Uudiskiri Instagram Facebook
 
Uudised ja sündmused

Soomet kokkade olümpial esindav Ismo Sipeläinen teeb Eestis kulinaarset Eurovisiooni

Uudised ja sündmused

Soomet kokkade olümpial esindav Ismo Sipeläinen teeb Eestis kulinaarset Eurovisiooni

Toidutare
PrindiSoovita sõbrale
Tänavuse Gurmeeteatri kulinaarse elamuse eest hoolitseb Soomet kokkade olümpial esindav auhinnatud peakokk Ismo Sipeläinen, kelle menüü on koostatud Eurovisiooni lauluvõistlusest lähtuvalt.
Sipeläinen tuli tänavu Bocuse d’Ori Euroopa etapil kahekümne riigi konkurentsis 4. kohale ning astub juba järgmise aasta jaanuaris võistlustulle finaalis, mis toimub Lyonis, Prantsusmaal. Varem on ta töötanud sellistes Michelini tähte kandvates restoranides nagu G.W Sundmans ja Olo. 2013. aastal võitis ta konkursi Nordic Junior Chef ning 2015. aastal pälvis Soomes aasta koka tiitli, on kirjas meediale saadetud teates.

Gurmeeteatri etendus “Dinnervision” on lavastaja Craig Christie London West End hitil „Eurobeat“ põhinev kaasahaarav ning koomiline muusikal, mis toob publikuni kõik, mida armastatakse tuntud Eurovisiooni lauluvõistluse juures. Sellest on lähtunud ka peakokk menüü koostamisel. “Kui ma mõtlen Eurovisioonile, siis esimene, kes mulle meenub, on Abba,” kommenteeris Sipeläinen. “Sellest on inspireeritud ka eelroog ehk Rootsi ja lõhe tundub koheselt õige valik.” Nii ongi ta eelroaks valinud suhkrusoolatud lõhe, küpsetatud linnaseleiva, muna, tilli ja kurgiga.

Pearoaks on sea esiselg, peet, porgand, kartulipüree, konservkapsas ja kodune hapukoor. “Pearoa juures mõtlesin ma Soomele ja ansambel Lordi võidule,” rääkis peakokk. See on teistsugune ja erinev ning pealtnäha menüüga mitte kokku sobiv,” muigas ta.

Magustoiduks on Sipeläinen valinud karamelli, õuna, jogurti, vanilli, kaerahelbed, kaneeli ja ingveri. “Lihtne ja maitsev. Midagi, mida tahaks veel ja veel nagu Eurovisioon,” iseloomustas peakokk.

Gurmeeteatri Eestipoolsel peakokal Svetlana Kungurtseval jagub Sipeläineni suunas vaid kiidusõnu. “Ma olen juba mitu aastat teinud koostööd parimate Euroopa kokkadega. Ismo on neist kõige noorem. Ta on praegu 28-aastane ja jõudnud juba nii kaugele, et esindab Soomet Bocuse d’Ori finaalis.”

Kungurtseva sõnul sümpatiseerib talle eriti Sipeläineni toidufilosoofia: “Toit peab olema ilus ja maitsev!”. “Me kasutame tänavu menüüs hästi lihtsaid tooraineid, mida Ismo töötleb täpselt samal moel nagu Bocuse d’Ori võistlusel. See tähendab, et me pakume külalistele osaliselt proovida kõige prestiižsema kokavõistluse maitset. See annab võimaluse nautida meie menüüd nii gurmaanidel kui neil, kes pole veel valmis toiduga väga palju eksperimenteerima,” ütleb naine. “Ma soovin, et inimesed saaksid endale selle erilise kogemuse läbi head mälestused, sest kokkuvõttes koosnebki meie elu emotsioonidest.”

Gurmeeteater avab uksed 6. detsembril.

Uued retseptid

Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga

Sealiha
Magus-hapu sealiha paprika ja ananassiga