Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

Aita leida Põhja-Eesti esindusjooki!

Uudised ja sündmused

Aita leida Põhja-Eesti esindusjooki!

Toimetas Manona Paris
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Tanel Meos
Viiendat aastat tegutsev Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustik korraldab suve lõpus tootjatele ning hobitegijatele mõeldud Põhja-Eesti parima joogi konkursi, et leida piirkonnale esindusjook.
Valgejõe Veinivilla juunior-sommeljee Gregor Alaküla (pildil) eestvedamisel on 2013. aastast tegutsev Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustik suve lõpus esmakordselt valimas ka piirkonna esindusjooki.

„Kohalike toitude kõrval tasub tähtsustada ka joogikultuuri. Ootame Põhja-Eesti parima joogi konkursil osalema nii tootjaid, hobitegijaid, kodupruulijad kui -veinitegijad. Kuigi jookide vastuvõtt algab augustis, on just praegu paras aeg asuda pruulima, kääritama ja katsetama. Võistlustulle sobivad nii mahlad, tõmmised, siirupid kui kasemahlapõhised mulliga ja mullita joogid, aga ka koduõlu, mõdu, nalivka või kangemad liköörid,“ lausus Alaküla.

Konkursile “Põhja-Eesti parim jook 2018” saab registreeruda 1. augustist 1. septembrini. Võitjad ja auhinnasaajad valib žürii tootjate ning kodutegijate arvestuses 8. septembril Jäneda sügislaadal.

Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustiku idee on toetada väikeettevõtjate koostööd, eristuda turul kvaliteeti toetava ühismärgisega ning aidata kaasa piirkonna maine kujundamisele läbi kohaliku toidu väärtustamise. Võrgustiku tegevusi toetab Euroopa Liidu maamajanduse mitmekesistamise ja maaelu arendamise projektitoetuste programm LEADER.

„Võrgustik koondab Põhja-Eesti tootjaid ja toitlustajaid Kuusalust Kundani ja Lahemaast Rakkeni. Toetame väiketootjaid ning aitame kohalikku, puhast ja südamega tehtud toitu väärtustaval tarbijal nendeni jõuda,“ lausus juba 33liikmeliseks kasvanud toiduvõrgustiku projektijuht Eha Paas.

Toiduvõrgustiku toodetega riiulid leiab Väike-Maarja taluturult, Jäneda käsitöökeskusest ja Kolga mõisast. Juulist avati Põhja-Eesti kohaliku toidu müügilett ka Viinistu kunstimuuseumi.

Üks äsjasest märgisesaajast on Arkna Karjatalu, mille mõisakompleksi kuulub 500-pealine lehmakari. Arkna mõisa meiereis toodab oma toorpiimast käsitööjuustusid kohapealne juustumeister. „Võrgustikuga liitumine on meie jaoks loomulik samm, sest loeme oma missiooniks puhta tervisliku toidu tootmist ning kohalike traditsioonide edasikandmist,“ ütles Arkna mõisa tegevjuht Nele Rogenbaum.


Uued retseptid

Tomatipirukas sinihallitusjuustu ja röstsibulaga

Pirukad ja pitsad
Tomatipirukas sinihallitusjuustu ja röstsibulaga