Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

EVELIN ILVES: Supp - ja ilutoode?? (+ retsept!)

Uudised ja sündmused

EVELIN ILVES: Supp - ja ilutoode?? (+ retsept!)

Evelin Ilves
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht
Vanad toiduvalmistamise ja -säilitamise meetodid on taas ellu ärkamas. Mõnest on lausa üleilmne moehitt sündinud. 
Pean silmas hapendamist ehk fermenteerimist ja pikalt keedetud kondipuljongit. Mõlematest on viimastel aastatel mitmeid piibellikke teoseid ilmunud, nii põhjalikke ja ülistavaid tekste, justkui oleks nooruse eliksiir lõpuks avastatud. Ja ses ongi tõetera täitsa olemas.

Paljud meist on lapseea viirustest taastunud vanaema keedetud kanasupiga. Täna teab moodne teadus, et kana peeneist luudest on kõige kiiremini võimalik korralik kogus mineraale välja keeta, mis aga aitab haigusest laastatud organismil vedelike ja mineraalide tasakaalu uuesti tagasi tuua. Just selle pärast tunnemegi end peale kausikese korraliku puljongiga kanasuppi tuntavalt paremini.

Kuid ilutööstuses ja anti-ageing meditsiinis mängib mineraalidest veelgi tätsamat rolli kollageen. See imeline ollus, mis vedeliku tarretiseks muudab, on kõikjal meie luudes ja nahas. Meie keha kollageeni tootmise võimekusest sõltub muuhulgas luude ja liigeste tervis ning naha toonus. Trimmis nahk on aga kauni välimuse tagaja number üks, terved ja töötavad luud-liigesed aga elukvaliteedi raskelt alahinnatav tugisammas.

Seega – kui tahame nõtkelt ja valudeta liikuda ja pringi põsega särada, on kollageen hindamatu abimees. Just seetõttu töötavad tuhanded teadlased üle maailma selle nimel, kuidas leida kõige paremini omastatav kollageen, olgu see siis sisse võetav, süstitav või peale määritav. Kollageenist on tehtud sadu tooteid, kuid vaid üksikud omavad tegelikku efekti: toidavad liigespindu või silendavad nähtavalt kortsukesi.

Kuni keegi katsetas kondipuljongi dieeti. Lihtsalt huvi pärast. Ja avastas, et see aastasadu vana loomseid jääke vääristav kokkamismeetod on muuhulgas tõeline naturaalne facelift.

Ehk siis pikalt keedetud kondipuljongist omastab inimese keha kollageeni kõige efektiivsemalt ja naturaalsemalt ka. Ent see puljongi keetmine polegi nii lihtne, sest keema peab ta tõesti kaua. Veise kontide puhul vähemalt 12 tundi, veelgi kauem on isegi parem.

Eri kultuurides on kasutatud mitmeid nippe, kuidas kontidest ja vähemsuupärastest loomsetest jääkidest (näiteks sabad!) kõik kasulik kätte saada.  Levinuim on  väikse annuse happe (sidrun või äädikas) lisamine keemisprotsessile, mis aitab luudest mineraalidel eralduda. Suurtel lihaveistel on lõua all aga terve peamiselt kollageenist koosnev lott. Ja kõhredega toruluud kuuluvad samuti vältimatult ühe korraliku „ilupuljongi” koosseisu.

Kuidas siis keeta?
Pane kõik see kraam puhta veega potti ja tasasele tulele keema. Et saada universaalselt kasutatav iludroog, võiks maitseained ära jätta ning lisada keedusele vaid õige pisut soola. Nii saab seda jääkuubikutena edukalt säilitada ning kõikjale toitudesse lisada, ka näiteks smuutidesse.

Olen siin Hiiumaal igapäevaselt suppi tehes taas „avastanud”, kui erinev on ka kõige lihtsam ehtsast puljonist supike sellest, kuhu mõni kunstkuubik lisatud või mis on üldse kollageeni-ja mineraalvabalt. Mäletan, et mu vanaema lemmiksupp oligi korralik puljong, millesse ta hakkis peeneks toorest sibulat ja pani peotäie ürte. Muuseas, säärast rooga saab kalli raha eest ka parimatest prantsuse restoranidest tellida. Pole midagi uut siin päikese all!


Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Hiiumaalt

KOMMENTAARID

vasja 01.juuli 2018 12:15
Jaa, puljongi tervendavat jõudu on sajandeid kogetud, nii haavatud sõjameeste kui ka muid raskeid haigusi põdevate inimeste puhul, ka omal on hea kogemus, elagu puljong!
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Tomatipirukas sinihallitusjuustu ja röstsibulaga

Pirukad ja pitsad
Tomatipirukas sinihallitusjuustu ja röstsibulaga