Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

Miks tuleks hiina toidu restoranis tellida piparmünditeed?

Uudised ja sündmused

Miks tuleks hiina toidu restoranis tellida piparmünditeed?

Toimetas Manona Paris
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Mihkel-Margus Mikk/Õhtuleht
Maailmas on parasjagu elevust teinud asjaolu, et teadlased on avastanud, et nn hiina restorani sündroomi vastu, kus klient võib natuke aega peale einestamist tunda iiveldust ja pearinglust, saab abi tassikesest piparmündi- või ingveriteest!
Süüdi ootamatus tervisehäires on vihatud E-aine naatriumvesinikglutamaat, mida kasutatakse sageli hiinapärastes roogades. Ent seda maitsetugevdajat  leidub ohtralt ka osades snäkkides ja lihatoodetes ning toidulisandites, nagu näiteks puljongikuubikutes.

Mürgituste tunnustest on iiveldus, pearinglus, higistamine ning kiirenenud pulss. Korealaste poolt läbi viidud uuringus nimetati mürgistuse sümptomitena veel peavalu, unisust ning kustutamatut janu, vahendab Medical News Today.

Teadlased nendivad, et mürgitsus pole naljaasi - on juhtumeid, kus patsient vajab kiirabi, sest ei suuda enam isegi rääkida ega neelata.

Naatriumvesinikglutamaadi peamine probleem on aga see, et sageli on teda peaaegu et võimalik vältida, eriti kui tuleb einestada kodust eemal.

Nüüd on briti teadlased leidnud, et parim viis glutamaadi-mürgitustest vabanemiseks on juua piparmündi või ingveriteed. Need taimed aitavad end paremini tunda ning soodustavad seedimist. Lisaks tuleks juua palju tavalist puhast vett. Peavalu vastu aga tuleks võtta kõige tavalisemat käsimüügis olevat valuvaigistit.

Uued retseptid

Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes

Lihata
Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes