Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

Mida ikkagi sõna otseses mõttes tähendab klubivõileib?

Uudised ja sündmused

Mida ikkagi sõna otseses mõttes tähendab klubivõileib?

Manona Paris
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Scanpix/Panthermedia
Klubivõileib ehk club sandwich on juba üle saja aasta olnud noobel kehakinnituse vahend, ent tema algupära, täpse retsepti ja nime osas on endiselt suuri eriarvamusi. Vähemalt tänaseni.
On oletatud, et klubivõileb sündis üle-eelmise sajandi lõpus New Yorgi peenemates härrasmeesteklubides. Üks esimese mainimisi pärineb hasartmänguklubist Saratoga Club House.  Tegemist on üsna lihtsa, ent toitva ühendusega, mis koosneb saia vahele torgatud kanast, salatist, peekonist. Kogu ilu hoiab kinni võileivatikk ning maitsestab törtsuke mahedat sinepit, majoneesi või marineeritud aedvilju.

Ent nüüd on USA teravsilmad lõppude lõpuks muukinud lahti suupiste nime tähenduse. Inglise keeles CLUB-sandwich on sõna otseses mõttes akronüüm. C- chicken ehk kana; L lettuce tähendab salatit ning U- under, ehk millegi all. B tähistab peekonit. Kana ja salat peekoni all, oleks see eesti keeli. KSPA-võileib.

Aastast 1916 pärineb legend, et võileiva leiutas kunagi ammu-ammu hoopis üks eriti näljane mees, kes saabus õhtuselt klubituurilt koju siis, kui naine ja teenijad juba magasid. Ta otsinud sahvrist endale midagi süüa, leidnud veidi saia, külma kanaliha, hommikust ülejäänud peekonit ja salatit. Kuidagimoodi surus ta leitu koos sinepiga kahe röstitud saiaviilu vahele kokku ja nimetas saaduse klubivõileivaks.

Klubivõileibadest on mitmeid versioone. Peekoni asemel võib kasutada ka kana- või kalkunisinki. Uuemal ajal torgatakse vahele ka keedetud mune, värskeid aedvilju ja muid kastmeid, ent need lähevad klassikust juba kaugemale burgerilaadete maailma poole.

Tuleb aga meeles pidada, et klubivõileib on härraste toit, mida süüakse alati noa ja kahvliga.

Saratoga klubist ei ole pärit aga mitte ainult klubivõileib, vaid ka kaasaegne arusaam kartulikrõpsudest. Legendi kohaselt tellinud üks eriti kiuslik klient praetud kartleid, aga polnud tooduga rahul ja nõudis õhemaid viile. Kui ta juba mitmendat korda soovitu kööki tagasi saatis, sai kokal kõrini – ta lõikas paberõhukesed ja soolas meelega üle. Tulemus aga niitis ta vaat et jalust – viripillile need just maitsesidki ja krõpsudest sai pikaks ajas klubi spetsialiteet. 

Uued retseptid

Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes

Lihata
Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes