Koch pani pudelisse keisrite lemmikõlle Imperial Stout’i

Käsitööõllede tootja Koch tõi turule nummerdatud eripruuli Tammevaadi Imperial Stouti, mida valmistati eksklusiivselt vaid 1560 pudelit. Erilist tähelepanu pööras õllemeister sügavate ja küpsete maitsenootide esiletoomisele. Maailmakuulus Imperial stout- tüüpi õlu oli erilise au sees Vene keiserlikus õukonnas ning seda armastasid nii Peeter Esimene kui Katariina II.  
Sõna „imperial“ viitabki Kochi õllemeistri Enne Kärblase selgitusel „keiserlikule“, ehk õllele, millega Briti õllemeistrid varustasid Venemaa keiserlikku õukonda. Tegemist on tumeda ja üsna kange õllega (8-12%), mille valmistamisel kasutatakse linnaste kõrval ka röstitud otra. Tuntuim stout- õlu maailmas on kahtlemata Guinness.

Kärblase sõnul pole Imperial-Stout õlu mõeldud niivõrd kulistades janu kustutamiseks, kui sõõmude kaupa maitse ja aroomi nautimiseks. „See on õlu, mida võib võrrelda veiniga, mille maitseomadused pikemal säilitamisel aina paranevad,“ iseloomustab Kochi õllemeister. Kärblase sõnul vajab stout pikka laagerdust, et õlle maitse muutuks ümaramaks ja pehmemaks. Imperial stouti tootmisprotsess on sarnane veinitootmisele.

Enn Kärblase sõnul annavad Koch Imperial Stouti mustjaspruuni ja tiheda kreemja vahuga pisut suitsuses puuviljalises ja šokolaadises aroomis toone erinevad linnased. „Kergelt portveinise alatooniga linnaseline maitse on pehme, kuid samas täidlane ja soojendavalt alkohoolne. Tunda on küpseid puuvilju ja šokolaadi, samas ka tammevaadist tulevat parkivust ning mõrkjust, mida pehmendab rummine vanilje,“ iseloomustab Kärblane Koch Imperial-Stouti. Õlle järelmaitse on pikk ja linnaseline, mida toonitavad šokolaadi pehmust raamistavad röstitud linnastest ja humalast ning tammest tulev mõrusus.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa