Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

Valmista angervaksast oma isiklik nõiajook!

Uudised ja sündmused

Valmista angervaksast oma isiklik nõiajook!

Toimetas Manona Paris
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Svetlana Zaitseva/Õhtuleht
Kodumaiseks nõiarohuks kutsutud mesilõhnaline angervaks on just oma nupud avanud ja lausa kutsub oma tervistavat sisu tallele panema. 
Angervaksa võib praegusel ajal leida kõikjalt, sel aastal õitseb ta veidi varem , kui tavaliselt, nendib Toidutare retseptivõlur Pille Enden. "Natuke lääge ja natuke mõrkjas ja natuke mesine -maitsebukett on sama õrn nagu pitsiline õiski."

"Angervaksa kasutamine toiduvalmistamisel on üha laienev trend. Värsketest õitest valmistatud siirupit saab kasutada nii jookide valmistamisel, aga ka kookide ja magustoitude maitsestamisel.
Põneva maitsenüansi annavad õied nt panna cottale või kreembrüleele, selleks tuleks õied koores läbi kuumutada ja siis välja kurnata. Peenestatud õisi võib panna nt koogitainasse või jäätisesse. Ka lihtsalt joogivee maitsestamiseks nt koos mustsõstralehtedega sobib angervaks hästi. Angervaks lehti võib kasutada salatites. Praegu on parim aeg kasutada värskeid õisi ja lehti ning kuivatada talveks."

Angervaksa leiab niisketelt niitudelt, soisetelt metsadelt. Heades tingimustes sirgub taim kuni kahe meetri kõrguseks.

Ürdist on leitud C-vitamiini, park­aineid, fenooliühendeid, eeterlikku õli, kõrgemaid rasvhappeid, salitsüülhappe estreid, vanilliini, värvaineid antotsüaane, glükosiide, on Õhtuleht kirjutanud.  1835. aastal eraldati angervaksa õitest esimest korda salitsüülhapet, aga ei valmistatud veel aspiriini.

Happe atsetüülimiseni ehk ravimina stabiilselt kasutuskõlblikuks muutmiseni läks veel aastaid. See õnnestus alles 1897. aastal, kui Saksa farmaatsiafirma Bayer patenteeris selle aspiriini nime all.

Rahvasuus on angervaks tuntud ka nõiataimena. Vanasti joodi kuivatatud angervaksa õitest tehtud teed, kui oli vaja ravida külmetushaigusi. Ka aitas see tee leevendada erinevaid naistevaevuseid, alates nurgavoodi palavikust kuni valgevooluseni.

Angervaksa tallele panemiseks on mitmeid mooduseid

Üks lihtsamaid on korjata õisikuid ja panna kuivama. Hiljem saba neist imelist mesist teed.

Teine võimalus on valmistada angervaksa siirup.

Selleks tuleb korata paras hulk õisikuid ning panna need siirupisesse vette keema, arvestades näiteks 1,5 liitri vee peale kaks kilo suhkrut ja paarkümmend angervaksaõisikut. Osad retseptid soovitavad lisada veel sidrunit, sidrunikoore tükki ja sidrunihapet, et meisist maitset veidi tasakaalustada.

Siiruplil tuleb lasta jahedas kuni viis päeva maitse intensiivistumise eesmärgil seista. Seejärel tuleks kurnata ning pudelitesse villida. Säilitamise eesmärgil võiks keeduse korra veel üles kuumutada. 

Uued retseptid

Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes

Lihata
Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes