedad. Lehti saab ka kuivatada, aga otsese päikesevalguse eest varjatult ning piisava õhuringlusega kohas. Suhkrulehtedest pulbri tegemiseks võid kasutada nii uhmrit kui kohvimasinat.


Stevia on vallutamas Euroopa turge
Autor: Tiiu Liebert


Stevia on krüsanteemide perekonda kuuluv taim, mis kasvab Kesk- ja Lõuna-Ameerika subtroopilistel ja troopilistel aladel. Stevia rebaudiana Bertoni liiki kasvatatakse laialdaselt just selle lehtede magusa maitse pärast, kuna steviast saadud magusaine on 250-300 korda magusam kui suhkur ning magus maitse ei kao ka kuumutamisel ja happelises keskkonnas.
Brasiilias ja Paraguais kasutatakse stevia lehti magustamiseks juba aastasadu. 1931. aastal eraldati  stevia lehtede ekstraktist magusamaiselised glükosiidid, mida hakati nimetama steviosiidideks. Kaks enamesinevat - steviosiid ja rebaudiosiid A - on määravad stevia maitse kujundamisel. Mida rohkem on rebaudiosiid A-d, seda vähem ilmneb steviale iseloomulikku maitset. Esimene tööstuslik stevia magusaine toodeti 1971. aastal Jaapanis ning sellest ajast peale on magusaine jäänud seal erinevate jookide ja toitude maitsestamisel laialdaselt kasutusele. Populaarne on stevia ka teistes Aasia riikides. 

WHO on tunnistanud stevia ohutuks

Kuid alati ei pruugi kõik looduslik ohutu olla ning seetõttu pidi stevia enne kasutusloa saamist läbima pikaajalised ja põhjalikud ohutusuuringud. 2006. aastal uuris WHO ekspertkomisjon põhjalikult glükosiidide toimet katseloomadega ja vabatahtlike inimestega teostatud katsetes ning jõudis järeldusele, et stevia on tervisele ohutu.
USA-s  on steviat lubatud kasutada toidu lisaainena alates 2009. aastast, Euroopa Toiduohutusamet andis steviale kasutusloa 2011. aastal. Erinevus USA-ga on selles, et Euroopa Liidu riikides on lubatud kasutada kõiki stevia glükosiide,  USA-s on lubatud kasutada ainult rebaudiosiidi A ning seda on müüa kauplustes kõrvuti teiste sünteetilste magusainetega. 
Meil on toiduainete pakenditel on stevia esitatud magusaine nime all, numbriga E 960 vōi nimetusega stevioolglükosiidid. Euroopa Toiduohutusamet on kindlalt paika pannud, millistesse toiduainetesse ja kui palju võib steviat lisada. Samuti on paika pandud, et stevia päevane ohutu annus on 4 milligrammi 1 kilogrammi kehakaalu kohta. Antud koguse puhul on Euroopa Toiduohutusametit kritiseeritud liigse konservatiivsuse pärast.

Aitab kaalu alandada

Stevioolglükosiide sisaldavad toiduained aitavad inimestel vähendada toidu ja jookidega saadavat energiat ja sobivad neile, kes tahavad kaalu alandada või normaalset kehakaalu säilitada. Samuti sobib magusaine kasutamine diabeetikutele. Steviat on väga edukalt võimalik kasutada ka küpsetamiseks, internetis leidub selle kohta laialdaselt informatsiooni ja õpetussõnu.
Magusaine keemiline koostis ja maitseomadused võivad olla erinevad, eelkõige sõltudes taime kasvutingimustest, koristamise ajast ja tootmismeetodist. Sellepärast  peavad toiduainete tootjad hoolikalt testima, millistesse toiduainetesse ja kui palju steviat lisada, et ei ilmneks kõrvalmaitset.  Steviat on siiani kasutatud eelkõige magustoitudes, jogurtites, marineeritud toiduainetes, salatikastmetes ja ketšupis. Kõige rohkem kasutatakse steviat karastusjookides. 30% suhkru asendamisel stevioolglükosiididega on võimalik vähendada joogi energiasisaldust ligi kolmandiku võrra.
Eestis on Coca-Cola toonud turule Nestea jääteed, milles osa suhkrust on asendatud  steviast saadud magusainega. Eelmisel aastal degusteeriti TTÜ toiduainete instituudis steviaga maitsestatud jooke kõrvuti suhkruga maitsestatud jookidega. Degusteerijatel paluti avaldada arvamust, et millistes jookides on kasutatud steviat ja milline jook maitseb kõige rohkem. Tulemused olid pooleks, seega erilist kõrvalmaitset steviaga maitsestatud toitudes ei ole.
Rahvusvahelise turu-uuringu ettevõtte Euromonitor spetsialistid ennustavad sellel aastal steviale Euroopas suurt võidukäiku. Ennustuse kohaselt on aasta lõpuks turul 1000 steviaga magustatud jooki ja toitu, millest pooled Euroopa turul. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa