Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

10 nippi, kuidas vältida salmonelloosi ja teisi toidumürgistusi

Uudised ja sündmused

10 nippi, kuidas vältida salmonelloosi ja teisi toidumürgistusi

Toimetas Manona Paris
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Panthermedia/Scanpix
Järjekordset salmonella-hirmu saab hõlpsasti vältida, hoolitsedes toidutegemisel hügieeni eest ning tarbides toiduks vaid korralikult läbiküpsenud liha ning munatooteid. 
1. Pese väga hoolikalt käsi vee ja seebiga. Kindlasti tuleks vee ja seebiga käsi pesta pärast tualetikasutamist või mähkmete vahetamist. Sama tuleks teha pärast õuest tuppa tulekut ning kindlasti peale ühistranspordi kasutamist.

2. Pese köögivahendeid ja nõusid ( nuge ning lõikelaudu eriti) põhjalikud kuuma vee ja pesuvahendiga pärast söögitegemist. Harvemini kasutatavaid tarvikuid tuleks pesta ka enne kasutamist. Toore liha või munaga kokkupuutunud köögitarvikud tuleb KOHE pärast kasutamist sooja vee ja pesuainega pesta!

3. Hügieeni seiskohalt on olulisem puhastada köögipindu majapidamispaberi, mitte svammi või tekstiillapiga. Viimaseid tuleks kindlasti regulaarselt keeva veega puhastada ja sagedasti väljavahetada.

4. Pese toiduaineid enne tarvitamist põhjalikult, võimalusel koori ära pealmine kiht. Kui soovid süüa näiteks kartuleid ja porgandeid koorega, hõõru neid eriti hoolikalt voolava vee all.

5. Hoiusta toores liha ja munad teistest söögiainetest eraldi, näiteks külmikus omaette riiulitel. Võimalusel aseta isegi poes või turul käies liha teistest söögiasjadest eraldi kotti.

6. Toore liha ja munaga kokates ära näksi midagi ise kõrvalt või toida last! Bakterid võivad nii hõlpsasti su kätelt suhu sattuda.

7. Salmonelloosiohu korral väldi roogi, mis sisaldavad toorest liha või muna. See tähendab näiteks kodutehtud majoneesi, koogivõõpasid, kreeme, kodust jäätist, koogitainast ning teatud kastmeid.

8. Küpseta liha korralikult läbi, eriti kanaliha! Ole kindel, et toiduks valmistatav liha on ka päriselt läbi küpsenud ega pole keskelt või kondi juurest roosakas. Need võivad olla kohad, kus liha pole päris küps ja haigusetekitaja ellu jäänud.

9. Loo külmkapis karm kord – puhasta külmikut regulaarselt. Aseta liha, piimatooted ja köögiviljad eraldi riiulitele. Valmistoit tuleks alati katta kas kaane või toidukilega. Kirjuta järelejäänud toidule alati valmistamise kuupäev, ning viska armutult ära need, mis on jäänud liiga kauaks seisma.

10. Hoia külmkapis pigem külmemat keskkonda, näiteks jahekapis külma-aste 2. See aeglustab samuti bakterite levikut. Aseta toidud külma niipea, kui need on jahtunud toatemperatuurile. Ära kunagi jäta toitu ööseks välja, kui tahad seda veel järgmisel päeval süüa. 

Uued retseptid

Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes

Lihata
Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes