Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

EVELIN ILVES: Napoleon - kookide olümpiavõitja! (+ see päris õige retsept!)

Uudised ja sündmused

EVELIN ILVES: Napoleon - kookide olümpiavõitja! (+ see päris õige retsept!)

Evelin Ilves
PrindiSoovita sõbrale
Kui korraldada kookide olümpia, seisaks see kook pedjestaalil – ma ei kahtle selles hetkegi. Ta nõuab tegijalt enam aega ja pühendumist, kui paljud teised hõrgutised, ent on seda ka väärt.
Hiiumaa suvedel olen saanud Napoleoni ette võtta vaid siis, kui mul keegi köögis abiks on. Õnneks läks selgi korral just kohvikute päeva eel nii, et üks vahva vanaema vuras täiesti vabatahtlikult mandrilt kohale ja haaras kulbi. Veelgi enam – esimesena jõudis ROOG resto köögist Padriku pood-kohviku letti just tema valmistatud tuhandekihiline kook ja kadus sealt külaliste kõhtu kiiremini, kui kulus aega selle valmistamiseks.

Mõnulevaid maiustajaid seirates meenus mulle üks prantsuse pere, kes eelmisel aastal ühel augusti õhtul meie Hiiumaa kodurestosse sööma tuli ja lõpuks endale kõik ka ühe koogi magustoiduks tellisid: ikka igast sordist, et saaks erinevaid maitseid proovida. Päike loojus ja nad jäid terrassile päris kauaks meelisklema. Kuni läksin ja uurisin, kuidas neile meie toit maitses. Olin pisut ärevil ka, sest minu Napoleon oli läinud just pereisa lauale. Too mees pani küsmuse peale silmad kinni ja lausus vaikselt: „Mille-feuille oli lihtsalt merveilleux (imeline - toim), justnagu minu vanaema tehtud! Ma pole seda maitset kolmkümmend aastat tundnud! Ja ma ei saa enam aru, kus ma olen...“

Milline kompliment! Olin nii lõputult tänulik. Kuigi teadsin, et hõrguks teevad selle koogi lihtsaimast lihtsamad asjad: päris või, maamunad, ehtne piim ja koor, veskikivide vahelt tulnud jahu ning süda ja käed. Need kõik on tänagi Prantsuse küpsetistes ja kookides aukohal.

Minu Napoleoni tordi ehk mille-feuille (prantsuse keeles: 1000 lehekest)  retsept, mida teiega täna meelsasti jagan, pärineb otse Pariisi südames Place de la Concorde’l asuvast Restaurante Obelisque’st, kust meie tollane kultuuriatašee Kersti Kirs selle hinnatud peakokk Fransois Piege'lt välja rääkis.

Siin ta on ja jätkub umbes 10-12-le:

500g ehtsa võiga lehttainast või tee ise põhjad nii:

5dl jahu
250g võid
200g hapukoort
näpuotsaga soola
näpuotsaga suhkrut

Crème Patissiere

1l piima
40g võid
5 vaniljekauna
7 munakollast
200g peent tuhksuhkrut
20g nisujahu
80g Poudre á créme (Ingl Custard Powder, võib asendada maisijahuga)
Tigake konjakit

Kokku 1700g

Iga 500g Crème Patissiere kohta sega juurde umbes 500g vahustatud vahukoort 35%.

Taignaks
Pane jahu, suhkur, sool kaussi, lisa tükeldatud külm või ja hapukoor. Näppudega vormi tainas ja pane vähemalt tunniks külma. Pärast jaga tainas 10 osaks, igaühest tuleb üks kiht. Rulli õhukeseks ja lõika ühesuurused ruudud või ringid. Küpseta iga põhja eraldi 5-6 min ca 220-230C juures. Lõikamisest ülejäänud ribad küpseta eraldi, neist tuleb kaunistuseks puru. Jahuta põhjad. Valmista kreem.

Crème Patissiere´ks (CP) kuumuta suhkruga segatud piim keemiseni, lisa vaniljekaunad, võta tulelt, lase jahtudes maitsestuda. Võta vaniljekaunad välja, lõika pikuti pooleks, kraabi noaga seemned välja ja piima sisse. Sega munakollased nisujahu ja maisijahuga, lisa natuke piima, et segu oleks kallatav, lisa see pidevalt segades piimale. Kuumuta vesivannil piima-muna-jahusegu pidevalt segades paksenemiseni ning jahuta. Vahusta või ja lisa kreemimassile (väikeste koguste puhul segada toasoe või lihtsalt kreemimassile). Jahtunud CP sega kokku vahukoorega. Määri kihtide vahele, peale pudista lõikamisest üle jäänud servad. Suvel kaunista kook võilillede, saialillede, kartuliõite, aedkannikestega või roosiõitega, sügisel – valmis viljapeadega, astepaju marjadega.

Sobib süüa kohe, krõbedalt, ent iga päevaga läheb ta paremaks ja mahlasemaks. Unelmate kook!


HEAD NAUTIMIST ja
Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Hiiumaalt

KOMMENTAARID

Ilona 09.aug 2018 10:12
Proovisin ära mees on vaimustuses, kohe ei olegi nii hea kui järgmine päev.
Katrin 06.aug 2018 11:48
Kas tõesti nii palju vahukoort? Siis selle retseptis antud 1700 grammi Creme Patissiere kohta tuleks üle 1,5 liitri vahukoort ?????
Maris 05.aug 2018 20:08
Sain seda napoleonikooki täna Hiiumaal - suurepärane! Aitäh retsepti eest, üritan ehk ka kunagi.
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Lavaššis küpsetatud kana

Kanaliha
Lavaššis küpsetatud kana