Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

EVELIN ILVES: Suvikõrvitsa uputusest maitseelamuseni (+ šokolaadileiva retsept)

Uudised ja sündmused

EVELIN ILVES: Suvikõrvitsa uputusest maitseelamuseni (+ šokolaadileiva retsept)

Evelin Ilves
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Daisy Lappard/Naisteleht
Ongi käes! Nii ruttu ja ootamatult... Suvikõrvitsa uputus! Kui eile varahommikul oli Padriku poe ukse taha kott kabatshokkidega tõstetud, sain aru, et südasuvise külluse aeg on alanud. Ja sel aastal on kõik korraga valmis: viimased metsmaasikad varjulisemates paikades valmivad koos mustikate ja vaarikatega, valged klaarid sünnivad juba süüa ning mitmed roosade põskedega õunad on samuti vaat et pakatamas. Puud on kirsside ja murelite all lookas ning suvikõrvitsad paljunevad nagu võluväel.
Kõik, kes on kunagi kabatšoki (ehk suvikõrvitsa ehk zukiini – heal lapsel mitu nime!) taimed  kasvama pannud, teavad, et hiljemalt augustis tabab neid tõeline kabatšokiuputus. Üks taim annab
10-20 vilja! Ja muidugi valmivad nad peaaegu korraga. Mida küll nendest teha, kui lihtsalt pannil võis praetud viiludest villand saab? Sestap uurisin hoolega internetist ja raamatuist, mis sellest toredast köögiviljast mujal maailmas meisterdatakse.

Tõepoolest, kotletid, omletid, leivad, pannkoogid – kõik muutuvad suvikõrvitsaga koos veelgi mahlakamaks ja maitsvamaks. Lihtsalt riivid paar peotäit taigna sisse ja tulemuseks on suus sulav pehmus! Rooma juudikvartalist leidsin kohaliku köögiga toidukoha, kus pakuti ülimaitsvaid frititud suvikõrvitsa õisi. Kui ratsionaalne on juba õisi toiduks harvendada, nii annab taim pikemalt saaki, sest me ei kurna teda viljadega nõnda kiiresti ära.

Aga üks tore toit tuleb kabatšokist veel: šokolaadileib või ka keeks, kuidas kellelegi meeldib nimetada. Olen seda aastate jooksul palju kordi teinud. Paar aastat tagasi Jesperiga* koos peetud
võileivakohvikus oli see šokoleib meie ainus maius ja oi kuidas ta kõigile maitses – nii suurtele kui väikestele, nii omadele kui välismaalastele. Müüsime seda viilu kaupa ja ei möödunud laata, kus
keegi terve leiva eest 15-20€ pakkus, et ikka suurema tüki endale saaks.

Aga leib ise valmis teha on maailma lihtsaim asi, proovige – maiuse kohta üpriski soodne ka!

ŠOKOLAADI leib elik suvikõrvitsa keeks
5dl nisujahu
1dl jämedaid kaerahelbeid
4dl suhkrut
1,5-2dl magustamata naturaalset kakaopulbrit
2 tl soodat + natuke sidrunimahla
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
1 tl jahvatatud kaneeli
4 muna
3-3,5dl taimeõli (võid osaliselt kasutada kõrvitsaseemne õli – see toob imeliselt head maitset juurde)
6-7,5dl riivitud kabatshokki
1-1,5dl purustatud pähkleid või mandleid (saab ka ilma)
Soovi korral värskeid või kuivatatud marju, kakaonibse, chia seemneid vms mis meeldib.

Kuumuta ahi 175C-ni. Sega eraldi kausis omavahel jahu, kerahelbed, sooda, küpsetuspulber, sool, kakao ja kaneel. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, nõrista sinna segades õli, seejärel
jahusegu. Lõpuks sega käsitsi segades sisse riivitud kabatshokk, pähklid ja marjad. Kalla vormidesse – siit saab kaks-kolm leiba – ja küpseta umbes 55-60 min. Kui leib on jahtunud, võid
glasuurida ja kaunistada – siis saad endale ehtsa koogi! Aga see maitseb hea ka lihtsalt niisama ning säilib maitsvana vähemalt nädala (kui enne otsa ei saa).

HEAD NAUTIMIST ja
Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Hiiumaalt

Uued retseptid

Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga

Sealiha
Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga