Küllasta talve eksootikaga

Talvisel ajal on värsked puuviljad toidulaual vägagi oodatud, et turgutada meid vitamiinidega ning tuua igapäevasele toidulauale värskeid maitseid. Rimi puuviljavalikusse on lisandud sel talvel uued õunasordid, punane apelsin, uus greibisort 'Ugli', värske kookospähkel, mango 'Nam Dok Mai', värsked datlid ning täiesti uue viljana ka tamarind. 
Tamarindi viljad meenutavad oakauna, vili on seemnete kohalt pundunud. Valmides  muutub viljaliha tumepruuniks, koor muutub kõvaks ja hapraks. Tamarindi puu pärineb looduslikult Aafrikast, aga see on levinud kõikjale troopilistele ja lähis-troopilistele aladele  nagu Lõuna-Ameerika, Lähis-Ida, Lõuna-Hiina, India, Kagu-Aasia, Austraalia.
Tamarindi viljaliha on magushapu, maitselt meenutab veidi ploomi ja datlit. Tamarindi magusamaid sorte võib süüa nii värskelt kui kuivatatult. Küpselt viljalt eemaldub koor kergesti, eemaldada tuleb vilja ümber olevad kiud. Tamarindist tehakse moose ja seda kasutatakse mitmete maiustuste tegemisel. Oma laialdase leviku tõttu on tamarind oluline komponent mitmetes Ladina-Ameerika ja Aasia toitudes.  Magushapu maitse saamiseks lisatakse seda kastmetesse, karridesse ja kalatoitudele.

VAATA vilja tutvustust siit.

Õun Jazz on krõmpsuv, mahlane ja magus, maitselt pisut happeline,  Royal Gala ja Braeburn õunasordi ristand. Vili on pärit Uus-Meremaalt, kuid tänapäeval kasvatatakse seda ka Prantsusmaal, Suurbritannias ja Ameerika Ühendriikides. Tänu mitmetele päritolumaadele on sort aastaringi saadaval.

Õun Honey Crunch on hinnatud tänu oma tugevale tekstuurile ja hapukas-magusale maitsele, mis teeb sellest ideaalse söögiõuna. 'Honey Crunch' on ka oma välimuselt väga isuäratav – punane koor kutsub ja ei kaota oma värvi ka seistes. 'Honey Crunch' sort on aretatud Ameerika Ühendriikides, kuid kogunud populaarsust üle terve maailma.

Punane apelsin  ehk veriapelsin on tumepunase viljalihaga apelsin. Selle vili on väiksem kui tavalisel apelsinil, koor on reeglina näärmeline, kuid võib olla ka sile. Veriapelsinile iseloomuliku punase värvi annab viljale antotsüaniin, mis on tavaline lilledes ja näiteks viinamarjades, kuid haruldane tsitruselistes. Sõltuvalt sordist on mõnikord punane ka vilja koor. Värvi toon sõltub sordist, temperatuurist ja valgustingimustest, milles vili kasvas. Mida rohkem varjus, seda intensiivsem punane. Veriapelsini koor on märksa tugevam ja seda on raskem koorida, kui tavalist apelsini. Veriapelsini on peetud küll pomelo ja tangeriini, küll apelsini ja granaatõuna (mis on küll bioloogiliselt võimatu) ristandiks, kuid eksperdid on arvamusel, et tegu on siiski tavalise apelsini mutatsiooniga.

Greip 'Ugli' avastati Jamaical sada aastat tagasi ja ta kasvab siiamaani peaaegu ainult seal. Selle puuvilja päritolus ei olda päris kindlad, seda peetakse tangeriini ja greibi või tangeriini ja pomelo ristandiks. 'Ugli' on värske ja intensiivse maitsega  ning mahlase ja pehme viljalihaga, mis on magusam kui greibil ja samas kergelt happeline. 'Ugli' on, nagu ütleb ka tema nimi, väljanägemiselt „kole”, kollakasrohelise koorega. Tema mahlasisaldus on väga suur. Vili  sobib söömiseks nagu greipki  pooleks või viiludeks lõigatuna.



Mango 'Nam Dok Mai' on pärit Kagu-Aasiast. Vilja peetakse kõige kvaliteetsemaks ja maitsvamaks mango sordiks, seda tänu oma eriti magusale maitsele. 'Nam Dok Mai' viljaliha ei ole kiuline ning see erineb tavalisest mangost ka oma välimuse poolest – vili on kollaka koore ja piklikuma kujuga.

Värske kookospähkel sisaldab oluliselt rohkem kookospähklivett kui tavaline kookos ning viljaliha on pehme ja kergesti lusikaga söödav või toiduks kasutatav. Värske kookospähkel on viimase aasta jooksul palju populaarsust kogunud üle terve Euroopa, seda tänu oma paljudele kasulikele omadustele. Värske kookospähkel on väga madala kalorisisaldusega ja kolesteroolivaba, see on ka väga hea kaaliumi allikas – üks värske kookospähkel sisaldab rohkem kaaliumit kui neli banaani. Värske kookospähklivesi aitab väga kiirelt taastada organismi veevarud ja on selle tõttu hinnatud ka kui looduslik spordijook.

Värsked datlid pärinevad Lähis-Idast, kus neid on kasvatatud juba iidsetest aegadest alates ning kõrberahvaste elus on tal olnud väga suur tähtsus. Dattel on väike pehme ja magusa viljalihaga vili, mis lausa sulab suus. Värsked datlid on magusad, meenutavad maitselt karamelli ning on pehme tekstuuriga. Kõrge suhkrusisalduse muudab datlid väga toitvaks. Neid võib süüa eraldi maiustusena, samuti kasutakse datleid mitmetes soolastes roogades ja magustoitude valmistamisel. Datleid kasutatakse ka suhkru ja magusainete asendajana, näiteks võib neid lisada smuutidele magususe suurendamiseks.


MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa