Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

Kas õige eestlane paneb igale poole hapukoort?

Uudised ja sündmused

Kas õige eestlane paneb igale poole hapukoort?

Manona Paris
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Panthermedia/Scanpix
Evelin Ilves pajatas oma eelmises Toidutare kolumnis muhedalt, kuidas ta õppis arvestama klientide soovidega ning hankis oma külikusse püsivalt kannukese hapukoorega.
Evelin kirjutas: "„ Tõeline eestlane paneb iga supi sisse hapukoort, siin pole küsimustki” teatab mees seepeale enesekindlalt ja mul jääb üle vaid kuuletuda. Tollest päevast alates on Padrikul alati hapukoor külmkapis olema. Juhuks, kui tõeline eestlane peaks taas tulema." Edasi loe SIIT.

Toidutare küsis köögitarkadelt, kuidas nemad suhtuvad hapukoorde.

Pille Enden, Toidutare ja Kodukirja köögitoimetaja:

Hapukoore ja eestlase vahele ma võrdusmärki küll ei paneks. Eks selle kasutamine on maitseasi, aga ei tea küll kedagi, kes teaks kedagi, kes üleliia hapukoort kasutaks. Pealegi on olemas kergemad alternatiivid nagu jogurt või skyr, mis osaliselt hapukoore rolli üle on võtnud.

Ragne Värk, Naistelehe köögitoimetaja ja Kokkama.ee perenaine:

Kindlasti kasutavad paljud hapukoort väga palju. Võib-olla ei teata erinevaid kastme-/lisanditeretsepte, võib asi olla, et asi on milleski muus.  Samas ei kujuta ma näiteks isetehtud kohupiimasõrnikuid koduse moosi ja külma hapukooreta ettegi. Eks hapukoor sobib mingite kindlate toitudega, mis on sageli seotud just lapsepõlvemaitsetega.
Ise kasutan kodus väga palju kreeka jogurtit, kuid ka hapukoor on kodus olemas. Kasutan seda nimelt erinevates küpsetistes, ka minu pontsakad vahvlid sisaldavad ühe komponendina just hapukoort.
Samas niisama lisandina tarbides valmistan ma kodus hapukoore asemel lihtsasti valmivat hummust, kõikvõimalikke pestosid, kodust majoneesi. Samuti valmivad mul kodus igasugu salatikastmed, mille saab vastavalt maitse-eelistustele lihtsasti kokku segada!

Laura Strandberg, Nipiraamatu retseptivõur ning blogi mycookingaffair.com autor:

Tõesti hapukoor, kuigi meieni mujalt tulnud, muutunud vaat et rahvustoiduks! Seda kasutatakse pea igas peres ja pea iga toiduga. Kas aga me seda just kuritarvitame... Kuidas keegi. Tõsi on see, et hapukoore sisse saab segada igasuguseid köögivilju ja eestlastele maitseb vitamiinirikas värviline toit. Muidu juurikad nii head ei meki, aga koos hapukoorega sobivad väga hästi. Samas juba niigi rasvase toidu muudab hapukoor veel rasvasemaks, seega ettevaatust.

Manona Paris, Toidutare peatoimetaja:

Hapukoor oli vanasti üks neid toiduaineid, mis ka kõige hullema puuduse ajal pea alati saadaval oli. Mitu põlvkonda õppis selle najal oma valku ja kaltsiumi saama. Tegemist on väga mitmekülgse toiduainega, mida saab teha tegelikult nii kartulikastmeks kui ka kiireks magustoiduks. Nõukaajal lõpul sündinud on kindlasti saanud magusrooga, mis koosneski hapukoorest, suhkrut ja kakaost Naša marka.

Oskus hapukoort asendada teiste salatikastetega oli minu jaoks üks esimesi kulinaarseid evolutsioone. Et tomati-kurgisaltit sünnib tõesti süüa ka vinegretiga või lihtsalt sidrunimahla ja musta pipraga.

Olen aga kohanud inimesi, kes söövad hapukoorega pitsat, teevad hapukoore ja suhkruga lehtsalatiga salatit ning peavad hapukoore-põhist Caseari salatit (kus koor üldse ei käi) õigeks asjaks.  

Mitte kõikjal aga ei fännata niimoodi hapukoort. Moskvas näiteks olid inimesed väga üllatunud, kui grillipeol serveerisin koorega kurgi-tomati salatit. See ristiti kohe baltlaste salatiks, ja perenaine uhas hetkel, mil ma ei vaadanud, kamaluga teravat punast pipart lisaks. Maitses ikka hää.

KOHAD, kus eestlaste hapukoore lembus välismaalastes võõristuse tekitab:

1. Kartulisalat. Õige kartulisalat on nende jaoks sakspäraselt õlikastmes ja suurte kartulitükkidega.
2. Caesari kaste - siin EI ole tilkagi hapukoort sees!
3. Kooresed pastakastmed - need on originaalis tehtud toidukoorega, millel pole mingisugust haput varjundit!
4. See väärib eraldi punkti - pasta carbonara EI sisalda originaalis grammigi koort, liiati siis hapukoort.
4. Pitsakaste  - mis õuduk see veel on?
5. Iga supi sees - hapukoor võib tappa õrna lihapoljongi maitse. Etikett nõuab, et hapukoor oleks ka seljanka ja borši puhul eraldi kausikeseks. Traditsiooniliselt maitsetati vene suppe näiteks äädikaga.

Ent hapukoor on ka väärt lisand!

Proovi hapukoorega:

1. Teha imemaitsavaid sõrnikuid, pannkooke ning kooke.
2. Mahendada tšilli con carne liiga särtsuvat maiku
3. Asendada salatites kalorirohket majoneesi
4. Eelista lahjemat, 10% hapukoort.
5. Saada hakkama hapukooreta. Proovi hoopis kreeka või türgi jogurteid või skyri?

Uued retseptid

Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga

Sealiha
Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga