Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

Kui kaua toit sügavkülmas säilib?

Uudised ja sündmused

Kui kaua toit sügavkülmas säilib?

Toimetas Manona Paris
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Panthermedia/Scanpix
Valmistoidu külmutamine tundub hea idee, kui soovid hoida igapäevaselt kokkamiselt aega ja raha kokku. See on ka viis veidigi tagada, et koolist kojusaabuval lapsel on midagi tervislikku peale põgusat soojendamist hamba alla panna. Ent kas sa ka tead, kui kaua midagi võib sügavkülmas hoida?
Vaatame üle, kui kauaks on mida soovitav jäätununa hoida. Tuleb ka meeles pidada, et sügavkülmutamine ei tapa baktereid, vaid lihtsalt aeglustab nende elutegevust. Seega peaks toit sügavkülma jõudes oleva võimalikult värske.

On koolilaste vanemaid, kes kokkavad näiteks kuu alguses oma lastele lõunamenüüd valmis. Nad teavad, et niipeakui, kui roog on valmis, tuleb see jahutada, jagada portsjonitükkideks, sildistada ja asetada külma. Siis jääbki vaid lapsukesele öelda, et täna koju jõudes võta teiselt riiulilt see vasakult esimene pajaroog ning pista mikrolaineahju – või aseta kuumakindlale alusele ja pane kokkulepitud ajaks ahju või pannile soojenema.

Sügavkülmas säilivad:

Kotletid, pikkpoisid ja biifsteegid – kolm kuni neli kuud

Pajaroad, supid – kaks kuni kolm kuud

Peekon ja vorstitooted – paar kuud

Toores liha – 4 kuni 12 kuud

Toores hakkliha 3-4 kuud

Küpsetatud või keedetud liha – kaks kuni kolm kuud

Toores linnuliha – 12 kuud terve lind, tükeldatuna 9 kuud

Ära pane sügavkülma:

Mistahes salateid

Veerikkaid köögivilju nagu tomateid ja kurke


Tavakülmkapis säilivad:

Keedetud kartul ja riis – kuni kolm päeva

Salatid: kuni kolm päeva

Lihatooted – kuni viis päeva (kanaliha kolm päeva)

Sink - nädal

Uued retseptid

Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes

Lihata
Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes